Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportern smugglade in flyktingen Abed, 15

SVT-reportern Fredrik Önnevall skulle spela in en dokumentärfilm.

Under arbetet träffade han den syriske flyktingpojken Abed, 15, - och smugglade honom till Sverige.

– Allt ställdes på sin spets. Jag hade ingen ursäkt till att inte göra det, ingen annan kunde hjälpa honom, säger Fredrik Önnevall till Expressen.

Det var under inspelningen av dokumentärserien "Fosterland" som SVT-reportern Fredrik Önnevall ställdes inför ett beslut som kom att påverka honom djupt. En 15 år gammal pojke, Abed, som ensam flytt från det krigshärjade Syrien frågade om Önnevall kunde hjälpa honom att ta sig till Sverige. Pojkens flyktalternativ hade blivit färre och färre. Efter misslyckade försök att ta sig vidare med falska handlingar och flyktingsmugglare som aldrig hörde av sig återstod en sak: att ställa sig på en bro, hoppa ned på en körande lastbil och ta sig in i den utan att chauffören märker något. Men sen träffade han Önnevall.

– Situationen i Grekland för flyktingar är extremt hotfull på grund av Gyllene Gryning och dess anhängare. Ekonomin är i botten och arbetslösheten stor, det är därför flyktingarna vill därifrån, säger Önnevall som under inspelningen av dokumentärserien spenderade tid i Grekland och pratade med bland annat Gyllene Gryning och folk som kallar sig nationalister.

Var rädd för flyktvägen

Önnevall berättar att en man på flykt - som han träffade -sa att när man står inför att börja om hela sitt liv från början så tänker man på var man kan göra det bäst.

Den mannen tog sig till England. Men Abed ville till Sverige, det är här har han en kusin och en farbror. Men han var rädd för att hoppa ned på de körande lastbilarna.

– Pojken försökte spela cool och tuff, men man märkte att han var nervös, berättar Önnevall.

I den lägenhet där Fredrik Önnevall och hans två kolleger träffat de syriska flyktingarna var snart bara Abed kvar. De andra hade smugglats i väg till den plats där de skulle försöka hoppa ned på lastbilarna. Det var då Abed tog mod till sig och sa: "Ta mig med er, ta mig med er".

Fanns inga ursäkter

Och det tog inte lång tid innan Önnevall gjorde just det – tog med sig honom.

– Allt ställdes på sin spets. Jag hade ingen ursäkt till att inte göra det, ingen annan kunde hjälpa honom. Jag insåg också att det var ett beslut jag skulle få leva med resten av mitt liv, säger han och fortsätter:

– Hade jag tagit ett annat beslut hade vi inte haft den här offentliga diskussionen, men jag hade behövt leva med att jag lämnade en ensam pojke. Det priset var jag inte beredd att betala.

Önnevall menar att det där och då slutade handla om journalistik och började handla om ren medmänsklighet. Men att han också, givetvis, ägnade en tanke åt de lagliga konsekvenserna hans handlingar kunde få.

– Det är klart jag tänkte på det, men till slut ändrade det inte frågan. Därför förblev mitt svar ja, säger han och berättar att han inte i nuläget fått höra något om eventuella påföljder.

Det tog bara fem minuter för Önnevall att ge Abed ett svar. Tillsammans tog de sig via färja till Italien och därifrån vidare till Sverige utan att bli stoppade en enda gång. I dag bor Abed här. Han går i skolan och har precis som andra syriska flyktingar fått permanent uppehållstillstånd.

– I dokumentären kan man också följa hans första steg in i Sverige. Vi följer honom på hans första skoldag, när han börjar lära sig svenska och början på hans nya liv.

Programdirektören positiv

Robert Olsson, programdirektör på SVT, menar att Önnevalls och hans teams beslut kring att ta med Abed till Sverige inte kommer att påverka deras samarbete och att han har svårt att se vad som skulle kunna ses som olagligt i Önnevalls beteende.

– När jag först fick höra om det som hade hänt under inspelningen blev jag förvånad, men när jag fick se materialet växte en emotionell förståelse fram för det beslut Fredrik och teamet var tvungna att fatta där och då när en pojke vädjade om hjälp, säger Olsson.

Önnevalls val var enligt Olsson humanistiskt och hans moraliska kompass slog fullt ut. Där var också då han var tvungen att gå ur journalistrollen.

– Så här i efterhand står det klart att det beslut han valde att fatta också var det svåraste beslutet. Ett rätt beslut.

Olsson tror också att det kan bli så att politiska krafter kommer att använda det faktum att en SVT-reporter hjälpte ett flyktingbarn in i Sverige till sin fördel och att dokumentärserien kommer att väcka debatt, men att det kommer att ske på båda sidor av det politiska spektrumet.

– Vissa kommer tycka att vi klumpar ihop nationalistiska rörelser och reagera på det. Men vi låter också nationalister säga sina åsikter och tala till punkt, och det kommer säkert också att väcka reaktioner.