Restriktionerna förlängs – spridningen för hög

Stefan Löfven och Johan Carlson på pressträffen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera restriktioner förlängs en lång bit in på våren.

– För att få en normal vardag igen behöver smittspridningen minska rejält, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.
Beskedet kommer efter att Folkhälsomyndigheten skickat en hemställan till regeringen.

Förlängningen är beslutad eftersom smittspridningen ökar i landet.

– Trycket på vården är stort. Därför är det viktigt att vi orkar lite till. Att vi tar ansvar för vården och våra medmänniskor, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på onsdagen.

– Det innebär en begränsad och ovanlig påsk i år.

Restriktioner ligger kvar

Flera restriktioner kommer att ligga fast en bra bit in i april eller längre. Restauranger har fortsatt 20.30 som stängningstid och icke-nödvändiga kommunala verksamheter som allmänheten har tillgång till ska hållas stängda till den 18 april.

Restriktionerna för gym, gallerior och andra platser förlängs också – men regeringen ger inte besked om till när.

– Vi hade för avsikt att införa nya deltagartak 11 april, men de behöver skjutas upp ett tag. En preliminär bedömning är 3 maj, men det återstår att de hur läget ser ut, säger socialminister Lena Hallengren.

Hemställan från FHM

Tidigare var det tänkt att bland annat allmänna sammankomster, fotbollsmatcher och kulturevenemang skulle få tillåtelse att ha fler besökare än åtta från och med den 11 april, förutsatt att det skedde på ett smittsäkert sätt.

Detta gäller

Kommuner och regioner uppmanas att hålla icke-nödvändiga verksamheter som allmänheten har tillträde till stängda till den 18 april.

Restriktionerna för serveringsställen om att stänga klockan 20.30 och att bara ha fyra personer vid varje bord ligger kvar ett tag framöver.

Restaurangbesökare i gallerior uppmanas fortsatt att äta ensamma.

Besökstalet kommer inte att höjas för sportevenemang och kulturtillställningar den 11 april.

Men Folkhälsomyndigheten anser att det inte är läge, och skickade i tisdags en hemställan till regeringen om att avvakta med att lätta på restriktioner till den tredje maj.

– Vi är i ett läge där lättnader inte inryms, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

– Pandemin är svår att stoppa, men den går att bromsa. 

Prisar vaccinationen

Smittspridningen har ökat fort i Sverige och beläggningen på landets akutsjukhus är hög. Ökningen kopplas till den brittiska virusvarianten, som dominerade i alla regioner utom Norrbotten vecka 11.

Stefan Löfven sa samtidigt att allt färre dör till följd av att äldre personer och folk i riskgrupper fått vaccin.

– Jag har sett hur vårt land gör allt för att kunna vaccinera så många som möjligt i takt med att vi får tillgång till vaccin.

– Tack vare vaccinationerna finns det tecken på en ljusning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.