Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportagen om barnen hyllas med nomineringar

Kassem Hamadé.
Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.Foto: Niclas Hammarström
Fadia och dottern Shahed, 9 år. Shahed berättade i reportaget att hon inte tänkte gå tillbaka till skolan förrän hennes bror, som dog när de befriades från IS, kommer tillbaka.Foto: Kassem Hamadé
Första delen handlade om barnen på den sjunkande ön där hotet kommer från det stigande vattnet. Sexårige Blantins ö Han Island sjunker långsamt ned i Stilla Havet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Expressens Kassem Hamadé samt Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kan ta hem Röda korsets journalistpris för reportaget De var gisslan i 105 dagar – nu berättar de – respektive reportageserien Barnen och klimatet.

– Att bli nominerad igen av Röda korset är hedrande, säger Kassem Hamadé.

Varje år drabbas miljontals människor av katastrofer och krig. Därför vill Röda korset belöna en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning - som 2019 ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. 

Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

I år är Expressens Kassem Hamadé nominerad för ”105 dagar - nu berättar de” samt Niclas Hammarström och Magnus Falkehed nominerade för sin reportageserie Barnen och klimatet. 

Kassem Hamadé:

 – Att bli nominerad igen av Röda korset är hedrande. Det värmer att just det arbetet nomineras. ”IS sista fångar” handlar om döden som stormade fredliga byar . Om folk som såg hur deras barn dödas, äldre avrättas och många väntade på att bli berövad livet och minnena . Det finns ingen som kan återspegla hur tragiskt det ödet är. Det är ett blygt försök att göra deras röst hörd.

Niclas Hammarström:

– Jag är stolt och glad att viktiga ämnen jag brinner för nomineras, och får ett fint erkännande. En belöning för allt slit och släp.

Även Magnus Falkehed gläds över nomineringen:

– Det känns viktigt och rätt att det 2020 ges fokus på klimatet som en av de saker som barn verkligen drabbas av i dag, vid sidan av krig och konflikter. Därför är det extra spännande Expressens extremt ambitiösa satsning får det erkännandet.

 

LÄS MER:

Kvinnorna och barnen gisslan hos IS i 105 dagar 

LÄS MER:

Expressen möter klimatkrisens unga offer

 

Reportagen som kan ta priset

Kassem Hamadé om kvinnorna och barnen som var gisslan hos IS:

”Alla trodde att terrorsekten IS var krossad och borta.

Då knackade det på dörrarna i byarna i al-Suwayda i Syrien.

32 kvinnor och barn kidnappades och fler än 230 dödades.

Nu berättar IS sista fångar - de som fick leva - om sina 105 dagar som gisslan.”

 

***

 

Magnus Falkehed om Expressens möte med klimatkrisens unga offer:

”Klimatkrisens offer skördas ofta bland de som aldrig har sett ett flygplan eller en stadsjeep, annat än på bild.

De lever många gånger tusen mil ifrån oss, på den andra sidan jordklotet. Deras livsnödvändiga jordbruk sopas bort i jordskred, deras barn slits bort i flodvågor, de överlevande blir lätta byten för terrorister.”

De är nominerade till Röda korsets journalistpris 2019

Niklas Orrenius och Lotta Härdelin, Jamila upplevde ofattbara övergrepp som slav hos IS – möter IS-anhängare i Sverige, Dagens Nyheter. 

Johan-Mathias Sommarström, kontinuerlig bevakning av kriget i Jemen, Sveriges Radio.

Kassem Hamadé, De var IS gisslan i 105 dagar- nu berättar de, Expressen.

Anna Hammarén, Johanna Larsson, Paul Honkanen och Anna Maria Höglund, programserien ”Mitt land mitt liv min skola”, UR.

Anna Roxvall och Johan Persson, Hägring: Europa – vi rapporterar från EU:s utlokaliserade gränskontroll i Niger och Libyen & Jag vet inte om vi kommer att överleva, Dagens ETC och Amnesty Press.

Staffan Lindberg, reportageserien De oönskade, Aftonbladet.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, reportageserien Barnen och klimatet, Expressen.

 

Juryns ledamöter är Arash Mokhtari, fackförbundet Vision, tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bohlin, reporter och programledare Sveriges Radio, Maja Aase, journalist, kommunikationschef på Union to Union och Spanare i Sveriges Radio P1, Micael Lindholm, opinionsstrateg Svenska röda korset och Paul Hansen, fotograf DN. Juryarbetet leds av Svenska röda korsets ordförande Margareta Wahlström. 

 

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Tidigare pristagare

Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2018.

Katia Wagner och Anders Hansson 2017.

Erik Wiman och Magnus Wennman 2016.

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2015.

Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.