Utspelet som Annie Lööf gjorde under Pride-festivalen i Stockholm går inte hem hos RFSL. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Utspelet som Annie Lööf gjorde under Pride-festivalen i Stockholm går inte hem hos RFSL. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

RFSL ratar Lööfs blodgivarutspel

Publicerad

Annie Lööf, C, vill att karenstiden för homosexuella att lämna blod ska kortas ner.

Men utspelet slås ner direkt av föreningen för hbt-personers rättigheter – RFSL.

– Det handlar om att säkerställa att personer som är mottagare av donerat blod inte ska få hiv-viruset överfört, säger ordförande Ulrika Westerlund till Ekot.

Ekot rapporterar i dag att Centerpartiets ledare, Annie Lööf, anser att de nuvarande reglerna är diskriminerande.

Som det ser ut i dag måste män som har sex med män avhålla sig från sex i ett år för att bli blodgivare.

– Det kan inte vara rimligt att diskriminera enbart på sexuell läggning. För mig är det viktigaste hur människor lever sina liv, inte vem man älskar, säger näringsminister Annie Lööf, enligt Ekot.

Men utspelet som Annie Lööf gjorde under Pride-festivalen i Stockholm går inte alls hem hos RFSL – förbundet för hbt-personers rättigheter.

"Försöker förklara"

De kämpar i stället för att reglerna ska vara kvar – och pekar på att förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre i gruppen män som har sex med män jämfört med befolkningen i sin helhet. Dessutom tar det över tre månader innan en hiv-smittad bildat antikroppar som syns i test vilket gör det obligatoriska snabbtestet vid blodgivning otillräckligt, menar RFSL.

– Det är ett faktum att det finns män som har sex med män som upplever karensreglerna för blodgivning som diskriminerande. Vi försöker förklara vad som är anledningen till att de finns och att det inte handlar om att diskriminera på grund av sexuell läggning, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag