Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Retorikexperten: Ett kraftfullt tal

Barack Obama äntrade scenen till tonerna av Stevie Wonders "Signed, sealed, delivered, I´m yours". Talet som sedan följde var enligt retorikexperten Barbro Fällman kraftfullt.
Foto: Cecilia Andersson

Barack Obama äntrade scenen till tonerna av Stevie Wonders "Signed, sealed, delivered, I´m yours". 

Talet som sedan följde var enligt retorikexperten Barbro Fällman kraftfullt.

– Det var ett tacktal om att se framåt - "nu tar vi tag i det här". Det lyckades han bra med, säger hon.

Barack Obama, hustrun Michelle och döttrarna Malia och Sasha gick tillsammans upp på scenen i Chicago. I det 20 minuter långa segertalet öste han lovord över Michelle:

– Jag skulle inte vara den man som jag är i dag utan den kvinna som gifte sig med mig för 20 år sedan. Michelle, jag har aldrig älskat dig mer. Jag har aldrig varit stoltare när jag sett att Amerika har blivit kär i dig också, sa presidenten.

– Just den delen är lite överdriven för oss svenskar men den passar bra i USA, det är ju amerikanskt, säger Barbro Fällman.

Hon har hittat flera retoriska grepp i talet. Den omvalda presidenten pratar till exempel i termer av dåtid, nutid och framtid.

– "I dag för 200 år sedan så påbörjades en resa", säger han. Sedan talar han om i dag och sen om framtiden. Det är en fin stilfigur, säger Barbro Fällman.

Ska se framåt

I förra segertalet var huvudordet "change". Den här gången har ordet dock bytts ut mot "forward".

– Han talar om förändringen som påbörjats. Nu går vi framåt - nu fortsätter vi, säger Barbro Fällman.

– Han kommer också in på hur landet ska styras, de ska vara nationalister men trycker till republikanerna och säger att det kvittar om du är svart eller vit, rik eller fattig, homosexuell eller heterosexuell. Då får han mycket respons från publiken för det är klart att de vill höra det. Och det är ju vad motståndarna har varit emot.

Barack Obama talar också i tretal genom att säga "we are reaching, we are working, we are fighting".

– Tretalet återkommer ofta. Det är en fullpoängare som fungerar bra. Det var ett kraftfullt tal. Ett tacktal om att se framåt och det lyckas han med.

Barbro Fällman om...

Humorn:

Inte mycket. Det jag tyckte var kul och genomtänkt var att de spelade "Signed, sealed, delivered, I´m yours" precis innan han gick in på scenen.

Känslorna:

Inte annat än när han kommer in på familjen och tackar frun och döttrarna. Men det var inte sentimentalt utan det var de känslor han känner för dem. Hela familjen var ju inblandad och kom in på scenen och för var gång ser man hur döttrarna växer. Det är att dela med sig av sin person.

Klädseln:

Han är alltid strikt och elegant klädd. Han har en elegant framtoning, han går in väldigt vackert. Mitt Romney går ju in väldigt stötigt, med korta steg. Barack Obama har alltid rört sig väldigt vackert, jag antar att han är väldigt duktig på att dansa.

Kroppsspråket:

Han står bakom talarstolen och som vanligt använder han promptern mycket. Han tittar åt höger och vänster, inte så mycket i mitten. Jag skulle kanske tycka att han skulle ha lite mer engagemang i gesterna, men å andra sidan har han haft en tuff kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.