Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Retorikexperten om Anders Ygeman

"Jag såg på Facebook att någon frågade om han var vår nya statsminister, och det skulle man faktiskt nästan kunna tro", säger barbro Fällman, retorikexpert.

Hyllas. Anders Ygeman hyllas av flera  personer efter sin insats senaste dagarna.

Foto: Jens L'Estrade
Amanda Björkman.
Yttre befäl Södermalm.

Alex Schulman.

Inrikesminister Anders Ygeman tillhör en av få politiker som hyllats den senaste tiden. Men vad beror det på? Enligt retorikern Barbro Fällman är hans närvaro och lugn nyckeln.

– Jag såg på Facebook att någon frågade om han var vår nya statsminister, och det skulle man faktiskt nästan kunna tro, säger Fällman.

I samband med terrorattackerna i Paris och det förhöjda hotläget i Sverige spelar politikerna en viktig roll. Människor efterfrågar trygghet och förklaringar från Sveriges ledare och samtidigt som Stefan Löfven kritiseras för sin frånvaro, hyllas inrikesminister Anders Ygeman (S) för sin närvaro.

I sociala medier har man de senaste dagarna kunnat läsa tweets där flera personer skrivit att Anders Ygeman borde bli statsminister. Medieprofilen Alex Schulman är en av dem:

 

 

Polisen på Södermalm i Stockholm hyllar också inrikesministern:

 

 

Även Ygemans politiska motståndare hyllar hans insatser. Amanda Björkman, ledarksribent på DN och Kristdemokraternas förra partiledare Göran Hägglund är några av dem.

 

 

 

 

Experten: Han är närvarande och lugn

Barbro Fällman är retorikexpert och inte förvånad över reaktionerna. Men vad har Anders Ygeman gjort rätt, egentligen?

– För det första är han väldigt synlig. Han kommer till intervjuerna, pratar i radio och tv. Folk gillar när politiker faktiskt syns.

– För det andra svarar han lugnt och hetsar inte upp sig själv eller stämningen. Han svarar på det han kan svara på, vilket lämnar både journalister och dem som lyssnar nöjda.

Det han säger är i sig inte lika viktigt som det faktum att han säger något över huvud taget, menar Barbro Fällman.

– Det räcker riktigt långt att han faktiskt pratar.

Vad borde övriga politiker tänka på i tider som dessa?

– Att vara tillgängliga så mycket som möjligt, framför allt i krislägen. Det är också viktigt att svara ordentligt på frågor och att i bland säga "just den frågan kan jag inte svara på", då förstår vi det. Man ska inte mörka och säga "ingen kommentar" eller "det ligger inte på mitt bord att svara på".

Hon menar också att vara närvarande i samtal och behålla lugnet är något som fler borde ta till sig.

Finns det något Ygeman skulle kunna göra bättre?

– Nej, inte vad jag har tänkt på. Han ska fortsätta som han gör. Jag såg på Facebook att någon frågade om han var vår nya statsminister, och det skulle man faktiskt nästan kunna tro.