RFSL ratar Lööfs blodgivarutspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utspelet som Annie Lööf gjorde under Pride-festivalen i Stockholm går inte hem hos RFSL.
Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Annie Lööf, C, vill att karenstiden för homosexuella att lämna blod ska kortas ner.

Men utspelet slås ner direkt av föreningen för hbt-personers rättigheter – RFSL.

– Det handlar om att säkerställa att personer som är mottagare av donerat blod inte ska få hiv-viruset överfört, säger ordförande Ulrika Westerlund till Ekot.

Ekot rapporterar i dag att Centerpartiets ledare, Annie Lööf, anser att de nuvarande reglerna är diskriminerande.

Som det ser ut i dag måste män som har sex med män avhålla sig från sex i ett år för att bli blodgivare.

– Det kan inte vara rimligt att diskriminera enbart på sexuell läggning. För mig är det viktigaste hur människor lever sina liv, inte vem man älskar, säger näringsminister Annie Lööf, enligt Ekot.

Men utspelet som Annie Lööf gjorde under Pride-festivalen i Stockholm går inte alls hem hos RFSL – förbundet för hbt-personers rättigheter.

"Försöker förklara"

De kämpar i stället för att reglerna ska vara kvar – och pekar på att förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre i gruppen män som har sex med män jämfört med befolkningen i sin helhet. Dessutom tar det över tre månader innan en hiv-smittad bildat antikroppar som syns i test vilket gör det obligatoriska snabbtestet vid blodgivning otillräckligt, menar RFSL.

– Det är ett faktum att det finns män som har sex med män som upplever karensreglerna för blodgivning som diskriminerande. Vi försöker förklara vad som är anledningen till att de finns och att det inte handlar om att diskriminera på grund av sexuell läggning, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.