Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resan tog nio år – kan nu stoppas av splitter

När sonden nu passerar sitt mål är det farligaste momentet.
Foto: Ken Thornsley
Resan till pluto har tagit nio år och kostat miljarder.

Resan har tagit nio år och kostat miljarder. Men när sonden nu passerar sitt mål - är också det farligaste momentet.

Sonden kan träffas kometsplitter.

– Vi flyger mot det okända, säger projektledaren Alan Stern till AFP.

Den väger knappt 500 kilo, är stor som ett piano och ser inte mycket ut för världen.

Men den högteknologiska och obemannade rymdsonden "New Horizons" har kostat runt 6 miljarder kronor enligt NASA och målmedvetet färdats mot sitt mål ända sedan januari 2006.

Nu närmar sig sonden dvärgplaneten med 50 000 kilometer i timmen. Strax före två på tisdagen förväntas den passera Pluto, vilket markerar en helt unik händelse i historien.

Men det finns en liten risk att kursen kan få sonden att hamna i ett regn av farligt kometsplitter.

Framåt kvällen, svensk tid, skickas en signal till jorden som når forskarna i Florida nära fem timmar senare. Inte förrän då vet de om projektet lyckats.

Rena rama skottlossningen

Projektledaren Alan Stern hoppas inte att han kommer vara sömnlös över situationen men säger att det kommer bli dramatiskt.

– Tills vi passerat den där punkten vet vi inte med säkerhet att vi har tagit oss igenom systemet och att det inte blir några splitterträffar, säger han till AFP.

Rymdfärder är en riskabel verksamhet och tidigare har aldrig någon farkost vågat sig in Kuiperbältet. Alan Stern beskriver Kuiperbältet i utkanten av solsystemet som "rena rama skottlossningen" av kometer och mindre partiklar.

– Vi flyger in i det okända, säger Alan Stern.

NASA: Oerhört detaljerad data

De bilder som forskarna nu kan få av är Pluto banbrytande, enligt NASA.

– Just nu får vi in data som är väldigt detaljerade. Om vi jämför det med New York, så skulle man kunna se minsta lilla sjö i Central park. Det är den typen av detaljer vi kommer kunna se, säger Cathy Olkin.

Dvärgplaneten Pluto

• NASA-rymdsonden New Horizons kommer att passera förbi Pluto på 13 000 kilometers avstånd den 14 juli.

• New Horizons är den femte rymdsonden som lämnar planetsystemet för vidare färd mot stjärnorna och den första sonden som når Pluto.

• Pluto upptäcktes 1930 av Clyde Tombaugh och var en planet fram till år 2006. Men då degraderades den till en dvärgplanet. Upptäckarens aska, Clyde Tombaugh, är med på färden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.