Länge har det funnits misstankar om resistens mot gift bland råttor och möss – nu har det för första gången konstaterats. Foto: Lasse Svensson, Christian Örnberg
Länge har det funnits misstankar om resistens mot gift bland råttor och möss – nu har det för första gången konstaterats.  Foto: Lasse Svensson, Christian Örnberg

Resistenta råttor och möss har hittats

Publicerad

Brunråttor och möss som är resistenta mot råttgift har hittats på fyra svenska orter.

Det har länge funnits misstankar om resistens, men nu är det för första gången konstaterat, rapporterar Sveriges Radio.

Anticimex har tagit ett 80-tal stickprover på olika platser i Sverige och hittat resistenta brunråttor och husmöss i Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö.

– De kan ha blivit påverkade av kemikalier. Det kan ha varit råttgift men också andra kemikalier i deras närmiljö som gör att anlagen i deras kroppar förändras, säger skadedjursexpert Håkan Kjellberg till radion.

– Resistens är något som ärvs, låter man det här fortsätta kommer fler och fler djur att bli resistenta och då får man ett stort problem framöver, säger Håkan Kjellberg till TT.

Anticimex undersökning har genomförts i landets storstäder men också i mindre orter. Av proverna som gjordes på råttor visade tre på kraftig resistens, dessa påträffades i Linköping och Kristianstad. Av de tester som gjordes på arten husmus visade två på kraftig resistens, de påträffades i Uppsala och Växjö.

Anticimex sätter in särskilda åtgärder

I de aktuella orterna sätter Anticimex nu in särskilda åtgärder för att hindra de resistenta råttorna och mössen från att föröka sig. Men det krävs också en samlad och snabb insats – från myndigheter, kommuner och fastighetsägare – i arbetet med att bekämpa djuren, enligt Anticimex. Det handlar om att skapa så ogynnsam miljö som möjligt för råttorna, att plocka bort föda, och använda rätt bekämpningsmedel.

– Det samlade greppet mot råttorna måste fortsätta, man kan inte bara förlita sig på råttgiftsutläggning, säger Håkan Kjellberg.

Råttorna förökar sig extremt fort. Ett enda råttpar kan på kort tid få 800 ungar, och Anticimex utryckningar för att bekämpa djuret här i Sverige har ökat för varje år sedan 2006. Att det nu påträffats råttor här som är resistenta mot råttgift är allvarligt, säger Håkan Kjellberg. Görs inte en samlad insats riskerar vi att få en liknande utveckling som i Danmark och England där resistensproblemen är stora.

– Vilket i sin tur leder till materialskador, bränder, vattenskador, råttor som gnager sönder rör, och smittspridning till djur och boskap.

"Det har påvisats på många håll"

Kemikalieinspektionen är inte förvånad över uppgifterna om att råttor som är resistenta mot råttgift nu för första gången påträffats i Sverige.

– Det har påvisats på många håll i Europa och där har man använt ungefär samma typ av medel som här i Sverige. Så det fanns ingen anledning att tro att det inte skulle ha kunnat utvecklas resistenta populationer också i Sverige. Det är bara det att vi inte har vetat, säger Kerstin Gustafsson, miljöriskbedömare på Kemikalieinspektionen.

Kemisk bekämpning av råttorna ska alltid vara en sista utväg efter alternativa metoder, anser Kemikalieinspektionen. Myndigheten prövar de produkter som saneringsföretagen vill använda. Enligt Kerstin Gustafsson finns det ett antal olika produkter med verksamma ämnen, och det är inte säkert att en råttpopulation som visat sig vara resistent mot ett preparat också är det mot ett annat.

– Så med rätt kunskap så kan den utbildade skadedjursbekämparen välja ett annat preparat som fungerar.

Efterlyser ny produkt

Anticimex har inget behov av nya bekämpningsmedel i nuläget, men framöver kan det behövas något nytt, som inte fungerar på samma sätt som de befintliga råttgifterna. Det säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

– På min önskelista står ett ämne eller en produkt som inte fungerar som alla andra råttgifter, för då kan man kanske kringgå den här resistensproblematiken.

Enligt Håkan Kjellberg finns nya produkter som håller på att undersökas i EU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag