Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ribbenvik: Vi är på väg mot samma misstag som 2015

Tog tolv dagar att gå upp i nuvarande kapacitet.
Mikael Ribbenvik varnar för upprepning av 2015
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Flyktingar från Ukraina samlas utanför Migrationsverket lokaler.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT

För att få fram boende till alla flyktingar som kommer från Ukraina och få en jämn fördelning över landet måste det till en lagändring, enligt Migrationsverkets Mikael Ribbenvik.

Annars riskerar misstagen från flyktingkrisen 2015 att upprepas, säger generaldirektören i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Migrationsverket upphandling av asylboenden 2015 ledde till en skev fördelning, där många flyktingar hamnade i mindre kommuner med sämre resurser.

– Det blir copy paste på 2015, och eftersom det här alternativa systemet som jag har förespråkat ganska länge inte finns på plats så fortsätter jag att upphandla enligt det gamla systemet mot bättre vetande, säger Mikael Ribbenvik till radion.

– Vad vi har sett hittills är att det är samma anläggningar och samma kommuner som 2015.

Migrationsverket vill att riksdagen stiftar en ny lag som reglerar hur flyktingar ska kunna fördelas jämnt över landet. Att få landets kommuner att på frivillig väg fördela flyktingarna jämnt tror inte Ribbenvik kommer att räcka.

Flyktingboendet: ”Som en tsunami” 

Boendet i Täby förbereder sig för hundratals flyktingar: ”Mycket större än vågen 2015”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.