Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Restaurangägare sköts till döds i protesterna

Di:s Frida Wallnor följer oroligheterna i USA efter George Floyds död.
En person har skjutits till döds i demonstrationerna i USA,Foto: DARRON CUMMINGS / AP/ TT
Protesterna i USA och i Louisville fortsätter,Foto: DARRON CUMMINGS / AP/ TT

En svart restaurangägare i Louisville, Kentucky, har skjutits ihjäl i samband med att polisen ville upplösa en demonstration.

Stadens polischef får nu sparken efter skotten.

Samtidigt har två personer dödats i Chicago, rapporterar AP.

De massiva protesterna mot polisvåldet fortsätter i USA. I Louisville, Kentucky största stad, handlar protesterna om två dödsingripanden. 

Dels det som berört hela världen – det misstänkta dråpet på George Floyd i Minneapolis – men även dödsskotten mot ambulanssköterskan Breonna Taylor, 26. Breonna Taylor sköts till döds under en husrannsakan i mars – en husrannsakan där polisen inte hittade någonting.

Ägde populär restaurang i Louisville

Natten mot måndagen dödades David McAtee, ägare till den populära restaurangen YaYa's BBQ, vid en demonstration nära restaurangen. Enligt polisen föll skotten i samband med att polisen och nationalgardet försökte bryta upp folksamlingen. 

Polischefen Steve Conrad säger att någon i folksamlingen beskjutit polisen och att såväl polis som nationalgardet besvarade elden.

Nu får polischefen sparken av borgmästare Greg Fischer, eftersom poliserna som var inblandade i skottlossningen inte hade i gång sina kroppskameror, som reglementet kräver.

– Denna typ av institutionaliserade fel kan inte tolereras, sa Fischer på en presskonferens. 

Två döda i Chicago

Protesterna pågår i över 70 amerikanska städer, och dödligt våld rapporteras även från annat håll i landet under natten.

I förorten Cicero i Chicago har två personer dödats i samband med en demonstration, rapporterar AP. 

Polisen har ännu inte gått ut med detaljer kring händelseförloppet som ledde fram till dödsfallen, eller någon information om vilka de döda är. 

I samband med demonstrationen ska 60 personer ha gripits av polisen, enligt nyhetsbyrån.

Trumps svar på våldsamma protesterna

Presidenten höll tal om de våldsamma protesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.