Pablo Leiva, 56, våldtog på RFSL – får sänkt straff

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Pablo Leiva, 56, får sänkt straff i hovrätten.

Svea hovrätt mildrade i dag straffet för Pablo Leiva, 56, som åtalats för sexuella övergrepp och våldtäkter på RFSL i Stockholm.

Tingsrätten dömde honom ursprungligen till fyra års fängelse men det skrivs nu ner till tre år och fyra månader - sedan hovrätten friat honom för en av våldtäkterna.

Under flera års tid begick Pablo Leiva, 56, grova sexuella övergrepp på papperslösa män som sökt sig till honom i hopp om att få stanna i Sverige. Han var då migrationskonsult vid RFSL i Stockholm.

Den 21 april 2021 dömdes Leiva för fem våldtäkter och två fall av sexuellt ofredande. Då friades han för en av våldtäkterna som han åtalats för. För detta dömdes han av tingsrätten till fyra års fängelse. Men domen överklagades.

Våldtäkterna ska ha ägt rum på hans kontor på RFSL i ett års tid från oktober 2018. Samtliga män som utsatts har sökt sig till Leiva för att få hjälp att stanna i Sverige då de var papperslösa.

Leiva har konsekvent förnekat brott.

Straffet lindras

I dag meddelade Svea hovrätt att straffet mot Pablo Leiva lindras. Han frias för två av våldtäkterna och straffet fastställs till tre år och fyra månaders fängelse.

Hovrätten menar att åklagaren vid två av de misstänkta våldtäktstillfällena inte kunnat styrka att det sexuella umgänget varit ofrivilligt, varför Leiva frias på de punkterna.

De konstaterar samtidigt att det inte går att utesluta att mannen i en av åtalspunkterna helst hade velat slippa det sexuella umgänget och att han mått mycket dåligt efter händelsen, han ska bland annat rasat i vikt och tappat sitt hår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.