Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportern flydde huset – berättar om bombningen

Journalisterna i höghuset i Gaza fick en timme på sig att evakuera – sen smäller det.
AP-journalisten Fares Akram väcktes av kollegerna – en timme senare bombades byggnaden.
Foto: Instagram
Huset rasade efter bombningen.
Foto: MOMEN FAIZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MOMEN FAIZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TEL AVIV. Han låg och sov när han plötsligt väcktes av att kollegerna ropade ”Utrymning! Utrymning!”.

Efter mindre än en timme bombade Israel tolvvåningsbyggnaden som totalförstördes – i direktsändning över hela världen.

Dagen efter är den skakade AP-journalisten Fares Akram tillbaka på jobbet.

– Jag är fortfarande chockad, men vi måste fortsätta att rapportera om offren, om människorna som lider, säger han. 

Hela världen kunde bevittna hur israeliskt flyg bombade al-Jaala-tornet, ett tolv våningar högt hus i centrala Gaza på lördagen. Byggnaden kollapsade i ett stort dammoln – i direktsändning.

Ledande internationella medieorganisationer som nyhetsbyrån Associated Press (AP) och den arabiska satellitkanalen Al-Jazeera hade kontor i huset. Där fanns också advokatbyråer och andra kontor liksom bostäder.

Förnekar Hamas-närvaro

Enligt Israel inhyste byggnaden också Hamas militära underrättelsetjänst och annan Hamas-verksamhet, en uppgift som fastighetsägaren och medieorganisationerna förnekar och kräver tydliga bevis för.

AP-journalisten Fares Akram låg och sov på övervåningen i företagets tvåvåningskontor. Sedan striderna blossade upp hade han ofta sovit på jobbet till tidig eftermiddag och sedan arbetat hela dagen och natten. Han beskriver vad som hände

”Jag skyndade mig ned och såg kollegerna ta på hjälmar och skyddsvästar. De skrek: ”Utrymning! Utrymning!” … Jag tog på hjälmen och sprang.”

En israelisk officer hade ringt husets ägare och meddelat att israeliskt flyg skulle bomba byggnaden om en timme. När Fares Akram fick beskedet hade han tio minuter på sig, skriver han. Han fick med sig sin dator och några personliga minnessaker – och rusade nedför trapporna, elva våningar, tillsammans med de andra journalisterna.

”Fortfarande chockad”

Han är mitt uppe i arbetet och håller på att intervjua Gazabor när Expressen ringer honom på söndagen.

– Jag mår bättre i dag, men är fortfarande chockad. Vi måste hålla uppe vår styrka och integritet för att kunna berätta vad som händer här. Vi måste fortsätta att arbeta och lägga vårt personliga lidande åt sidan till ett senare tillfälle, säger Fares Akram.

– Vi är inte nyheten, storyn. Andra människor är storyn. Offren, människorna som lider är storyn. De som har hamnat i skottlinjen, säger han och fortsätter att intervjua människor på plats.

Vi är medlemmar av samma organisation, Foreign Press Association, FPA (utlandspressens förening) i Jerusalem, som representerar journalister som arbetar i Israel och de palestinska områdena.

FPA uttrycker sin ”djupa oro och förfäran” över attacken mot byggnaden.

”Att medvetet förstöra några av världens största och mest inflytelserika nyhetsorganisationers kontor ger anledning till att ställa djupt oroande frågor om Israels villighet att lägga sig i pressens frihet att arbeta”, heter det i uttalandet.

Hann i säkerhet

Alla de tolv AP-medarbetarna hann sätta sig i säkerhet innan israeliska plan sköt tre tunga missiler som totalförstörde huset. Också personer i andra kontor och bostäder hann ut. Det finns inga uppgifter om skadade i attacken.

Under den korta tiden mellan varningen och bombningen vädjade AP desperat till den israeliska politiska och militära ledningen att avstå från att attackera huset. Nyhetsbyrån ringde till militären, utrikesdepartementet och premiärministerns kansli, ”men ignorerades eller fick beskedet att inget kunde göras”, skriver AP. 

Internationella pressfrihetsgrupper och journalistorganisationer fördömer bombningen. De anklagar Israel för att medvetet ha angripit medieföretag för att försvåra rapporteringen om Israels offensiv mot Hamas, som leder till många civila dödsoffer och stor förödelse.

”Ingen oskyldig byggnad”

Också USA:s president Joe Biden uttryckte sin oro över attacken i ett samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt medieuppgifter.

Netanyahu säger liksom den israeliska militären att huset användes av Hamas militära underrättelsetjänst.

– Det var ingen oskyldig byggnad, sade Netanyahu på lördagskvällen.

AP och Al-Jazeera kräver detaljerade bevis för att det verkligen förekom Hamasverksamhet i byggnaden och säger sig ännu inte ha fått det. AP har vänt sig både till både den israeliska och den amerikanska regeringen.

– Vi har inte haft någon indikation på att Hamas fanns eller var aktiv i byggnaden. Det är någon vi aktivt undersöker så bra vi förmår. Vi skulle aldrig medvetet sätta våra journalister i fara, säger AP:s chef Gary Pruitt i ett uttalande.

– Världen kommer att veta mindre om vad som händer i Gaza på grund av det som hände i dag, säger han. 

Vädjade till officer

Al-Jazeera filmade hur fastighetsägaren Jawwad Mahdi talar i telefon med en israelisk underrättelseofficer. På videon hörs hur Mahdi vädjar om ytterligare tio minuter för att journalister skulle kunna gå in och hämta värdefull utrustning före bombningen. 

– Allt jag ber om är att låta fyra personer gå in och hämta sina kameror. Vi respekterar era önskemål, vi gör det inte om ni inte tillåter det, men ge oss tio minuter, säger han.

När officeren avvisar Mahdis begäran, säger denne:

– Ni har förstört vårt livs arbete, minnen, livet. Jag lägger på, gör vad ni vill. Det finns en Gud.

Al-Jazeera, som finansieras av Qatars regering, direktsände attacken. Kanalens nyhetsankare Halla Mohiedden säger:

– Den här kanalen kommer inte att tystas. Vi kan garantera er det.

Pappan dödades 

AP-journalisen Fares Akrem beskriver i en artikel hur han och hans palestinska familj har drabbats i krig efter krig. Hans pappa dödades i en israelisk flygattack 2009 och tidigare den här veckan slog en israelisk bomb ned och förstörde stora delar av familjens gård i norra Gaza.

”Sex av mina släktingar, tre nära vänner och flera kolleger har dött i tre blodiga krig och ändlösa strider mellan Israel och Hamas.  Varje gång … jag som journalist rapporterar om människor som förlorat sina hem, sina barn eller sina liv, tänker jag: 'Det kunde vara jag'”, skriver han.

Arne Lapidus i Tel Aviv.

Dramatiska bilder från Gaza när flervåningshus beskjuts och rasar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.