"Så oerhört förnedrande", säger Rickard Söderberg efter att ha svarat på samma frågor som asylsökande hbtq-personer får av Migrationsverket. Foto: SANNA DOLCK"Så oerhört förnedrande", säger Rickard Söderberg efter att ha svarat på samma frågor som asylsökande hbtq-personer får av Migrationsverket. Foto: SANNA DOLCK
"Så oerhört förnedrande", säger Rickard Söderberg efter att ha svarat på samma frågor som asylsökande hbtq-personer får av Migrationsverket.  Foto: SANNA DOLCK
2016 fick Söderberg pris för Årets homo, bi, trans på QX-galan. Foto: OLLE SPORRONG2016 fick Söderberg pris för Årets homo, bi, trans på QX-galan. Foto: OLLE SPORRONG
2016 fick Söderberg pris för Årets homo, bi, trans på QX-galan. Foto: OLLE SPORRONG
Operasångaren dansade in i svenska hjärtan under 2016 då han deltog i "Let's Dance". Foto: OLLE SPORRONGOperasångaren dansade in i svenska hjärtan under 2016 då han deltog i "Let's Dance". Foto: OLLE SPORRONG
Operasångaren dansade in i svenska hjärtan under 2016 då han deltog i "Let's Dance". Foto: OLLE SPORRONG

Rickard Söderberg gjorde homotestet: "Förnedrande"

Publicerad

Operastjärnan Rickard Söderberg är bögen i klackskor och glittrig mascara med hela svenska folket.

Han har varit öppen med sin läggning sen han var 17 år.

Expressen lät honom göra Migrationsverkets kritiserade HBTQ-prövning.

Resultatet: Underkänd, han lyckades inte göra sin homosexualitet tillräckligt sannolik.

– Det känns så oerhört förnedrande, säger en chockad Richard Söderberg.

Rickard kom ut för sina föräldrar när hans mamma knackade på dörren till hans rum. Hon frågade om det inte var så att han gillade killar. Rickard svarade ja. Sen åt de middag.

Han och hans man har varit gifta i tio år. Deras hem i Malmö är ett tempel för deras kärlek. I taket är de äkta makarna målade likt Michelangelos Adams Skapelse och i hyllan står en dalahäst målad i pridefärgerna.

Hans adress är hemlig efter han fått motta hot från religiösa grupper. 

– De smetade bajs på min regnbågsfärgade cykel. 

Söderberg genomgick Migrationsverkets trovärdighetsbedömning.Foto: TOMAS LEPRINCE

Frågorna som ställs av Migrationsverket

Rickard är född i Sverige, med alla de rättigheter det innebär. Men i dag ska han sitta i samma stol som sina hbtq-bröder och systrar som flyr till Sverige. Nu måste han göra sin sexuella tillhörighet sannolik. Han ska genomgå Migrationsverkets trovärdighetsbedömning. 

Han sitter på en stol framför en vit vägg med en kamera i ansiktet. Frågorna vi har valt kommer från intervjuprotokoll från flera asylutredningar. 

Frågorna kommer i rapp följd utan närmare förklaring.

Hur långt innan det här kände du dig attraherad av män?

- Så långt tillbaka som jag kan uppleva att jag var attraherad av någon.

När kände du dig attraherad av någon första gången?

– Det är helt omöjligt att svara på.

Men frågorna fortsätter.

När insåg du att du var homosexuell?

Var du medveten om vilka rättigheter homosexuella människor hade i Sverige vid den här tidpunkten?

Menar du att ni hade en relation eller att han trakasserade och våldtog dig?

 

LÄS MER: Pearl och Lucy utvisas – klarar inte homotestet 

"Jag riskerar inte att någon vill slänga ut mig"

Intervjun är bara 20 minuter till skillnad från de flera timmar som en asylsökande kan tillbringa med handläggare. Efteråt är Rickard skärrad.

– Det som gör det ännu värre är att jag inte är rädd, jag riskerar inte att någon vill slänga ut mig från mitt hem eller bli dödad. Det finns inga risker inblandat i det här för mig.

Jag har språket, jag känner mig ganska trygg och ändå tycker jag att det var obehagligt.

Tänk dig om du inte har något av det.

Till slut uppfattade Söderberg intervjun mer som ett förhör.Foto: TOMAS LEPRINCE

Hur tror du att det gick?

– Om det här ska ha någon trovärdighet överhuvudtaget så ska jag hamna en tia på en skala från ett till tio där tio är “Ärke-homo”, hamnar jag inte där så får det elda upp det här testet. För det är det jag är.

Det är inget test. Det är en intervju. Men när frågorna blir många och förvirrande känns det allt mer som ett förhör. 

– Det här bevisar inte min läggning för det handlade inte om vem jag är. Det handlade om saker jag eventuellt hade gjort som de la upp och sen ifrågasatte. En jävla halmdocka. De plockar upp saker, och sen hugger de isär det. Jag hamnar i någon slags återvändsgränd hela tiden.

Frågorna som ställdes till Rickard Söderberg är från Migrationsverkets intervjuprotokoll från olika asylutredningar.Foto: SAMUEL UNéUS

Vi visar Rickards svar för två asylrättsadvokater med lång erfarenhet av hbtq-utredningar. De är eniga. Rickards svar är för vaga. Avslag och utvisning. 

– Det känns så oerhört förnedrande. För att du förnekar vem jag är. Du ifrågasätter 30 års inre katarsis och process för mig. Du ser inte mina rädslor. Det är oerhört förnedrande.

Hur känns det att inte bli trodd? 

– Alltså att inte bli trodd på. När man är i en sådan utsatt situation. Det är det värsta. För det gör att jag också börjar tveka och tvivla själv.

 

LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest 

LÄS MER: Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka 

LÄS MER: Diallo, 33, torterades för att han är homosexuell 

LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter” 

LÄS MER: Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen 

LÄS MER: Starka reaktioner på statens homotester 

LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk 

 

FAKTA: Testet i sju punkter

• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd. 

• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna. 

• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.

• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till. 

• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”

• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag