Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Revolvern sannolikt inte Palme-vapnet

Leif GW Persson med vapnet som lämnades till Palmegruppen.
Foto: SVT
<p>Pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten om vapenanalysen.</p>
<p>"Allt talar emot att detta har någon relevans för utredningen", säger förundersökningsledare Kerstin Skarp.</p>
Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt
Olof Palme.
Foto: Ulf Ryd
Här mördades Olof Palme.
Leif GW Persson.
Foto: Simon Hastegård
1 / 7

Analysen av den Magnum-revolver som Leif GW Persson lämnat till Palmegruppen är klar.

Resultatet av provskjutningen hos NFC visar att det inte går att slå fast att revolvern är vapnet som användes vid mordet på Olof Palme.

– Allt talar emot att detta har någon relevans för utredningen, säger förundersökningsledare Kerstin Skarp till Expressen.

Revolvern - en Smith & Wesson i kaliber .357 Magnum - har granskats av Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping och resultatet skickades i dag på förmiddagen till Palmegruppen vid Rikskriminalen.

Analysen visar att spåren på den kula som nu skjutits med Leif GW Perssons revolver inte matchar spåren på kulan som dödade Palme.

NFC:s bedömningsskala går från minus fyra till plus fyra, där en plus fyra hade varit det mest positiva resultatet. Det hade då varit Palmevapnet. Noll betyder att ingenting kan slås fast och en minus fyra talar för en helt annan hypotes.

Träffen anges till minus 1 (-1).

– Resultatet, som är minus ett, talar emot att det skulle vara rätt vapen men det är möjligt att man kan dra andra slutsatser. Vi måste nu sätta oss in i rapporten närmare, säger Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare.

LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

"Vill absolut inte säga mer"

Vad händer nu?

– I dag ska vi bara hantera och ta hand om den här informationen. Det är för tidigt att säga hur vi eventuellt ska gå vidare. Jag vill absolut inte säga något mer i nuläget om det.

Skarp säger samtidigt att hon inte exakt kan redogöra för vad resultatet minus ett står för:

– Jag kan inte snabbt säga vad det står för.

Skarp fick analysbeskedet från NFC på onsdagsförmiddagen. I pressmeddelandet från åklagarmyndigheten står:

"Analysen talar i någon mån för att jämförelsekulorna 1 och 2 inte är utskjutna ur revolvern."


LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme

"Spelar ingen roll"

Kriminalkommissarie Dag Andersson, spaningschef i Palmegruppen, får beskedet om det negativa testresultatet – av Expressen:

– Jaså? Där ser man.

Din reaktion?

– Ja, alltså, det är ju synd. Man hade ju gärna fått ett annat svar givetvis. Man vill ju gärna få en förklaring och en lösning på det här så klart.

Andersson säger att han kände sig hoppfull när Leif GW Persson fick fram vapnet.

– Ja, alla tips som kommer blir intressanta, säger han och understryker samtidigt:

– Vem det kommer ifrån spelar absolut ingen roll.

Hur går man vidare nu?

– Det här har vi varit med om så många gånger, att man har trott på ett tips. Sedan att det inte har varit riktigt rätt.

Utredaren: Hade varit bra

Hans Ölvebro ledde Palmeutredningen mellan februari 1988 och januari 1997. Numera är han pensionär. Han fick beskedet om det negativa testresultatet genom en nyhetssändning i radio på onsdagen.

– Jag hörde om det på nyheterna. Men som jag har sagt förut, så uttalar jag mig inte. Jag är pensionär. De som håller på med utredningen får uttala sig. Jag har sagt att det vore positivt om man kunde hitta vapnet.

Men hade du en förhoppning om det här nya vapnet?

– Ja, det hade väl varit bra om det hade varit så. Men jag har varit borta för länge från utredningen för att veta hur statusen är nu. Så jag kan inte uttala mig.

