Ridskolehästar smittade av aggressivt virus – två dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enda sättet som kan bota hästarna som är smittade med det förlamande viruset evh-1 är att de får stå upp i en hängmatta under tre dygn.
Foto: Privat
Ridskolechef Ann Borglund vid ridskolan Skånsta ryttare i Åkersberga har nu gjort en skild avdelning i stallet för de smittade hästarna, men det är redan för sent då smittan finns i hela stallet.
Foto: Privat
Vissa av de smittade hästarna vid ridskolan Skånsta ryttare i Åkersberga har fått åka till universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Foto: Privat

Nio hästar smittades på en ridskola i Åkersberga, på grund av en provsvarsmiss från veterinären. Två av hästarna har nu avlivats.

– Hade jag fått reda på att vi hade smittan så hade jag löst det, säger ridskolechef Ann Borglund.

Det började med att en av ridskolan Skånsta ryttares hästar i Åkersberga blev sjuk den 4 januari. Hästen kördes till universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för att den inte kunde gå eller stå normalt.

Dagen efter avlivas hästen. Veterinärerna gjorde undersökningar och prover för att ta reda på vad det var som hade hänt. Sedan uppstod de stora problemet.

Veterinärerna missade att meddela vad provsvaren visade. Ett aggressivt smittsamt virus som sprids genom luften, det så kallade "abortviruset" evh-1.

– På grund av att de inte hade koll på de provsvar som kom, så fick vi inte den här informationen om att det är en dödsfarlig smitta på vår ridskola, säger ridskolechef Ann Borglund.

Smitta i hela stallet

Just nu finns smittan i hela stallet bland ridskolans 65 hästar. 

– Om vi hade fått reda på att vi hade den här smittan den 10 januari när provsvaren kom, då hade jag kunnat isolerat stallet, säger Borglund.

Ann Borglund, 52, berättar att hon har jobbat i stallet i 30 år, och endast två gånger tidigare har man drabbats av smittor. 

– Jag hade kunna stänga en del och byggt upp väggar med presenningar och sett till att inte all smitta for omkring i hela stallet. Då hade situationen inte varit som den är i dag, då hade vi kunnat bromsa och hejda det hela, säger hon. 

Hästarna blir förlamade

Borglund säger att "abortviruset" finns i olika grader och att det inte finns något botemedel för det. Det är den mest aggressiva varianten som sätter sig på nervsystemet som har drabbat hästarna på ridskolan i Åkersberga. Det gör att hästarna först får feber och sedan blir förlamade. 

–  De har blivit förlamade från bakbenen. Då har de inte kontroll på sina bakben och så ramlar de. Har de väl ramlat så måste vi avliva dem för vi får inte upp hästarna igen, säger Ann Borglund. 

Under fredagskvällen tvingades ridskolan avliva en andra häst. Hästen fördes till universitetsdjursjukhuset, men de hängmattor som används för att hjälpa hästen att stå upprätt var upptagna av andra hästar. Borglund förklarar att hängmattorna kan göra att hästen överlever, om den får stå upp i tre dygn, med stöd under kroppen.

– När hästen ligger på marken och inte kan resa sig så har man ett ansvar som hästägare, att ens häst inte lider. Därför så valde vi att ta bort honom, säger hon. 

Borglund vet inte var viruset kommer ifrån, och vill inte heller beskylla någon för att smittan kommit till deras stall.

– Det är mer att hade jag fått reda på att vi hade smittan så hade jag löst det på ett annat sätt, säger Borglund.

Ska skärpa rutinerna

Henrik Ericsson, universitetsdjursjukhusdirektör i Uppsala, beklagar det inträffade och säger att det är den mänskliga faktorn som har missat.

– Vi uppmärksammade inte det här provsvaret när det kom. Det är vi mycket ledsna för och vi ska skärpa till rutinerna, säger Henrik Ericsson till tidningen Hippson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.