Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Richard dödade sin fru: ”Ärlighet varar längst”

Richard Lundgren dömdes för dråp och ringa narkotikabrott.
Richard Lundgren i ”Malou efter tio”.Foto: TV4
I programmet berättar han mer om händelsen.Foto: TV4
Richard Lundgren med advokat Thomas Bodström.Foto: JENNIE JOHANSSON / SVERIGES RADIO

Richard Lundgrens hustru plågades av en omdiskuterade sjukdomen ME.

Han gav henne en dödlig injektion – och dömdes i förra veckan till fängelse.

– När jag var liten fick jag lära mig att ärlighet varar längst, säger han i ”Malou efter tio”.

Den 18 november dömdes Richard Lundgren i tingsrätten till ett år och sex månaders fängelse för dråp och ringa narkotikabrott.

Enligt Richard Lundgren själv hade hans hustru levt med ME, myalgisk encefalomyelit, i 20 år. Sjukdomen är omtvistad, men beskrivs som ett kroniskt trötthetstillstånd som också kan leda till svår värk.

DET HÄR ÄR ME

• ME/CFS betecknas av WHO som en neurologisk sjukdom.

• Specialistläkaren Ander Rehnström på ME/CFS-kliniken i Stora Sköndal beskriver en ”väldigt svår trötthet” som den drabbade inte kan vila sig fri från. Han pekar även på symptom som smärta samt påverkan på minne och koncentration.

• ME/CFS är en så kallad uteslutningsdiagnos. Enligt ME/CFS-kliniken är det därför viktigt att ”andra behandlingsbara tillstånd först utesluts” innan diagnos ställs.

• Diagnosen är mycket kontroversiell – vissa kritiker anser att den är helt eller delvis har psykologiska orsaker.

Egentligen var det tänkt att hustrun själv skulle andas in kväve, men anordningen som han byggt fungerade inte.

Han injicerade då sin hustru med en dödlig dos av krossade morfin- och oxikodontabletter. Han har berättat att injektionen skedde i samförstånd.

”Försvaret har gjort gällande att Richard Lundgrens agerande inte är straffbart pågrund av samtycke. Tingsrätten konstaterar att samtycke aldrig kan vara ansvarsbefriande vid uppsåtligt dödande”, skrev tingsrätten i sin dom.  

Dömde Richard: ”Ärlighet varar längst”

I fredagens avsnitt av ”Malou efter tio” berättade Richard Lundgren om händelsen.

– Vi hade ett litet morfinlager på hyllan och vi kom fram till att vi inte hade några alternativ. Jag krossade de här morfintabletterna i en mortel och blandade det med lite vatten och drog upp det i en spruta, säger han i programmet.

Hustrun var dock för svag för att injicera dosen, och Richard Lundgren fick ta över.

– Det jag gjorde där och då var helt rätt. Det var hennes önskan. Hon stod helt enkelt inte ut med plågorna längre, säger han i programmet.

Richard Lundgren, som har berättar att han levt med hustrun i 40 år, förklarar att han anser att var och en har rätt att bestämma över sin kropp och att det även borde gälla i det här fallet.

Gällande sjukdomen ME menar han att kunskapsnivån i läkarkåren är ”skrämmande låg” och att vissa läkare fortfarande förnekar dess existens.

Bodström: ”Helt öppen med vad han har gjort”

– Han är helt öppen med vad han har gjort, men han anser inte att det han gjort är brottsligt. Han menar att det var en nödsituation, har Lundgrens advokat Thomas Bodström sagt tidigare. 

Domen kommer överklagas, enligt både Richard Lundgren och advokat Thomas Bodström.

Största nyhetshändelserna i Sverige

Tre stora nyheter i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.