Retorikexperten sågar Romson: "Oproffsigt"

Romsons känslosamma framträdande har fått många att reagera på nätet och i sociala medier.
Åsa Romson hade gråten i halsen under presskonferensen.
Foto: Marko Säävälä/Tt
Retorikexperten Barbro Fällman.
Foto: Cecilia Andersson
Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson presenterade regeringens nya, skärpta regler.
Foto: Janerik Henriksson/Tt

"Oproffsigt! Skärpning!”

Så lyder retorikexperten Barbro Fällmans dom efter att vice statsminister Åsa Romson nästan fallit i gråt under regeringens presskonferens.

– Hennes yrkesroll var inte professionell, säger Fällman.

Men det är inte alla som håller med.

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson regeringens nya, skärpta regler för asylsökande.

För miljöpartistiska språkröret Romson, vars parti tydligt profilerat sig som flyktingvänligt, var det ett känslosamt ögonblick.

– Jag ska vara helt ärlig. Vi har under den senaste tiden haft ett antal svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. Men de senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd…, sa Romsons i direktsänd tv och stannade upp, för att sedan fortsätta med gråten i halsen:

– …är att ändå göra någonting.

Såväl regeringens nya förslag som Romsons känslosamma framträdande har fått många att reagera på nätet och i sociala medier.

Vissa menar att det var starkt att Romson vågade vara människa.

"Hur kan det överhuvudtaget vara fel att som människa visa empati?" skriver en person på Twitter.

Medan andra är mer kritiska.

"Så, Åsa Romson står på presskonferensen och gråter över besluten hon ''tvingats' vara med och fatta? Herregud människa, avgå!" skriver en person.

"Det såg äkta ut"

Även retorikexperten Barbro Fällman var skeptisk efteråt och i ett inlägg på Facebook anmärkte hon på "slarvig klädsel, rufsigt hår och ett blekt härjat ansikte”, och att Romsons ord "verkar oplanerade och låter hysteriskt okunniga”. "Oproffsigt! Skärpning!” röt Fällman.

– Jag vill betona att det inte är människan Åsa som jag kritiserar, utan det är snarare politikern och vice statsministern som jag kritiserar. Att visa känslor, vara rörd och berörd i speciella sammanhang är mänskligt, det är inget fel med det, säger Fällman, och fortsätter:

– Men i den position som hon har, som landets vice statsminister och på en presskonferens där de har kommit överens om en linje, är det retoriskt inte bra att hon faller i gråt.

Flera personer kallar Romsons reaktion för “krokodiltårar” i sociala medier.

“Romsons krokodiltårar är tyvärr inte särskilt trovärdiga. Ni stänger ute människor. Hur kan ni försvara era förslag?” skriver en person på Twitter.

– Vissa frågade sig om det kanske var medvetet att hon gjorde så, för att vinna sympatier? Det vet inte jag men det såg inte ut som att det var medvetet, utan det såg äkta ut. Men i politiska sammanhang kan man ju ibland spela. Och då är det väldigt illa för oss, för vi vill ju se äkta politiker och naturliga människor, säger Fällman.

Efter presskonferensen kallade Åsa Romson regeringens förslag för ”fruktansvärda”.

– Hon måste göra sitt jobb som vice statsminister och sedan kan hon i de dolda rummen, och bland kollegor, visa att hon är illa berörd eller ledsen, men inte publikt. Och det är det som jag kritiserar. Hennes yrkesroll var inte professionell.

Det finns även en fråga om förtroende på spel, menar Fällman.

– Ja, det är klart. Om orden säger en sak och kroppsspråket en annan så tolkar man alltid kroppsspråket. Och då blir man lite vilse: “Vad är det som är sant?”

"Romson är ingen robot"

Elaine Eksvärd, även hon retorikexpert, håller inte med Fällman eller den kritik som har cirkulerat.

– I kommunikation ska det gärna vara autentiskt och säger du något som är svårt att säga så ska det vara tydligt att man har fattat ett beslut som inte är i enlighet med ens kärnvärden, säger Eksvärd, och fortsätter:

– Jag tror vem som helst kan räkna ut att det här inte var något enkelt för Romson att säga med tanke på den politik hon står för.

Eksvärd nämner även andra exempel då svenska politiker visat känslor offentligt.

– Autentiska ledare visar känslor. Reinfeldt började gråta när han skulle lämna sin ordförandepost, och Palme sa "satans mördare!" Jag tror att man får tänka på att politiker inte ska vara professionella robotar, utan det ska vara människor som representerar folket, och det är inte konstigt om människor har känslor och brinner för det man pratar om.

"Medvetet av Fridolin"

Senare på kvällen var det utbildningsminister Gustav Fridolin, även han miljöpartistiskt språkrör, som kommenterade regeringens förslag i "Aktuellt"-studion i SVT.

– Det är en väldigt sorglig dag. Det är det tuffaste beslut jag någonsin varit med om att fatta, sa Fridolin.

Många tittare noterade att Fridolin framträdde i rutig skjorta med uppkavlade armar i stället för kavaj som han brukar bära.

Även efter Fridolins framträdande var teorierna och frågorna många: Vad ville Fridolin förmedla med sitt klädval?

– Jag tänker att det var ovanligt och säkert ytterst medvetet. Det var nog inte så att han inte hade en kavaj till hands, utan det var säkert ytterst medvetet för att tona ned och visa att “jag är en av er”, säger retorikexpert Barbro Fällman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.