Ribbing: "Jag vill inte ha andras svett på mig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"När folk har så små kläder på sig i stan så blir det problematiska att jag får svettig hudkontakt med andra människor", säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.
Foto: Tommy Pedersen
"I stan, där man främst jobbar och handlar, så passar det inte med korta klänningar", säger stilexperten Camilla Thulin.
Foto: Cornelia Nordström

Minikjol och små shorts är klassiska sommarkläder en varm sommardag.

Men enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing så är detta inget man ska ha på sig i städerna – nu uppmanar hon till en anständigare klädsel.

– Jag vill inte ha andras svett på mig, säger Ribbing.

Magdalena Ribbing, DN:s folkvettsexpert, har i minst 15 år svarat på samma ständiga fråga. Och det blir alltid samma reaktioner.

"Kärringen fattar ingenting! Hon är ju inte klok som inte tycker att det är vettigt att vara lättklädd under sommaren", hör jag många som säger, menar Ribbing.

Det Magdalena vill få fram är att det går utmärkt att ha vilka kläder man vill. Dock om du vill hålla dig till en god klädsel i städerna så är det inte de kortaste shortsen och tröjorna som gäller. Shorts som går till knäna är helt okej, det ser anständigt ut också, menar hon. Detta har Magdalena Ribbing även berättat för Metro.

Inte nudda andras hud

Tänk dig att du sitter på en buss och så sitter du bredvid en person som är lättklädd och skaver sin svettiga hud mot din. Hur mysigt är det egentligen?

– Jag vill själv bestämma vems hud jag ska nudda. När folk har så små kläder på sig i stan så blir det problematiska att jag får svettig hudkontakt med andra människor.

Vad ska då folk ha på sig när det är varmt ute?

– Folk tror att man ska klä av sig när det blir varmt ute för att inte svettas. Detta är helt fel. Vill man hålla sig sval i värmen så ska man klä sig i tunna, vida kläder.

Vad gäller klädseln på jobbet så säger Magdalena Ribbing att det är rätt enkelt att veta.

– Har du en chef som klär sig i shorts och flippflopp så kan du också göra det. Men om du har en chef som klär sig i vettiga kläder på en arbetsplats så ska du hålla dig till det, säger hon.

Hur ser du på kjol och klänning?

– Det är samma sak. Hur du på dig en klänning som består av två grytlappar och en tråd så är du inte klädd för städer. Om man har kläder som är kortare än till knävecken så går det inte att undgå att nudda sin hud mot någon annans.  Vill man ha små korta kläder i form av klänning, shorts och kjol på stranden, på balkongen eller hemma där det finns mer utrymme, så går det bra.

"Kliver i kiss och hundbajs"

Hon påpekar att detta endast är ett gott råd i sommarvädret för stadsklädsel.

Magdalena Ribbing ger även en känga till föräldrar. Hon undrar hur småbarnsföräldrar kan låta sina barns nakna fötter gå runt i lekparker.

– De kliver i kiss och hundbajs, som inte är särskilt bra för någon.

Vad tycker du om kritiken mot shorts? Cathrine Cardeberg, 68, pensionär, Upplands Väsby: "På stranden och hemma i trädgården passar det bra med shorts. Jag skulle aldrig gå i shorts inne i stan, då vill jag gärna ha en byxa som går över knäna."
Foto: Alex Ljungdahl

Även Camilla Thulin, stilexpert, är inne på samma spår som Ribbing.

Hon tycker det fungerar med snygga "cityshorts" som går över knäna och en tunn skjorta. Fotbollsshorts, bikini och minikjolar passar i parker och vid stranden.

Thulin påpekar att detta även gäller män i bar överkropp.

– Det hör inte hemma i städerna. Det känns som att jag kommer för nära det privata och alla gillar inte det.

För mycket naket

Camilla Thulin säger att hon är trött på naket.

– Måste vi klä av oss jämt? Om man åker till Paris eller Aten så ser man inga avklädda fransmän eller greker. De har anständiga kläder på sig och de bor dessutom i ett varmare klimat än vad vi har i Sverige. I stan, där man främst jobbar och handlar, så passar det inte med korta klänningar. Det är annorlunda på en semesterort, menar Camilla Thulin.

– I vårt land ska allt vara fritt, men då får man stå ut med att folk blir upprörda och att vi tycker olika. Jag brukar säga att folk får se ut hur de vill, så länge de är trevliga. Men det är inte kul att stå på tunnelbanan och se upp i en kvinnas bakdel för att hon har för kort kjol på sig.

Camilla Thulins tips är att du ska ha "rätt kläder vid rätt tillfälle". Du kan även ha i tanke hur du vill att andra ska klä sig för att du ska trivas, och då klä dig likadant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.