Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reza fick inte polisskydd – trots varningssignaler

Reza, 20, mördades – bara dagar före sitt bröllop
Reze Hoseini, 20, knivhöggs till döds i Kiruna i fjol.
Foto: Privat
Hovrätten för övre Norrland.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / TT NYHETSBYRÅN
Mordet skedde på en buss i Kiruna den 15 juni 2020.
Foto: Polisen

I somras knivhöggs Reza Hoseini, 20, till döds av en pappa och två tonårssöner i en buss i Kiruna. 

De trodde att han hade en relation med mamman i familjen – och tingsrätten ansåg att mordet var hedersrelaterat.

I P1-programmet Kaliber framkommer nu nya uppgifter om att polisen, trots flera varningssignaler om hedersproblem, inte lyckades skydda Reza.

Det var den 15 juli i fjol som 20-åriga Reza Hoseini jagades in i en buss i Kiruna av en man och hans två tonårssöner. De trodde att Reza hade en relation med mannens fru och gick till attack. Totalt fick han närmare 100 knivhugg mot kroppen. Han dog på bussgolvet.

Hovrätten dömde pappan till livstids fängelse. Sönerna, 15 och 17 år gamla, dömdes till ungdomsvård i 2,5 år, respektive 3,5 år.

Mordet var kulmen av en tio månader lång hederskonflikt.

Redan under hösten 2019 hade mannen gått till Rezas arbetsgivare för att få honom sparkad, detta på grund av den påstådda relationen – som både Reza och kvinnan tog avstånd ifrån.

Förra veckan kunde Kaliber berätta om kritiken mot socialtjänsten, som trots flera tecken inte fann att det fanns någon risk för hedersvåld mot Reza. 

Nu kan Kaliber avslöja att polisen i Kiruna också valde att inte göra någon utredning om hedersrelaterat våld, trots att både pappan och tonårssönerna pratat om heder i sms och ville polisanmäla frun för otrohet med Reza. 

Frun anmäldes för otrohet

Under vintern 2019-2020 gick mannen och tonårssönerna in till polisstationen i Kiruna med ett par trosor tillhörande kvinnan – som bevis för den påstådda otroheten – och anmälde det till polisen. Polisen förklarade då man inte kan göra en anmälan om otrohet.

Trots det valde polisen i Kiruna att inte göra någon utredning om det kunde föreligga risk för hedersrelaterat våld, enligt den granskning som Kaliber har gjort.

”Alla varningsklockor borde ha ringt”

Jenny Yourstone är doktor i psykologi och har forskat om just hedersvåld. Hon var också åklagarens expertvittne i mordrättegången:

– Här finns det tydliga indikationer på att det här rör sig om hedersrelaterat våld och förtryck och det handlar om att gå vidare här och faktiskt undersöka det mer noggrant. I synnerhet när det rör så unga människor så borde alla varningsklockor ha ringt, säger hon i programmet.

Enligt Kaliber fanns Reza med i polisens brottsoffer- och personsäkerhetsgrupp från och med maj 2020. Men det var Reza själv som kontaktade socialtjänsten, som i sin tur såg situationen som så pass allvarlig att de kontaktade polisens personsäkerhetsgrupp.

Trots att gruppen kopplades in gav de endast allmänna råd till Reza och en och en halv månad senare, den 15 juli, mördades han. 

I programmet intervjuas även Rezas mamma Jamela Hosainy från Iran. Hon riktar skarp kritik mot polisens arbete:

– Jag tycker att svensk polis var slarvig när det gäller min son. 

– Min son var väldigt fin. Han ringde mig varje kväll. 

Polisen: ”Stod ord mot ord”

Emma Lindberg är gruppchef för utredningsverksamheten hos polisen i norra Lappland. Hon berättar att polisen valde att lägga ner anmälningarna då ord stod mot ord och det saknades stödbevisning. 

– Någon utredning läggs ner direkt, medan andra utredningar fortsätter med varierande intensitet i ungefär ett halvår innan de också läggs ner, säger Lindberg.

– För oss var det inte glasklart att det var en hederskontext, och att Reza var under ett akut hot. Rimligen agerar vi på annat sätt i framtiden.

FALLET I RÄTTEN

Gällivare tingsrätt dömde mannen och sönerna för mordet på Reza Hoseini. Alla tre nekade till mord, men den yngre sonen sonen har erkänt att han huggit Reza, men hävdade nödvärn. 


Samtliga inblandade i mordet har rötter i Afghanistan och åklagaren la fram hedersproblematik som motiv. Det förnekar pappan och sönerna, men tingsätten gick på den linjen och ser mordet på Reza som ett hedersmord. Sedan 1 juli 2020 är hedersmotiv grund för straffskärpning i Sverige, och ska ge strängare straff. 


Mannen dömdes till livstids fängelse. Sönerna fick sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader. 


Fallet överklagades till hovrätten. Rättegången startade 3 februari.


Hovrätten dömde pappan till livstids fängelse. Sönerna, 15 och 17 år gamla, dömdes till ungdomsvård i två år och sex månader respektive tre år och sex månader.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.