Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resa till Turkiet – det gäller för din resa

Om du bokat höstlovsresan till Turkiet och har funderingar kommer här svar.
Foto: DZMITROCK87 - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK
Det röda i kartan är målet för invasionen.

Ska du resa utomlands till Turkiet under höst eller vinter och är orolig för säkerhetsläget i landet?

Här är svar på dina frågor. 

Vad är det som händer i Syrien och hur är Turkiet inblandat?

Den turkiska offensiven i norra Syrien har pågått i en vecka. President Recep Tayyip Erdogans mål är att upprätta en 30 kilometer djup säkerhetszon längs hela den turkisk-syriska gränsen. Anledningen är att Turkiet inte accepterar att kurder i Syrien, de som har kopplingar till turkiska PKK och som av styret ses som terrorister, har kontroll över gränsområdet.

Offensiven tog sin början efter att USA, som kurderna haft som allierade, drog tillbaka sina soldater från gränsområdet under förra veckan. Då kunde Turkiet med sin armé gå in i landet från flera håll. 

Expressens Magda Gad och Kassem Hamadé är på plats i konfliktområdet. Under veckan har Magda Gad bland annat rapporterat om kaosartade scener på sjukhuset i staden Qamishili, i nordöstra Syrien, där både vuxna och barn blivit offer för bränn- och splitterskador. 

Kan jag resa till Turkiet – är det säkert?

Med anledning av säkerhetsläget avråder utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till staden Diyarbakir.

Vidare avråder utrikesdepartementet  från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

Men alltså inte från de turistområden till vilka de större resebolagen arrangerar resor. 

Vad säger researrangörerna?

Adam Györki är kommunikationsansvarig på Tui, som har resor till Turkiet i sitt utbud:

– Vi uppmanar alla som ska resa till Turkiet, eller till andra delar av världen för den delen, att läsa Svenska UD:s rekommendationer och följa dem. Man bör därför vara uppmärksam på vad som skrivs i medierna eller kommuniceras av myndigheter eller av oss. UD avråder inte från resor till turistorterna längs med Medelhavskusten och Egeiska havet. Säkerheten för besökare på de vanliga turistorterna bedöms, i dagsläget, av UD vara fortsatt förhållandevis god.

I vilket område är offensiven?

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/
Hör Expressens krigskorrespondent rapportera från krigszonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.