Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Republikan pressas dra sig tillbaka

Pengaflödet till Akins valkampanj har stoppats.
Foto: Orlin Wagner

WASHINGTON. Ledande republikaner kräver att kongressledamoten Todd Akin drar sig ur kampen om senatsplatsen för delstaten Missouri efter påståenden om att våldtagna kvinnor inte kan bli gravida.

Akin sade i en tv-intervju i helgen att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt, vilket gör legal abort onödig.

Partiledningen stoppar nu pengaflödet till Akins valkampanj i Missouri där han hoppats att vinna över den sittande demokratiske senatorn.

Enligt The New York Times har fem miljoner dollar dragit in som skulle ha gå till reklam nu i höst.

Den republikanska kandidaten Mitt Romney och senatorn Scott P. Brown har uppgett att Akin borde dra sig undan. Och Men Akin vägra att ge upp och uppgav under måndagen att han inte ska dra sig ur.

Inte dra sig ur

– Min tro är att vi ska ta det här framåt, och med hjälp av Gud ska vi vinna det här loppet, säger Akin, enligt The New York Times.

Angående sitt uttalande om våldtäkt försökte Akin rädda situationen genom att säga:

– Våldtäkt är aldrig berättigat. Det är en ond handling som är begås av våldsamma rovdjur. Jag använde fel ord på fel sätt. Jag vet också att människor blir gravida efter en våldtäkt. Jag menade inte att antyda att det inte är så, säger han enligt The New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.