Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

RFSL:s ordförande togs in av rysk polis

Ulrika Westerlund.
Foto: Peter Knutson

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund hölls kvar på polisstationen i Moskva efter att ha deltagit i en manifestation med ryska aktivister vid OS-invigningen.

Ytterligare en svensk satt kvarhållen, och ett flertal ryska aktivister ska ha stängts in i ett gallerförsett rum, uppger hon själv från polisstationen.

– De har tagit våra pass, sa Ulrika Westerlund, som nu är släppt enligt TT.

Det var under eftermiddagen som Ulrika Westerlund ska ha tagits in av polis på Röda torget i centrala Moskva.

Under en aktion organiserad av ryska aktivister, som ska ha sjungit ryska nationalsången samtidigt som de viftade med regnbågsflaggor i protest mot Rysslands hårda anti gay-lagar, slog polisen till.

– De hann mer eller mindre bara veckla ut regnbågsflaggan och sjunga några rader innan polis kom och körde in oss i bussar, säger Ulrika Westerlund över telefon från polisstationen i Moskva.

Hon vet ännu inte om några formella anklagelser riktas mot henne och den andra svensk som också hålls kvar, men deras pass ska ha beslagtagits.

Ryska aktivister instängda "i bur"

Svenska utrikesdepartementet uppger för Expressen att de ännu inte har någon information om fallet.

Samtidigt som Ulrika Westerlund och ytterligare en svensk togs in på polisstationen ska de ryska aktivisterna ha stängts in i ett gallerförsett rum.

– Det ligger i entrén vid polisstationen. Det ser ut som en liten bur, säger Ulrika Westerlund.

Fått tillbaka passet

Vid 18.30-tiden uppgav TT att Ulrika Westerlund släppts.

– Men bara mig och den andra svenskan som var med. De ryska aktivisterna är fortfarande i förvar, säger Westerlund, som också fått tillbaka passet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.