Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Republikaner stormade förhör med Trump-vittne

Republikaner stormade utfrågning - tog med sig pizza
Aktionen mot förhöret med Laura Cooper leddes av Matt Gaetz, republikan från Florida.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT
Det antogs bli en ganska lugn dag i riksrättsprocessen när Laura Cooper skulle förhöras.Foto: SHUTTERSTOCK
De republikanska representanterna protesterar mot bristen på insyn i processen.Foto: PATRICK SEMANSKY/ AP/ TT

En stor grupp Trump-trogna republikaner stormade under onsdagen det stängda förhörsrummet i riksrättsutredningen.

Scenerna ska ha varit kaotiska och kongressledamöter uppges ha skrikit åt varandra inne i kongressens säkerhetsutrymme.

Förhöret med Pentagon-toppen Laura Cooper försenades fem timmar.

Det väntades en något lugnare dag i riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Så blev det inte. 

I stället stormade en stor grupp republikanska ledamöter säkerhetsutrymmet där förhöret med Pentagon-toppen Laura Cooper skulle hållas. Aktionen leddes av Matt Gaetz och Steve Scalise i protest mot vad republikanerna anser vara brist på insyn i processen. De anser också rent formella fel har gjorts när Demokraterna inledde utredningen.

https://twitter.com/RepMattGaetz/status/1187028992295161858

Republikanerna som tog sig in i förhörsrummet tillhör inte de tre utskott som är ansvariga för utredningen och har därför förbjudits att delta i förhören. I de tre utskotten sitter dock såväl republikaner som demokrater och båda partierna tillåts ställa frågor till vittnena. 

– Jag representerar nästan en miljon Florida-bor som frågar mig om processen och jag kan inte svara med något annat än det som läckt ut i media. Det är en travesti, förklarar republikanen Michael Waltz sin inställning för Politico. 

Stannade i timmar och beställde pizza

De instormande republikanerna stannade i flera timmar i förhörsrummet – och beställde till och med in pizza. Först fem timmar senare kunde ledamöterna i utskotten kallas tillbaka och förhöret hållas. Enligt källor till Politico ska några av ledamöterna ha tagit med sig mobiltelefoner in i säkerhetsområdet – något som är strikt förbudet. En annan källa säger att rummet hade undersökts noggrant för att se till att ingen teknisk utrustning fanns kvar. 

Aktionen kom en dag efter det att den tillförordnade ambassadören i Ukraina William Taylor lämnade ett vittnesmål som beskrivs som det värsta hittills för Trump. Det kommer också dagen efter det att presidenten uppmanat republikanerna att ”bli tuffare och slåss” för honom. 

– Det kom som ett brev på posten efter presidentens klagomål och som svar på gårdagens förödande vittnesmål, säger demokraten David Cicilline enligt the Guardian. 

Demokrater som var närvarande beskriver stämningen som hetsig för Politico.

– Det var spänt, säger republikanen Tim Burchett som sitter i utrikesutskottet, ett av de utskott som deltar i utredningen.

– De stormade bara in och började skrika om presidenten. En del av dem skrek bara rakt ut... att processen är fel, säger demokraten Debbie Wasserman Schultz. 

Gaetz, Scalise och de andra togs i försvar av sin kollega Le Zeldin, som tillhör utrikesutskottet och därmed får närvara vid förhören.

– Deras frustration kokade över. Jag skulle tro att det bara blir värre om inte processen förbättras.

Vad Laura Cooper sedan sa under sitt tre timmar långa vittnesmål har inte kommit ut ännu.

Kritiken växer efter toppdiplomatens vittnesmål

Kritiken växer efter toppdiplomatens vittnesmål