REINFELDT LYXBASTAR. Regeringskansliet har låtit renovera bastun på Harpsund för nästan två miljoner kronor. Foto: Christian Örnberg/Scanpix
REINFELDT LYXBASTAR. Regeringskansliet har låtit renovera bastun på Harpsund för nästan två miljoner kronor. Foto: Christian Örnberg/Scanpix

Renoverar bastu på Harpsund - för 1,9 miljoner kronor

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt kan numera bjuda sina gäster på lyxbastu.
Regeringskansliet har låtit renovera västra flygeln på Harpsund för nästan två miljoner kronor.
Och det är skattebetalarna som står för kulorna, uppger Politikerbloggen.
I april 2007 beställde regeringskansliet en renovering av västra flygeln, där bastun ingår, i representations- och rekreationsbostaden Harpsund i Flens kommun. Den totala kostnaden blev drygt 1,9 miljoner kronor, rapporterar TV4 Nyheterna.
Renoveringen innebär att statsministern numera kan bjuda gäster och ministrar på en riktig finbastu. Golvet består av öländsk kalksten, och i relaxrummet utanför finns en sittfontän i sten med uppbyggnad i leca. Dessutom har golvvärme installerats och mosaik lagts in i våtrummet, skriver Politikerbloggen.

"Relativt slitet"

I förstudien som presenterades i oktober 2007 skrev Statens fastighetsverk – som äger byggnaden – att "alla utrymmen är generellt i relativt slitet skick", samt att "Från SFV:s hyresgäst, Regeringskansliet, finns det önskemål om att fräscha upp västra paviljongen till att bli en mer tilltalande relaxavdelning".
Politikerbloggen begärde ut handlingarna om renoveringen tidigare i år – då blev det blankt nej. Men efter att frågan togs upp på ett regeringssammanträde den 1 oktober skrev Fredrik Reinfeldt under beslutet som gav bloggen rätt att ta del av dem. Där framkom att den första kostnadsberäkningen uppgick till drygt 1,2 miljoner kronor. Men slutkostnadsprognosen från den 4 juni visar att bastun blev ytterligare några hundratusen dyrare.

"Inget politiskt beslut"

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius menar att statsministern inte har någonting med renoveringen att göra. Han disponerar byggnaden för representation och besök av gäster, men har inte beslutat om upprustningen eller fått tycka till om färg- eller materialval.
– Det där är ett beslut som inte har fattats på politisk nivå, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag