Donald Trump. Foto: Keiko HiromiDonald Trump. Foto: Keiko Hiromi
Donald Trump. Foto: Keiko Hiromi
Ted Cruz. Foto: Rick FriedmanTed Cruz. Foto: Rick Friedman
Ted Cruz.  Foto: Rick Friedman
Marco Rubio. Foto: Keiko HiromiMarco Rubio. Foto: Keiko Hiromi
Marco Rubio.  Foto: Keiko Hiromi

Republikanerna ryker ihop inför primärvalet

Publicerad

GREENVILLE. Republikanernas sista debatt inför primärvalet i South Carolina är här.

Förhandssnacket handlar som vanligt om Donald Trump och vilken stil han tänker köra.

Men också: Hur hårt slår Ted Cruz – och har Marco Rubio återhämtat sig sen sist?

Om precis en vecka går de republikanska väljarna i South Carolina till val. I natt hålls en sista debatt inför valet i Greenville, South Carolina.

Historiskt sett har många politiska kampanjer vänts till rena smutskastningskampanjer just här men Donald Trump har sagt att han inte tänker falla för det.

– Trump är fokuserad på att köra en positiv kampanj och fokusera på sig själv, säger hans kampanjmanager Corey Lewandowski till CNN.

Men många tror att det löftet snart kan vara ett minne blott – troligtvis redan i natt. Särskilt efter att Trump hotat att stämma Ted Cruz ”om han inte slutar med sina lögner”.

Även Ted Cruz verkar vara på krigsstigen. Han har släppt flera kampanjfilmer som riktas direkt mot Trump och Marco Rubio. Samtidigt har Cruz haft otur med sina kampanjfilmer. En av skådespelarna visade sig nämligen ha medverkat i flera porrfilmer vilket fick stor uppmärksamhet och tvingade kampanjen att dra tillbaka filmen.

Ett av Cruz budskap är att Trump inte är någon äkta konservativ republikan – inte som han själv – vilket fått Trump att ifrågasätta om Ted Cruz verkligen är så kristen som han säger.

Rykten om Carson

Ted Cruz vann det första valet i Iowa medan Trump vann primärvalet i New Hampshire. Det är de två som kommer stå i mitten i natt med Marco Rubio, Jeb Bush och John Kasich – tre kandidater som slåss om partietablissemangets röster – på sidorna. Även Ben Carson är på plats. Rykten har florerat att den pensionerade hjärnkirurgen är nära att ge upp drömmen om Vita Huset och han skulle behöva göra riktigt bra ifrån sig för att ta tillbaka lite av de höga opinionssiffror han hade i höstas.

Även Marco Rubio har uppförsbacke. Efter att ha överträffat alla förväntningar och slutat trea i valet i Iowa tappade han plötsligt styrfart och gjorde en av sina sämsta debatter. Han bad senare om ursäkt och lovade att det aldrig skulle hända igen, men frågan är om han hunnit återhämta sig.

En annan person som enligt CNN måste göra allt i hans makt för att vinna nattens debatt är Jeb Bush. Både hans far och bror vann sina respektive primärval här. Jeb Bush har tidigare varit tydlig med att han representera sig själv och inte någon familj, men har nu kallat in sin bror George W. Bush för draghjälp. På måndag kampanjar dem tillsammans i staden North Charleston.

South Carolina skiljer sig från de tidigare delstaterna på flera sätt. Det är den första sydstaten och här bor betydligt fler afroamerikanska och latino-amerikanska väljare än i New Hampshire och Iowa. Staten har också åtta aktiva militärbaser och över 400 000 krigsveteraner. Enligt CNN:s förhandsspekulationer kan vi därför räkna med många frågor kring nationell säkerhet, försvarsbudget och hur krigsveteraner behandlas i USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag