Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
De afghanska ungdomarna har flyttat sin demonstration från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TTDe afghanska ungdomarna har flyttat sin demonstration från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
De afghanska ungdomarna har flyttat sin demonstration från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Ribbenvik: "Konflikten drabbar inte alla i landet"

Publicerad

Nu har demonstranterna vid Medborgarplatsen fått svar från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om varför vissa asylsökande fortfarande får avslag och utvisas till Afghanistan. 

"Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna", skriver Ribbenvik i ett brev som Dagens Nyheter tagit del av.  

Sittstrejken vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm fortsätter under torsdagen. En grupp flyktingar protesterar mot att Sverige fortfarande utvisar människor till Afghanistan – trots oroligheter i landet. 

I tisdags attackerade nazistgruppen Nordisk ungdom de flyktingar som då protesterade vid Mynttorget i Gamla stan. Tre personer skadades.  Händelsen utreds som ett hatbrott av polisen – som efter attacken har utökat sin bevakning av demonstranterna.  

"Vi tänker sitta här tills vi får ett bra svar"

Under onsdagen lämnade demonstranterna Mynttorget för Medborgarplatsen. 

– Vi sittstrejkar. Nu finns många poliser här så att vi inte ska attackeras igen. Det känns bra, säger Ahmad Rahimi, 18, till Expressen då. 

Under onsdagen flyttades demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han berättade om gruppens krav på svar från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om varför inte alla asylsökande från Afghanistan – där säkerhetsläget kraftigt försämrats under de senaste månaderna – får stanna i här. Sverige inte slutat utvisa människor som fått avslag på sina asylansökningar till Afghanistan, medan exempelvis Tyskland har begränsat utvisningarna till landet kraftigt. 

– Vi tänker sitta här tills vi får ett bra svar, sa Ahmad Rahimi till Expressen i går. 

"Konflikten drabbbar inte alla i landet"

På torsdagen rapporterar Dagens Nyheter att Mikael Ribbenvik har svarat organisationen Ung i Sverige som anordnar manifestationen. 

"Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige", skriver generaldirektören. 

Demonstrationen utanför Medborgarplatsen i Stockholm på onsdagen.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

SVT Nyheter rapporterar att flera Stockholmspolitiker – från Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Feministiskt initiativ – i ett brev uppmanar regeringen och Migrationsverket att stopp utvisningarna till Afghanistan. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag