Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Republikanska toppen vägrar samarbeta med utredningen

Fem personer dog till följd efter upploppet i Washington DC.
Kevin McCarthy vägrar hjälpa till i utredningen av 6 januari.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Utredarna vill veta hur Donald Trump agerade innan, under och efter attacken.
Foto: LEV RADIN/ PACIFIC PRESS/ SHUTTERSTOCK

Den mäktigaste republikanen i representanthuset vägrar samarbeta med utredningen av attacken mot Kapitolium.

Kevin McCarthy ombads att lämna information – men svarar att utredningen inte är legitim.

Kommittén som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari förra året har bett Kevin McCarthy – ledare för republikanerna i representanthuset - att frivillig lämna information till utredningen. Kevin McCarthy vägrar.

”Som representant och ledare för minoritetspartiet är det varken med beklagan eller med tillfredsställelse som jag har fattat beslutet att inte delta i denna kommittés maktmissbruk som skambefläckar denna institution nu och kommer att skada den framöver”, skriver McCarthy i ett svar på begäran.

Den republikanska toppen hävdar att kommittén inte är legitim, eftersom talman Nancy Pelosi avvisade två av de fem ledamöter McCarthy ville ha med i kommittén. Striden utmynnade i att McCarthy drog tillbaka samtliga sina val och Pelosi fick utse hela kommittén, som har två republikanska inslag i form av Liz Cheney och Adam Kinzinger – båda uttalade Trump-kritiker.

Vill veta hur presidenten agerade

Kommittén efterfrågade information från McCarthy, som har haft ett nära samarbete med Donald Trump, om hur presidenten agerade privat innan, under och efter attacken mot Kapitolium.

”Vi måste få reda på hur presidentens planer för den 6 januari kom till och alla andra sätt han försökte ändar valresultatet på”, skrev kommitténs ordförande Bennie Thompson till McCarthy i inbjudan.

I brevet hänvisas till flera kommentarer som McCarthy gjort efter attacken, där han diskuterat samtal han hade med Trump samtidigt som våldsamheterna pågick, uppger CNN.

”Givetvis har all denna information direkt betydelse för att förstå Trumps sinnestillstånd under attacken den 6 januari, samtidigt som våldet pågick”, skriver Thompson som också noterar hur McCarthys offentliga berättelser om vad som hände förändrades efter det att McCarthy träffade Trump några veckor efter attacken. 

Biden till Trump: Du satt och följde allt på tv

Kängan i talet ett år efter stormningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.