Retorikexperten Elinor Falkman menar att Bernie Sanders är mer konkret när han debatterar än Hillary Clinton. Foto: PressbildRetorikexperten Elinor Falkman menar att Bernie Sanders är mer konkret när han debatterar än Hillary Clinton. Foto: Pressbild

Retorikexperten Elinor Falkman menar att Bernie Sanders är mer konkret när han debatterar än Hillary Clinton.

 Foto: Pressbild
Hillary Clinton. Foto: Morry GashHillary Clinton. Foto: Morry Gash

Hillary Clinton.

 Foto: Morry Gash
Bernie Sanders. Foto: Krzaczynski / Epa / Tt KamilBernie Sanders. Foto: Krzaczynski / Epa / Tt Kamil

Bernie Sanders.

 Foto: Krzaczynski / Epa / Tt Kamil

Retorikexperten: Han är mycket mer konkret

Publicerad

Bernie Sanders fortsatte vara den arga farbrorn - medan Hillary Clinton höll sig mer återhållsam och abstrakt.

Den analysen gör retorikexpert Elinor Falkman efter torsdagsnattens demokratdebatt.

– Sanders är mycket mer konkret och jag tror att han når väljarna på ett bättre sätt, säger hon i Expressen TV.

Efter Bernie Sanders storseger i New Hampshires primärval fortsatte demokraternas nomineringskampanjer under natten mot fredag med en debatt i Milwaukee då Sanders och Hillary Clinton återigen drabbade samman i en debatt.

Debatten kom att kantas av att de två kandidaterna i mångt och mycket höll med varandra.

Men redan i inledningsanförandena märktes att rivalerna valde olika tillvägagångssätt för att uttrycka sina ståndpunkter, menar retorikexpert Elinor Falkman som under fredagsmorgonen gästade Expressen TV.

– Sanders körde på sin klassiska stil där han påtalade att de rika tjänar allt mer och att Wall Street är de onda. Han fortsätter att vara den arga farbrorn medan Clinton är mer sansad, säger Elinor Falkman.

Under debatten återupprepade Sanders tidigare vallöften om stora satsningar på infrastrukturen - som ska ge miljontals jobb - samtidigt som universitetsutbildning ska finansieras av staten. I stället för att tala om sina egna löften kritiserade Clinton rivalens påståenden som orealistiska.

Sanders framtid "finare"

– Clinton går in och slår hål på hans tidigare uttalanden. Problemet är att det som folk kommer ihåg är att Sanders lovade guld och gröna skogar. Jag tror att det som sitter kvar hos folk, säger Elinor Falkman.

– Hon kan säkert ha rätt, men hans framtid låter mycket finare än hennes.

Under debatten handlade mycket fokus på orättvisor, både gentemot den afroamerikanska minoriteten och mot kvinnor.

– Sanders pratar om ett av fyra afroamerikanskt barn riskerar att hamna i fängelse. Det är superkonkret. Det vi ser framför oss är en liten tjock söt bebis som hamnar i fängelse, säger Elinor Falkman och fortsätter:

– Clinton pratar om "massinspärrningar" och "rasdiskprepanser". Det är abstrakt.

Slutdomen är att guvernören från Vermont går segrande ur debatten i Milwaukee.

– Om man ser på sättet som de använder retoriken så tycker jag absolut att Sanders vann, säger Falkman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag