Richard Herrey får en plats i riksdagen

Richard Herrey.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tomas Tobé.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arba Kokalari, Tomas Tobé, Jessica Polfjärd och Ulf Kristersson firar att det gick bra för M i EU-valet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den före detta Eurovision-vinnaren Richard Herrey, M, tar plats i riksdagen.

När flera av partikollegerna flyttar till Bryssel blir det flyttcirkus i Moderaterna – och schlagerräven ersätter då föräldralediga Ida Drougge.

Tre av Moderaternas fyra nya EU-parlamentariker är riksdagsledamöter:

Tomas Tobé, Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn.

Den fjäre på M-listan som nu ska verka i Bryssel är Arba Kokalari, men hon sitter inte i riksdagen.

Richard Herrey till riksdagen

Det är EU-valet tillsammans med en föräldraledighet som nu sätter i gång en cirkus på Moderaternas lista i Stockholms län, och som därmed ger Eurovisionsschlagervinnaren Richard Herrey en riksdagsplats i några månader.

Partiets toppkandidat Tomas Tobé ersätts i riksdagen av Fredrik Schulte från Stockholms län. Samtidigt går nuvarande ledamoten Ida Drougge från samma län på föräldraledighet, vilket gör att Herrey träder in som ersättare.

Moderaternas andranamn på EU-listan, Jessica Polfjärd, ersätts av Mikael Damsgaard från Västmanlands län. Tredjenamnet Jörgen Warborn är riksdagsledamot från Halland och ersätts av Helena Antoni.

Vann Eurovision med ”Diggi-loo diggi-ley”

Richard Herrey vann hela Eurovision song contest 1984 med sina bröder i gruppen Herreys och med låten ”Diggi-loo diggi-ley”. 2017 gav han sig in i politiken, och berättade för Expressen att han kandiderade till riksdagen för Moderaterna. 

– Tanken har funnits i flera år, men det är först nu jag har bestämt mig, sa han då.

Herrey fick plats 15 på Moderaternas riksdagslista för valkretsen Stockholms län, men tog sig inte hela vägen in i riksdagen. Nu får han dock en chans i några månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.