Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Richard Jomshof: ”Att Baudin har mage – gör mig otroligt arg”

Tobias Baudin (S) uttalade sig i förra veckan om misstänkta röstkuppen i Botkyrka: ”Sorgligt”.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Foto: JESSICA GOW/TT

Biträdande partisekreteraren Nils Vikmång (S) kände till gängkopplingarna i Botkyrka – och partisekreteraren Tobias Baudin var ”informerad”. 

Expressens avslöjande väcker nu starka reaktioner bland övriga partier.

– Att Baudin har mage att anklaga polisen i ett desperat försök att slippa ta ansvar, gör mig otroligt arg, säger Richard Jomshof (SD).

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblack

Under tisdagen avslöjade Expressen att Socialdemokraterna på högsta nationella nivå fick larm om situationen inom S i Botkyrka redan förra året och hade kännedom om misstänkta gängkriminella kopplingar.

– Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S, säger Nils Vikmång, biträdande partisekreterare.

Han informerades redan i november av den avsatta gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Vikmång uppger också att partisekreterare Tobias Baudin har hållits löpande informerad om konflikten i Botkyrka.

Krisen sprider sig

Det som började som en kris inom Socialdemokraterna i Botkyrka – och som nu sprider sig allt högre upp inom partiet väcker starka reaktioner bland de övriga riksdagspartierna.

– Att Baudin har mage att anklaga polisen i ett desperat försök att slippa ta ansvar, gör mig otroligt arg. Att han dessutom har känt till händelserna i Botkyrka sedan förra året utan att agera, visar hur otroligt lätt Socialdemokraterna tar på den här situationen, skriver justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i ett mejlsvar och fortsätter. 

– Socialdemokraternas påstådda kamp mot kriminaliteten är inte trovärdig. Frågan är hur många kriminella tentakler som gömmer sig i det socialdemokratiska partiet. Detta borde granskas djupare.

Drabbar inte bara Socialdemokraterna

Justitieminister Gunnar Strömmer tycker att de nya uppgifterna som framkommit understryker vikten av att S går till botten med händelsen i Botkyrka.

– Om det skulle vara så att kriminella nätverk på olika sätt påverkar de interna demokratiska processerna i politiska partier, då förstår var och en att det är allvarligt, säger han.

Gunnar Strömmar säger också att den här typen av händelser har förekommit tidigare. 2014 var hans eget parti Moderaterna inblandade i vad han beskriver som en liknande situation.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Just när det gäller Botkyrka så hade Moderaterna en sådan påverkanssituation i samband med valet 2014. Det ledde till att tio personer uteslöts ur Moderaterna i Botkyrka vid den tidpunkten. Så jag vill inte säga att det här bara drabbar Socialdemokraterna. Men jag vet i ljuset av den händelsen hur viktigt det är att ett parti agerar kompromisslöst i en sådan situation. Det förutsätter jag att Socialdemokraterna också kommer göra i det här fallet, om det finns grund för det.

”Svag hantering”

Även KD:s partisekreterare Johan Ingerö har reagerat på de nya uppgifterna. Han är starkt kritisk mot Socialdemokraternas hantering av situationen.

– Det är uppenbart att de har vetat om det här längre än vad de har sagt offentligt under de senaste dygnen. Det är klart att den här typen av svag hantering ytterst slår mot förtroendet mot hela demokratin och alla partier. Det är ett problem för oss alla. Jag tror inte att någon misstänker att det här är något de önskar eller medverkar till på ledningsnivå, men förnekandet, mörkandet och att skylla på polisen – det är väldigt allvarligt. 

I en kommentar till Expressen menar Liberalernas partisekreterare Gulan Avci att förtroendet för hela det politiska systemet riskerar att skadas:

”De nya uppgifter som nu kommer fram bekräftar att Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin måste gå till botten med detta, och inte sopa det under mattan. Det är viktigt för demokratin att partierna är motståndskraftiga mot yttre påverkan. Annars riskerar det att på allvar skada förtroendet för hela det politiska systemet”.

Baudin avböjer intervju

Tobias Baudin vill under tisdagen inte ställa upp på en intervju. Han hänvisar i stället till Socialdemokraternas presstjänst. I ett sms bekräftar hans pressekreterare Johannes Svensson att Tobias Baudin hållits informerad om konflikten i Botkyrka. På frågan om han därmed känt till kopplingarna till gängkriminalitet eller när han informerats om saken, så svarar han:

”Det han fått information om är en konflikt i Botkyrka.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.