Första dagen med ID-kontroller i Sverige innebar en liten minskning av antalet asylsökande jämfört med föregående måndag. Foto: Hougaard NielsFörsta dagen med ID-kontroller i Sverige innebar en liten minskning av antalet asylsökande jämfört med föregående måndag. Foto: Hougaard Niels
Första dagen med ID-kontroller i Sverige innebar en liten minskning av antalet asylsökande jämfört med föregående måndag. Foto: Hougaard Niels
Migrationsminister Morgan Johansson säger att huvudsyftet med kontrollerna är att få ner antalet asylsökande. Foto: Christian ÖrnbergMigrationsminister Morgan Johansson säger att huvudsyftet med kontrollerna är att få ner antalet asylsökande. Foto: Christian Örnberg
Migrationsminister Morgan Johansson säger att huvudsyftet med kontrollerna är att få ner antalet asylsökande. Foto: Christian Örnberg

Resultatet: Så många sökte asyl i Sverige

Publicerad

Första dagen med id-kontroller innebar en liten minskning av antalet asylsökande jämfört med föregående måndag.

Den senaste veckan har det kommit 1989 asylsökande, enligt nya siffror från Migrationsverket.

Den nya statistiken publicerades på tisdagsförmiddagen av Migrationsverket, och den visar att det kom fler asylsökande till Sverige under måndagen jämfört med dagarna före, men något färre än föregående måndag.

Totalt har det den senaste veckan kommit 1 989 asylsökande, varav 366 ensamkommande barn. Huvuddelen av dessa, 612 personer, kom från Afghanistan. 510 från Syrien och 376 från Irak.

Enligt Migrationsverket är det dock för tidigt att dra några slutsatser efter första dagen med id-kontroller.

"Danmarkt borde gjort det tidigare"

Migrationsminister Morgan Johansson har i upprepade intervjuer sagt att huvudsyftet med id-kontrollerna är att få ner antalet asylsökande till Sverige.

Som ett svar på de svenska id-kontrollerna införde Danmark i går egna gränskontroller gentemot Tyskland – vilket välkomnas av Morgan Johansson.

– Vi ser positivt på det. Jag tycker nog att Danmark borde gjort det här tidigare. En del av våra problem i höstas uppstod genom att Danmark fungerade som ett transitland, det vill säga att människor – trots att de inte hade uppehållstillstånd – kunde åka rakt igenom Danmark i strid med Schengen-reglerna, sa migrationsministern i går.

I SVT Nyheter sa Morgan Johansson i går så här om de danska id-kontrollerna:

– Det kommer förmodligen innebära att färre flyktingar kommer att komma till Sverige eftersom de inte kommer kunna resa vidare genom Danmark. Det är en effekt som vi har eftersträvat, vi har under hösten fått så pass många asylsökande till Sverige.

Johansson: "Vill inte uttala mig om siffror"

Migrationsministern ville inte svara på frågan vad som är en "rimlig nivå".

– Jag vill inte uttala mig om några siffror, jag bara säger att vi långsiktigt bör komma ner från de tal vi ligger på i dag, så att vi ser att det håller för en långsiktig period. Det räcker inte med att det dippar under någon vecka eller två. Vi behöver kunna vara på fast mark.

Expressen har sökt Morgan Johansson för en intervju.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag