Revolvern - en Smith & Wesson i kaliber .357 Magnum - har granskats av Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping och resultatet skickades i dag på förmiddagen till Palmegruppen vid Rikskriminalen.
Analysen visar att spåren på den kula som nu skjutits med Leif GW Perssons revolver inte matchar spåren på kulan som dödade Palme.
NFC:s bedömningsskala går från minus fyra till plus fyra, där en plus fyra hade varit det mest positiva resultatet. Det hade då varit Palmevapnet. Noll betyder att ingenting kan slås fast och en minus fyra talar för en helt annan hypotes.
Träffen anges till minus 1 (-1).
– Resultatet, som är minus ett, talar emot att det skulle vara rätt vapen men det är möjligt att man kan dra andra slutsatser. Vi måste nu sätta oss in i rapporten närmare, säger Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare.
LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg
"Vill absolut inte säga mer"
Vad händer nu?
– I dag ska vi bara hantera och ta hand om den här informationen. Det är för tidigt att säga hur vi eventuellt ska gå vidare. Jag vill absolut inte säga något mer i nuläget om det.
Skarp säger samtidigt att hon inte exakt kan redogöra för vad resultatet minus ett står för:
– Jag kan inte snabbt säga vad det står för.
Skarp fick analysbeskedet från NFC på onsdagsförmiddagen. I pressmeddelandet från åklagarmyndigheten står:
"Analysen talar i någon mån för att jämförelsekulorna 1 och 2 inte är utskjutna ur revolvern."
LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme
"Spelar ingen roll"
Kriminalkommissarie Dag Andersson, spaningschef i Palmegruppen, får beskedet om det negativa testresultatet – av Expressen:
– Jaså? Där ser man.
Din reaktion?
– Ja, alltså, det är ju synd. Man hade ju gärna fått ett annat svar givetvis. Man vill ju gärna få en förklaring och en lösning på det här så klart.
Andersson säger att han kände sig hoppfull när Leif GW Persson fick fram vapnet.
– Ja, alla tips som kommer blir intressanta, säger han och understryker samtidigt:
– Vem det kommer ifrån spelar absolut ingen roll.
Hur går man vidare nu?
– Det här har vi varit med om så många gånger, att man har trott på ett tips. Sedan att det inte har varit riktigt rätt.
Utredaren: Hade varit bra
Hans Ölvebro ledde Palmeutredningen mellan februari 1988 och januari 1997. Numera är han pensionär. Han fick beskedet om det negativa testresultatet genom en nyhetssändning i radio på onsdagen.
– Jag hörde om det på nyheterna. Men som jag har sagt förut, så uttalar jag mig inte. Jag är pensionär. De som håller på med utredningen får uttala sig. Jag har sagt att det vore positivt om man kunde hitta vapnet.
Men hade du en förhoppning om det här nya vapnet?
– Ja, det hade väl varit bra om det hade varit så. Men jag har varit borta för länge från utredningen för att veta hur statusen är nu. Så jag kan inte uttala mig.
Tommy Lindström, den tidigare chefen för Rikskriminalpolisen, är inte helt komfortabel med det negativa beskedet NFC. Han tycker att Leif GW Persson ska ta med sig någon, exempelvis en journalist från Expressen, och träffa "hen" som tog fram vapnet:
– Förmå Leif att åka ner med någon av er. Sätt er med den här personen. Prata ut ordentligt. Det är inte så jävla svårt. Ni ska ju skydda källor. Det skulle jag göra. Rensa ur det där. Den där bedömningen som gjorts av vapnet utesluter det inte helt, som jag ser det.
Dök upp förra hösten
Den aktuella revolvern dök upp för allmänheten i november 2015. I "Veckans brott" i SVT presenterade Leif GW Persson en kula som han fått i ett anonymt brev och som kan ha samband med Palmemordet.
I en krönika i Expressen bad han därefter uppgiftslämnaren att ta kontakt med honom. Drygt en månad senare, dagarna innan julafton, kunde Expressen berätta att Leif GW Persson fått det då misstänkta vapnet.
LÄS MER: Här testas vapnen som kan ha mördat Olof Palme
GW: En jävla apparat
Den 10 januari släpptes sen ytterligare nya uppgifter om det nya Palmespåret. I Expressen berättade Leif GW Persson att det finns en överensstämmelse mellan "hans" kula och den kula som dödade Olof Palme. Två dagar senare visade det sig att man säkrat DNA-spår på pistolen. Avslöjandet kom i Expressen TV:
– Nu håller de på att granska det där. Det är en jävla apparat. Det är alltid minst två inblandade, oberoende av varandra. I slutändan gör man en subjektiv bedömning. Sedan brukar man räkna fram medelvärdet på de subjektiva bedömningarna innan det kommer ett skriftligt utlåtande, sa Leif GW Persson då.