Valentina Xhaferi, reporter på "Nya efterlyst", attackerades av hotfulla män med sten. Foto: Privat
Valentina Xhaferi, reporter på "Nya efterlyst", attackerades av hotfulla män med sten. Foto: Privat

Reporter jagades i väg med stenkastning

Publicerad

Journalisten Valentina Xhaferi åkte till Stockholmsförorten Tensta för att spela in ett tv-inslag om stenkastning.

Men väl där blev hon och kameramannen bortjagade och fick sten kastat mot sig.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark, säger Valentina Xhaferi.

Poliser berättar att hot och stenkastning har blivit vardag när de patrullerar i några av Stockholms förorter. I samband med ett reportage om detta åkte kriminaljournalisten Valentina Xhaferi, från Nya Efterlyst, till Tensta tillsammans med en kameraman.

Poliser vittnar om hur de utsätts för stenkastning i Tensta. Valentina Xhaferi ville att de som bor där skulle få komma till tals om vad som egentligen ligger bakom de svarta rubrikerna om förorten.

I stället blev de själva attackerade – och bortjagade.

"Stod på deras mark"

De åker till Tensta centrum, där de ställer upp kameran och filmar klippbilder till inslaget. De får kontakt med en person som vill låta sig intervjuas. Han går i väg och de väntar på att han ska komma tillbaka. Men efter fem-tio minuter kommer en annan man fram till kameramannen.

"Varför filmar ni?" säger han och låter väldigt upprörd. Sedan går han i väg, och kommer tillbaka med sina kompisar.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark. Att vi inte fick stå där och jobba, säger Valentina Xhaferi.

Situationen är otäck och hon säger att de ska gå därifrån.

– Då blir han väldigt, väldigt förbannad och säger att han ska hämta sten och visa oss vad stenkastning är. När jag såg att han var beväpnad med en sten ville jag bara sticka därifrån, säger Valentina Xhaferi.

Kastar sten

Tre killar går emot henne från tunnelbanan och frågar vad de gör där. Då lyckas kameramannen komma åt inspelningsknappen på kameran och fånga det som händer. De beter sig hotfullt, kallar Valentina Xhaferi för "Östermalmsbrud" och sparkar på kamerautrustningen.

Journalisten Valentina Xhaferi åkte till Stockholmsförorten Tensta för att spela in ett tv-inslag om stenkastning.Foto: Privat

– Det går inte att lugna ned dem. Jag backar och försöker lugna ned alla, och försöker få med mig kollegan därifrån. Jag blir väldigt orolig och känner på mig att det kommer att smälla. Det är då en kille kastar en sten på oss.

Stenen slår ner i marken. Det som filmen inte visar är att de även får kaffe hällt över sig. Valentina Xhaferi berättar att hon skriker åt dem att det inte är okej. Sedan tar de sin utrustning och flyr från platsen.

Fick polisbeskydd

En vecka senare åkte de tillbaka och spelade in inslaget, i sällskap av poliser.

– Jag tar det inte personligt, men tycker det är jävligt tråkigt att inte få göra en inspelning på allmän plats. Att vi ska måsta ha polisen med oss, säger Valentina Xhaferi.

Hon säger att hon filmat i Stockholms förorter många gånger, men aldrig varit med om något liknande.

– Jag har spelat in inslag i Rinkeby mitt i natten och aldrig känt mig otrygg. Det är så tråkigt det här, för det är en liten klick människor som gör sånt här. Det visar att det finns så mycket hat mot media och samhället i stort, säger hon.

Nya Efterlyst sänds på TV8 klockan 21 på onsdagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag