Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resistenta råttor och möss har hittats

Länge har det funnits misstankar om resistens mot gift bland råttor och möss – nu har det för första gången konstaterats.
Foto: Lasse Svensson, Christian Örnberg

Brunråttor och möss som är resistenta mot råttgift har hittats på fyra svenska orter. 

Det har länge funnits misstankar om resistens, men nu är det för första gången konstaterat, rapporterar Sveriges Radio.

Anticimex har tagit ett 80-tal stickprover på olika platser i Sverige och hittat resistenta brunråttor och husmöss i Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö.

– De kan ha blivit påverkade av kemikalier. Det kan ha varit råttgift men också andra kemikalier i deras närmiljö som gör att anlagen i deras kroppar förändras, säger skadedjursexpert Håkan Kjellberg till radion.

– Resistens är något som ärvs, låter man det här fortsätta kommer fler och fler djur att bli resistenta och då får man ett stort problem framöver, säger Håkan Kjellberg till TT.

Anticimex undersökning har genomförts i landets storstäder men också i mindre orter. Av proverna som gjordes på råttor visade tre på kraftig resistens, dessa påträffades i Linköping och Kristianstad. Av de tester som gjordes på arten husmus visade två på kraftig resistens, de påträffades i Uppsala och Växjö.

Anticimex sätter in särskilda åtgärder

I de aktuella orterna sätter Anticimex nu in särskilda åtgärder för att hindra de resistenta råttorna och mössen från att föröka sig. Men det krävs också en samlad och snabb insats – från myndigheter, kommuner och fastighetsägare – i arbetet med att bekämpa djuren, enligt Anticimex. Det handlar om att skapa så ogynnsam miljö som möjligt för råttorna, att plocka bort föda, och använda rätt bekämpningsmedel.

– Det samlade greppet mot råttorna måste fortsätta, man kan inte bara förlita sig på råttgiftsutläggning, säger Håkan Kjellberg.

Råttorna förökar sig extremt fort. Ett enda råttpar kan på kort tid få 800 ungar, och Anticimex utryckningar för att bekämpa djuret här i Sverige har ökat för varje år sedan 2006. Att det nu påträffats råttor här som är resistenta mot råttgift är allvarligt, säger Håkan Kjellberg. Görs inte en samlad insats riskerar vi att få en liknande utveckling som i Danmark och England där resistensproblemen är stora.

– Vilket i sin tur leder till materialskador, bränder, vattenskador, råttor som gnager sönder rör, och smittspridning till djur och boskap.

"Det har påvisats på många håll"

Kemikalieinspektionen är inte förvånad över uppgifterna om att råttor som är resistenta mot råttgift nu för första gången påträffats i Sverige.

– Det har påvisats på många håll i Europa och där har man använt ungefär samma typ av medel som här i Sverige. Så det fanns ingen anledning att tro att det inte skulle ha kunnat utvecklas resistenta populationer också i Sverige. Det är bara det att vi inte har vetat, säger Kerstin Gustafsson, miljöriskbedömare på Kemikalieinspektionen.

Kemisk bekämpning av råttorna ska alltid vara en sista utväg efter alternativa metoder, anser Kemikalieinspektionen. Myndigheten prövar de produkter som saneringsföretagen vill använda. Enligt Kerstin Gustafsson finns det ett antal olika produkter med verksamma ämnen, och det är inte säkert att en råttpopulation som visat sig vara resistent mot ett preparat också är det mot ett annat.

– Så med rätt kunskap så kan den utbildade skadedjursbekämparen välja ett annat preparat som fungerar.

Efterlyser ny produkt

Anticimex har inget behov av nya bekämpningsmedel i nuläget, men framöver kan det behövas något nytt, som inte fungerar på samma sätt som de befintliga råttgifterna. Det säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

– På min önskelista står ett ämne eller en produkt som inte fungerar som alla andra råttgifter, för då kan man kanske kringgå den här resistensproblematiken.

Enligt Håkan Kjellberg finns nya produkter som håller på att undersökas i EU.

Vad tycker du om råttor och möss?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.