Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportern: Tidpunkten för varslet en mediestrategi

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 600 tjänster, så här sa sjukhusdirektören Björn Zoëga i onsdagens Aktuelltsändning i SVT.
Karolinska universitetssjukhuset.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen varslade Karolinska universitetssjukhuset 600 tjänster.

Valet av tidpunkt var en mediestrategi för att flytta uppmärksamheten från Uppdrag gransknings reportage om Karolinska som sändes samma kväll.

Det tror Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis.

Karolinska svarar att påståendet ”faller på sin egen orimlighet”.

Under onsdagskvällen sände SVT:s Uppdrag granskning reportaget ”Karolinska och judehatet”. Enligt reportaget saknas i flera fall belägg för de anklagelser om antisemitism mot överläkaren Inti Peredo som ledde till att han omplacerades.

Klockan 12.47 på onsdagen, 47 minuter efter att Uppdrag gransknings reportage publicerades på webben, skickade Karolinska universitetssjukhuset ut ett pressmeddelande om att sjukhuset varslar 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

Reportern: En mediestrategi

Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis, som har gjort reportaget, tror att valet av tidpunkt när varslet offentliggjordes var en strategi från Karolinska universitetssjukhuset. Allt för att flytta fokus från Uppdrag gransknings avslöjande.

Hon hänvisar till anonyma uppgiftslämnare på sjukhuset.

– Vi har information inifrån sjukhuset, från anonyma källor, säger Sophia Djiobaridis, som först framförde sitt påstående i tidningen Journalisten.

Hon konstaterar också att det finns ett tidigare varsel på Karolinska som inte är klart. Detta bekräftades av sjukhusdirektören Björn Zoëga på en direkt fråga från Uppdrag gransknings reporter på onsdagskvällen, enligt Sophia Djiobaridis.

Sophia DjiobaridisFoto: ANDERS YLANDER / OMBRELLO NETWORKS

Att lägga ett nytt varsel innan det tidigare varslet är klart är inte det gängse tillvägagångssättet, enligt Sophia Djiobaridis källor.

– Det hela ska ha kommunicerats inom Karolinska väldigt abrupt och med ovanligt kort varsel. Det var flera som blev förvånade, säger hon.

Karolinska: ”Faller på sin egen orimlighet”

Karolinska universitetssjukhusets presschef Kim Sjölund skriver i ett mejl till Expressen att ledningen under en längre tid har arbetat med en plan för ytterligare neddragningar utöver dem som redan har gjorts.

”Att den komplicerade planeringen av detta mycket omfattande och svåra arbete skulle styras av ett program på Sveriges Television faller på sin egen orimlighet”, skriver hon.

Expressen ställer då en följdfråga:

”Fast Sophia Djiobaridis hävdar ju inte att varslet som sådant har med Uppdrag gransknings reportage att göra, utan tidpunkten för när det offentliggörs. Så jag undrar alltså om det även faller på sin egen orimlighet att valet av tidpunkt för ett offentliggörande av varslet skulle ha med UG:s reportage att göra.”

Svaret:

– Ja, även det faller på sin egen orimlighet. Så fort vi har analysen klar över de åtgärder som måste vidtas för att vända vår akuta ekonomiska situation anser vi att vi behöver kommunicera det till hela vår organisation. Det är precis vad som har skett i detta fall. Det har ingenting att göra med arbetet med enskilda program inom SVT.