Rickard kom ut för sina föräldrar när hans mamma knackade på dörren till hans rum. Hon frågade om det inte var så att han gillade killar. Rickard svarade ja. Sen åt de middag.
Han och hans man har varit gifta i tio år. Deras hem i Malmö är ett tempel för deras kärlek. I taket är de äkta makarna målade likt Michelangelos Adams Skapelse och i hyllan står en dalahäst målad i pridefärgerna.
Hans adress är hemlig efter han fått motta hot från religiösa grupper.
– De smetade bajs på min regnbågsfärgade cykel.

Frågorna som ställs av Migrationsverket
Rickard är född i Sverige, med alla de rättigheter det innebär. Men i dag ska han sitta i samma stol som sina hbtq-bröder och systrar som flyr till Sverige. Nu måste han göra sin sexuella tillhörighet sannolik. Han ska genomgå Migrationsverkets trovärdighetsbedömning.
Han sitter på en stol framför en vit vägg med en kamera i ansiktet. Frågorna vi har valt kommer från intervjuprotokoll från flera asylutredningar.
Frågorna kommer i rapp följd utan närmare förklaring.
Hur långt innan det här kände du dig attraherad av män?
- Så långt tillbaka som jag kan uppleva att jag var attraherad av någon.
När kände du dig attraherad av någon första gången?
– Det är helt omöjligt att svara på.
Men frågorna fortsätter.
När insåg du att du var homosexuell?
Var du medveten om vilka rättigheter homosexuella människor hade i Sverige vid den här tidpunkten?
Menar du att ni hade en relation eller att han trakasserade och våldtog dig?
LÄS MER: Pearl och Lucy utvisas – klarar inte homotestet
"Jag riskerar inte att någon vill slänga ut mig"
Intervjun är bara 20 minuter till skillnad från de flera timmar som en asylsökande kan tillbringa med handläggare. Efteråt är Rickard skärrad.
– Det som gör det ännu värre är att jag inte är rädd, jag riskerar inte att någon vill slänga ut mig från mitt hem eller bli dödad. Det finns inga risker inblandat i det här för mig.
Jag har språket, jag känner mig ganska trygg och ändå tycker jag att det var obehagligt.
Tänk dig om du inte har något av det.

Hur tror du att det gick?
– Om det här ska ha någon trovärdighet överhuvudtaget så ska jag hamna en tia på en skala från ett till tio där tio är “Ärke-homo”, hamnar jag inte där så får det elda upp det här testet. För det är det jag är.
Det är inget test. Det är en intervju. Men när frågorna blir många och förvirrande känns det allt mer som ett förhör.
– Det här bevisar inte min läggning för det handlade inte om vem jag är. Det handlade om saker jag eventuellt hade gjort som de la upp och sen ifrågasatte. En jävla halmdocka. De plockar upp saker, och sen hugger de isär det. Jag hamnar i någon slags återvändsgränd hela tiden.

Vi visar Rickards svar för två asylrättsadvokater med lång erfarenhet av hbtq-utredningar. De är eniga. Rickards svar är för vaga. Avslag och utvisning.
– Det känns så oerhört förnedrande. För att du förnekar vem jag är. Du ifrågasätter 30 års inre katarsis och process för mig. Du ser inte mina rädslor. Det är oerhört förnedrande.
Hur känns det att inte bli trodd?
– Alltså att inte bli trodd på. När man är i en sådan utsatt situation. Det är det värsta. För det gör att jag också börjar tveka och tvivla själv.
LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest
LÄS MER: Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka
LÄS MER: Diallo, 33, torterades för att han är homosexuell
LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter”
LÄS MER: Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen
LÄS MER: Starka reaktioner på statens homotester
LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk
FAKTA: Testet i sju punkter
• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.
• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd.
• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna.
• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.
• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till.
• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”
• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd.