Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Resenärer delades in efter hudfärg på buss

Foto: Hannu Vallas

När passagerarna skulle stiga på bussen till Eckerölinjens Ålandsfärja blev de uppdelade på två separata bussar, skriver Dagens Nyheter.

En för "svenskar" och en för "personer med utländskt utseende".

– Det var en mycket otrevlig upplevelse, säger Samer Chatila, som utsattes för uppdelningen, till Dagens Nyheter.

Bussarna som fraktar passagerare till Eckerölinjens färja skulle avgå från Cityterminalen i Stockholm i onsdags. När passagerarna satt sig på bussarna märkte de att det gjorts en tydlig uppdelning, skriver Dagens Nyheter.

– När vi tittade genom bussens fönster såg vi att alla som såg "svenska" ut visades in i en annan buss, säger Samer Chatila, som är född i Sverige, till DN.

På den buss där Samer Chatila placerats tillsammans med sin bror och en kamrat fanns bara personer med utländskt utseende.

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, säger han till DN.

"Plockade bort"

Chauffören förnekade att passagerarna delats upp på grund av hudfärg. Enligt Samer Chantila menade han i stället att den buss de befann sig på var en direktbuss för de som förbokat resan, medan den andra bussen skulle stanna längs vägen för att plocka upp passagerare.

Men varken Samer Chantila eller hans reskamrater hade förbokat sina resor - och båda bussarna körde exakt samma väg och båda stannade för att plocka upp passagerare.

Bussarna körs av People Travel Group för Eckerölinjens räkning. I torsdags kväll fick rederiets vd Tomas Karlsson veta vad som hänt.

– Jag kontaktade omedelbart den driftsansvarige på People Travel Group som plockade bort chauffören, säger han till DN.

"Definitivt inte"

Enligt bussbolaget finns förklaringen i de "snusligor" som reser med Eckerölinjen och som anses störande. Chauffören beslutade att placera alla med utländskt utseende tillsammans med dem.

– Chauffören tyckte att detta var ett bra sätt, men det var det definitivt inte. Man kan inte placera folk efter hudfärg, säger bolagets driftsansvarige Jocke Sellbom till DN.