Tommy Lindström, den tidigare chefen för Rikskriminalpolisen, är inte helt komfortabel med det negativa beskedet NFC. Han tycker att Leif GW Persson ska ta med sig någon, exempelvis en journalist från Expressen, och träffa "hen" som tog fram vapnet:

– Förmå Leif att åka ner med någon av er. Sätt er med den här personen. Prata ut ordentligt. Det är inte så jävla svårt. Ni ska ju skydda källor. Det skulle jag göra. Rensa ur det där. Den där bedömningen som gjorts av vapnet utesluter det inte helt, som jag ser det.

Dök upp förra hösten

Den aktuella revolvern dök upp för allmänheten i november 2015. I "Veckans brott" i SVT presenterade Leif GW Persson en kula som han fått i ett anonymt brev och som kan ha samband med Palmemordet.

I en krönika i Expressen bad han därefter uppgiftslämnaren att ta kontakt med honom. Drygt en månad senare, dagarna innan julafton, kunde Expressen berätta att Leif GW Persson fått det då misstänkta vapnet.


LÄS MER: Här testas vapnen som kan ha mördat Olof Palme


GW: En jävla apparat

Den 10 januari släpptes sen ytterligare nya uppgifter om det nya Palmespåret. I Expressen berättade Leif GW Persson att det finns en överensstämmelse mellan "hans" kula och den kula som dödade Olof Palme. Två dagar senare visade det sig att man säkrat DNA-spår på pistolen. Avslöjandet kom i Expressen TV:

– Nu håller de på att granska det där. Det är en jävla apparat. Det är alltid minst två inblandade, oberoende av varandra. I slutändan gör man en subjektiv bedömning. Sedan brukar man räkna fram medelvärdet på de subjektiva bedömningarna innan det kommer ett skriftligt utlåtande, sa Leif GW Persson då.

Så går testet till

Det första som görs är at kontrollera om vapnet är säkerhetsmässigt funktionsdugligt. Det görs genom at inspektera vapnet visuellt för att se vad det är för allmänt skick på det. Vapnets funktionsduglighet är viktigt för at kunna bestämma en brottsrubricering.

''Det första som man gör är att kontrollera om vapnet är säkerhetsmässigt funktionsdugligt, det vill säga om man vågar provskjuta det överhuvudtaget. Det gör man genom att inspektera det visuellt för att se det allmänna skicket, säger Patrik Hertzman, som arbetar som vapenundersökare på NFC.

Källa: Expressen.

Fem andra Palmepistoler

Polisen har provskjutit 500 magnumrevolvrar inom ramen för Palmeutredningen. Några av dem blev heta spår i polisens utredning.

Mockfjärdsrevolvern stals vid ett inbrott i Haparanda 1983 och tros ha använts vid ett rån i Mockfjärd i Dalarna samma år. En analys av kulan som avlossades vid rånet visade att den var från samma så kallade stöpa som de kulor som hittades på Sveavägen efter mordet på Olof Palme. Expressens Christian Holmén lyckades med hjälp av dykare hitta revolvern i Djursjön, norr om Mockfjärd, 2006. Men pipan var i för dåligt skick för att kunna knytas till kulorna från Sveavägen.

Helsingborgsvapnet stals i januari 1983 från pistolskytteklubben Magnus Stenbocks lokaler utanför Helsingborg.

Linköpingsvapnet finns hos polisen men eftersom så mycket av pipan är avsågad kan man inte jämföra kulor från den med Palmekulorna.

√ Av de tio magnumrevolvrar som var stöldanmälda vid tiden för mordet har polisen lyckats spåra alla utom Suckdorffsvapnet, som stals 1977 hemma hos filmaren Arne Sucksdorff i Stockholm. Tjuven hävdar att han sålde revolvern, en Smith & Wesson "Highway Patrolman" med sex tums pipa, för 2 000 kronor.

Kungsträdgårdsvapnet är av samma typ som det som ska ha använts vid Palmemordet – dock har polisen inte kunnat hitta det. Det såldes 1992 i Kungsträdgården i Stockholm till två män. Ägaren hade själv skaffat vapnet på laglig väg. Köparna fick dessutom 25 hemmagjorda patroner. Utredarna vet serienumret som ska finnas dolt under revolverns kolvplattor.

Källa: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.