Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsutskottet kallar till krismöte

Bland annat det svenska körkortsregistret läckte i Transportstyrelsens it-skandal.
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren.
Foto: Privat

Maria Ågren, Transportstyrelsen dåvarande generaldirektör, informerade regeringen om sitt beslut i februari 2016, visar Säpos förhörsprotokoll skriver Dagens Nyheter.  

Inte förrän ett år senare agerade regeringen. 

Nu har försvarsutskottet i riksdagen avbrutit semestrarna och samlas till krismöte efter Transportstyrelsens it-skandal där känsliga uppgifter läckt utomlands, skriver SVT.

Samtidigt rapporterar SvD att internrevisorn ska ha slagit larm om att myndighetens it-upphandling bröt mot lagen. Hon ska dock ha tystats ned av styrelsen, framgår av Säpo-förhör som tidningen granskat.

Under gårdagen kom infrastrukturministern Anna Johansson med beskedet att delar av Transportstyrelsens styrelse ska bytas ut.

Orsaken: de ska ha vetat om att Maria Ågren beslutat att i vissa delar bryta mot lagen för att processen skulle gå snabbare när dataföretaget IBM skulle överta Transportstyrelsens datadrift.

Anna Johansson sa att regeringen inte hade förtroende för styrelsen och hänvisade till Säpos förundersökningsprotokoll. 

Nu visar det sig, enligt protokollen från Säpo, att Maria Ågren informerade regeringen om sitt beslut i februari 2016, skriver Dagens Nyheter. 

I förhöret ska hon ha sagt att hon inte fick någon "direkt reaktion" från tjänstemännen men att de lyssnade, enligt tidningen. 

Inte först ett år senare agera regeringen i frågan.

– Vid det tillfället bedömde man att frågan hanterades i myndigheten och med stöd av Säpo, säger Anna Johansson till DN.

Ledamöterna i riksdagens försvarsutskott kallas också till krismöte – trots att de befinner sig på semester. Ledamöterna säger till SVT att det är ovanligt att man kallas tillbaka under riksdagens sommaruppehåll – något som signalerar allvaret.

– Jag har suttit i riksdagen i 19 år och aldrig varit med om att ett utskott kallas samman i juli, säger ledamoten Mikael Oscarsson (KD) till SVT.

Flera ledamöter ska ha önskat att utskottet kallas efter att information som kan innebära en fara för rikets säkerhet läckt utomlands. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) bekräftar för SVT att ett extra utskottsmöte kommer att ske "inom den närmsta tiden". Syftet är att ta reda på om skandalen skadat totalförsvaret.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Internrevisorn varnade – ledningen tystade ner

Samtidigt framgår från Säpos förhör, som SvD tagit del av, att Transportstyrelsen fick flera varningar om att de var på väg att begå brott i och med sin it-upphandling.

Internrevisorn ska ha mejlat dåvarande generaldirektören Maria Ågren i juni 2015 och slog larm om att flera lagbrott begicks på Transportstyrelsen. Styrelsen informerades i augusti, men i protokollet ska bara en kort notering om it-leverantörsbytet ha gjorts, skriver SvD.

Styrelsen ska ha uppgett för internrevisorn att den informerats ordentligt, men också ifrågasatt henne för att hon drev på i frågan. Enligt hennes bedömning accepterade ledningen en risk att skada Trasportstyrelsen, skriver SvD.

Samtidigt rapporterar tidningen att Transportstyrelsens chefsjurist aldrig informerades och att chefer pressade anställda att godkänna personer som inte säkerhetskontrollerades.


LÄS MER: Transportstyrelsen röjde hemliga uppgifter – två gånger 

Generaldirektör Maria Ågren sparkas

Redan i februari 2016 ska Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren ha informerat  regeringen om sitt beslut om att göra ”avsteg från lagen”, rapporterar tidningen Dagens Nyheter som tagit del av Säpos förhörsprotokoll. Nästan ett år senare gav regeringen Maria Ågren sparken.

Även delar av Transportstyrelsens styrelse ska bytas ut, då dessa ska ha varit medvetna om dåvarande generaldirektörens beslut om att skynda på processen om Transportstyrelsens datadrift och därför inte följa lagen i alla avseenden, rapporterar DN.

Näringsdepartementet reagerade inte

Maria Ågren, dåvarande generaldirektör på Transportstyrelsen, säger i Säpos förhör att säkerhetsskyddschefen signalerade att det behövdes göras avsteg i personkontrollerna, rapporterar SvD. Detta ska ha skett i maj 2015.

Dessutom ska ingen på näringsdepartementet ha reagerat när de informerades i februari 2016.

Under tisdagen meddelade infrastrukturminister Anna Johansson att Tranportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg bett att få lämna sitt uppdrag.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

It-skandalen på Transportstyrelsen består av att känslig information från Transportstyrelsen läckte utomlands. Det är bland annat hela det svenska körkortsregistret som läckt till säkerhetstekniker i Östeuropa som inte säkerhetsprövades. Enligt bedömare har också information som kan innebära fara för riktes säkerhet läckt.


LÄS MER: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 

Läckte vid byte av it-leverantör

Läckan inträffade i samband med att Transportstyrelsen bytte it-leverantör till IBM, som har elva dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien. Tekniker fick tillgång till att modifiera, starta system, stänga system och kopiera hela datamängder.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren sparkades av regeringen i januari 2017 och har fått ett strafföreläggande för ”vårdslöshet med hemlig uppgift men utan uppsåt”.

Under tisdagen meddelade infrastrukturminister Anna Johansson att Tranportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg bett att få lämna sitt uppdrag.


LÄS MER: Transportstyrelsens ordförande avgår 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.