Hillary Clinton leder mätningarna i Nevada med röster från 47 procent av väljarna. Foto: John LocherHillary Clinton leder mätningarna i Nevada med röster från 47 procent av väljarna. Foto: John Locher
Hillary Clinton leder mätningarna i Nevada med röster från 47 procent av väljarna. Foto: John Locher
Rivalen Bernie Sanders får 39 procent av rösterna i mätningarna. Foto: Phil McauliffeRivalen Bernie Sanders får 39 procent av rösterna i mätningarna. Foto: Phil Mcauliffe
Rivalen Bernie Sanders får 39 procent av rösterna i mätningarna. Foto: Phil Mcauliffe

Republikaner kan rösta på demokrater

Publicerad

Vid klockan 21.00 i kväll inleds demokraternas nomineringsmöte I Nevada.

Men en teknikalitet i systemet kan göra att även registrerade republikaner kommer att kunna rösta i Nevada.

Enligt en lokaljournalist kan resultatet således påverkas av republikanernas syn på de demokratiska presidentkandidaterna.

I Nevada håller demokraterna vid lunchtid, lokal tid, sitt stängda nomineringsmöte, en så kallad caucus.

Registrerade demokratiska väljare kommer då att samlas för att först debattera och sedan rösta på den kandidat de anser ska företräda partiet i presidentvalet senare i år.

I huvudsak kommer delstatens 43 delegater att fördelas proportionerligt mellan kandidaterna, efter hur många röster de får. På så sätt skiljer nomineringsmötet sig från själva presidentvalet, där vinnaren i en stat får alla delegater.

Kan rösta två gånger

Men enligt CBS kan nomineringsmötet komma att ta en något oväntad vändning.

Den lokala journalisten Jon Ralston pekar på en teknikalitet i systemet som kan göra att republikanska väljare får möjlighet att rösta vid både det demokratiska och det republikanska nomineringsmötet.

Ralston pekar på det faktum att republikanerna tillät registrering i Nevada fram till den 13 februari, och att man sedan använder den listan när det blir dags för nomineringsmöte på tisdag den 23 februari.

Samtidigt tillåter demokraterna i Nevada registrering samma dag som deras nomineringsmöte hålls, alltså i dag.

"Det innebär att en republikan som registrerade sig den 13 februari kan dyka upp på lördagens demokratiska nomineringsmöte, byta och registrera sig för det demokratiska partiet, rösta och sedan även delta på tisdag eftersom bytet inte kommer att synas på den republikanska registreringslistan" skriver Jon Ralston på sin blogg.

Clinton mot seger

Han menar dock vidare att även om möjligheten finns för de republikanska väljarna, så är det högst otroligt att det kommer att ge någon märkbar effekt.

I stället ser han det hela som ett kryphål som ännu inte har täppts till.

Enligt CBS senaste opinionsundersökning i Nevada samlar Hillary Clinton 47 procent av väljarna medan Bernie Sanders endast har stöd av 39 procent. Tio procent uppger enligt CBS att de ännu inte har bestämt sig.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag