Anne Carlsson stängs nu av från sitt arbete. Foto: Reumatikerförbundet
Anne Carlsson stängs nu av från sitt arbete. Foto: Reumatikerförbundet

Reumatikerförbundet ordförande stängs av

Publicerad

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson stängs av från sitt arbete.

Anledningen: Hon ska ha kränkt personalen.

Nu ska förbundet uppdatera sin arbetsmiljöpolicy.

Avstängningen kommer efter en utredning som visar att Anne Carlsson kränkt personalen på organisationens huvudkontor, som DN var först att rapportera om.

Beskedet kom via Reumatikerförbundets hemsida vid lunchtid på onsdagen.

Anne Carlsson ska ha varit internt omstridd i flera år och stämningen på Reumatikerförbundets huvudkontor ska ha varit mycket dålig.

Det ledde till att fackförbundet Unionens skyddsombud 2015 krävde att Arbetsmiljöverket skulle granska arbetsplatsen. DN citerar en rapport om kränkningarna där det bland annat stod:

"Enligt arbetstagarna är det 5-7 arbetstagare som på ett systematiskt sätt utsätts för kränkningar. Stor personalomsättning har skett både bland er personal utan chefsfunktioner och bland er personal med chefsfunktioner."

Vill inte gå in på åtgärder

Företagshälsovården har också varit inkopplad – deras rapport skriver Reumatikerförbundet själva om i sitt nyhetsutskick. Där beskrivs:

"... allvarliga problem i den psykosociala arbetsmiljön på kansliet".

Nu har ordförande Anne Carlsson stängts av från sin post. Platsen tas tillfälligt över av förste vice ordförande Beryl Sandberg.

Vidare meddelas att generalsekreterare Leif Salmonsson och kansliets personal kommer att arbeta med åtgärdsplaner under våren, bland annat för att se uppdatera arbetsmiljöpolicyn.

Vad det innebär mer specifikt är inget Reumatikerförbundet vill gå in på.

– Den information som finns är den som finns på vår hemsida, säger Nina Unesi, presskontakt.

Expressen söker avstängda Anne Carlsson.

– Jag bedömer det som osannolikt att komma i kontakt med Anne Carlsson, fortsätter Nina Unesi.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag