En stor del av de medicinskt bedömda ensamkommande har visat sig vara över 18 år. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. Foto: FREDRIK SAMUELSONEn stor del av de medicinskt bedömda ensamkommande har visat sig vara över 18 år. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. Foto: FREDRIK SAMUELSON
En stor del av de medicinskt bedömda ensamkommande har visat sig vara över 18 år. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Jimmie Åkesson kräver nu obligatoriska kontroller. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNJimmie Åkesson kräver nu obligatoriska kontroller. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson kräver nu obligatoriska kontroller. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Resultaten: Tre av fyra var över 18 år

Publicerad

En överväldigande del av de 581 unga asylsökande som genomgått medicinska åldersbedömningar är över 18 år. 

Nya resultat från Rättsmedicinalverket indikerar att de inte talar sanning om sin ålder.

Nu kräver SD-ledaren Jimmie Åkesson att kontrollerna blir obligatoriska: 

- Rättsmedicinalverkets utfall bevisar de övrigas naiva syn och öppnar samtidigt upp för frågeställningen hur många som redan har fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder. 

 

De nya resultaten visar att tre av fyra av de 581 som ålderstestats är över 18 år.

Den medicinska åldersbedömningen, som kritiserats, är frivillig och görs när Migrationsverket anser att åldern på ett ensamkommande asylsökande barn är oklar.

Utlåtandet säger inte exakt hur gammal en person är, utan är en bedömning om personen är över eller under 18 år, uppger Rättsmedicinalverket i ett pressmeddelande.

Här är verkets fakta om de 581 som hittills åldersbedömts:

442 av 581 är över 18

  •  I 442 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning talar för att den undersökta är 18 år eller äldre (12 asylsökande av kvinnligt kön och 430 av manligt kön).

   • I 5 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre (endast för asylsökande av kvinnligt kön, bland annat på grund av tidigare skelettmognad).

   • I 134 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är under 18 år (1 asylsökande av kvinnligt kön och 133 asylsökande av manligt kön).

Under 2016 ansökte enligt Migrationsverkets statistik 2199 ensamkommande barn om asyl. Till och med 1 maj 2017 handlar det om 397 asylsökande barn som anlänt utan målsman.

Rättsmedicinalverket använder två metoder för att bedöma om en person är under eller över 18 år.

Det är röntgenundersökning av visdomständer och magnetkameraundersökning av knäled.

Enligt Socialstyrelsens granskning av vetenskapliga studier om medicinsk åldersbedömning som blev klar våren 2016 ökar magnetkameraundersökningar av framför allt knäleder säkerheten om barns ålder. Myndighetens experter bedömde då att bilderna blir skarpare, vilket ökar chansen att två olika läkare gör samma bedömning.

För ensamkommande flyktingbarn från exempelvis Afghanistan är det svårt att få asyl i Sverige om man inte kan bevisa att man är under 18 år. Rättsmedicinalverket har hittills fått 4200 beställningar på bedömningar där Migrationsverket menar att åldern på den asylsökande är oklar.

https://twitter.com/KSedvall/status/869471852866961408

Har fått kritik av läkare

Åldersbedömningarna har kritiserats från läkarhåll, bland annat Svenska barnläkarföreningen. Även Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg kritiserade rutinerna och kallade tillvägagångssättet "ren utpressning".

Bedömningen av unga asylsökandes ålder är också en het politisk fråga där flera politiska partier svängt under de senaste åren.

För ett år sen fattade regeringen beslut om att ge Rättsmedicinalverket i uppdrag att se till att medicinska åldersbedömningar börjar användas “så snart som möjligt.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en kommentar att hans parti vill se att ålderstesterna blir obligatoriska.

- Vi har länge påtalat behovet av medicinska ålderstester eftersom det finns en problematik med att vissa vill få sin ansökan prövad som minderårig, även om så inte är fallet. Rättsmedicinalverkets utfall bevisar de övrigas naiva syn och öppnar samtidigt upp för frågeställningen hur många som redan har fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder. Kostnaderna för detta kan vara enorma.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad: 

- Det är mycket allvarligt att detta var så omfattande. Det är bra och viktigt med rättssäkra metoder. Liberalerna anslog redan förra året mer pengar till RMV för att genomföra åldersbedömning och att bygga upp en kompetens. Regeringens hantering från förra våren har delvis fördröjt detta arbete trots att Morgan Johansson i sina uttalanden sa att detta skulle ha kommit i gång redan förra sommaren.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell anser att om man inte är uppenbart yngre än 18 och inte kan styrka sin ålder då ska man göra en undersökning och den som inte vill ska räknas som vuxen.   

- Jag är inte helt förvånad. Detta visar varför det är så viktigt med åldersbedömningar. Detta är i gruppen som man bedömt som osäker och det är ju en hög siffra.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson vill också poängtera att 4200 personer som valts ut för att testas hör till de personer Migrationsverket bedömer har en oklar ålder. 

- Det har varit känt länge att det finns personer som ljuger om sin ålder för att få fördelar och dels personer som inte vet hur gamla de är, säger hon och fortsätter:  

- Många av de som inte vet hur gamla de är kan mycket väl ha varit under 18 när de kom hit men har befunnit sig i asylprocessen i flera år.

Expressen har sökt migrationsminister Morgan Johansson, S. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag