Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reste från Sydafrika – kunde inte testa sig

Ny virusvariant sprids i södra Afrika: ”Hög smittsamhet”.
Bild från Arlanda där passagerare uppmanas att testa sig. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Bilden är en genrebild och tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

300 personer landade på Arlanda i morse, på ett flyg från Addis Abeba i Etiopien. 

Richard från Norrköping, var en av passagerarna.

Han hade rest från Sydafrika tillsammans med flera branschkolleger och när de landade på Arlanda uppmanades de att testa sig – men när de kom fram till teststationen vid bagagebandet var den stängd. 

– Man vill göra rätt för sig och så finns inte ens möjligheten. Det är ju inte utan att man tappar tron, säger han. 

Samtidigt som den nya mutationen omikron sprider sig i Sydafrika och flera andra länder landade på söndagsmorgonen ett flygplan på Arlanda från Etiopiens flygplats Addis Abeba – en känd uppsamlingshubb för bland annat länderna i södra Afrika. 

När de nästan 300 passagerarna gick igenom passkontrollen fick de information om att de kunde PCR-testa sig vid bagagebandet. 

– När vi kommer dit är stationen stängd. De har inte kommit till jobbet än och det var klockan 06 imorse. Det här var ett stort plan och vi var många passagerare, säger Tove Strauss som var en av passagerarna.

Hon fortsätter: 

– Jag tycker att det är konstigt med tanke på dagsläget.

Han reste från Sydafrika

Det är oklart hur många av de 300 passagerarna som har varit i länder i södra Afrika. Men Expressen har pratat med Richard, från Norrköping. Han satt på samma plan och berättar att han, tillsammans med flera branschkolleger, reste från Kapstaden i Sydafrika, mellanlandade på Addis Abeba i Etiopien och sen vidare mot Stockholm.

– När vi landade på Arlanda uppmanas man ju att testa sig. Man vill göra rätt för sig och så finns inte ens möjligheten, säger han.

– Det är ju inte utan att man tappar tron.

Richard på plats i Addis Ababa i samband med att han bytte flyg till Stockholm.
Foto: Privat

Richard berättar vidare att han inte behövde testa sig någon gång eller visa vaccinationsbevis under sin långa resa.

Väl på Arlanda började också vägen hem till Norrköping, genom Arlanda Express till Stockholm centralstation, vidare därifrån till Norrköping och slutligen buss hem.

– Det har varit väldigt många möjliga kontaktytor, konstaterar han.

Han berättar att han försökt beställa ett pcr-test, i enlighet med rekommendationen, från 1177 som inte hade möjlighet att erbjuda några tester under dagen. Nu berättar han att planen är att sätta sig i karantän – något han rekommenderas att göra i sju dagar.

Öppettiderna anpassas

Karolinska universitetssjukhuset, som är de som ansvarar för testningen på Arlanda, säger att man försökt anpassa öppettiderna för teststationerna efter när resenärer kommer. 

– Öppettider och tillgänglighet ser man över löpande och det kan säkert komma att justeras beroende på läget, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Han betonar att rekommendationerna gäller oavsett om teststationerna är öppna eller inte. De som kommer från de sju länder som Folkhälsomyndigheten pekat ut ska testas så snart som möjligt efter inresa och stanna hemma i sju dagar efter ankomst. Oavsett om man har symtom eller inte. 

– De får inte provsvar på plats, de vet inte på Arlanda om de är smittade eller inte. Istället för att ta ett test på Arlanda och få svar om säg två dygn så ska de isolera sig och beställa ett prov digitalt som kommer hem till dem. 

Ni använder inte snabbtest på Arlanda? 

– Nej det är PCR-test. Det är de mest tillförlitliga testen, säger Henrik Kennedy.

Flera länder agerar

Den nya covid-varianten omikron har fått världens länder att reagera blixtsnabbt. Flera har infört inreseförbud och karantänskrav i hopp om att kunna begränsa smittspridningen av den hittills mest muterade virusvarianten. 

I Sverige gäller sedan i fredags nya rekommendationer pågrund av omikron. Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig så snart som möjligt.Det här gäller

Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande:

Alla som reser in i Sverige från ett land utanför Norden bör ta ett PCR-test om de får symtom på covid-19 inom 14 dagar efter inresan.

Ovaccinerade som reser in i Sverige kommenderas att testa sig så snart som möjligt efter ankomsten och vara försiktig med vilka man träffar de närmsta 14 dagarna efter resan.


Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte.


Alla dessa resenärer uppmanas även att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige oavsett om man har symtom eller inte. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn oavsett ålder. Fler länder kan tillkomma.


Källa: Krisinformation.se

Nu sprids omikron över världen: ”Kan finnas fall i Sverige redan”  

Från Sydafrika till Danmark – fall av nya varianten i land efter land.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.