Spöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson, Marita Hesselgren, Patrik Hübinette och Anthony Heads undersöker spökerierna under några dramatiska dygn. Foto: PRIVATSpöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson, Marita Hesselgren, Patrik Hübinette och Anthony Heads undersöker spökerierna under några dramatiska dygn. Foto: PRIVAT
Spöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson,
Marita Hesselgren, Patrik Hübinette och Anthony Heads undersöker
spökerierna under några dramatiska dygn. Foto: PRIVAT
Spöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson, Patrik Hübinette, Marita Hesselgren och Anthony Heads undersöker under någrea dygn var spökena finns. Foto: PRIVATSpöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson, Patrik Hübinette, Marita Hesselgren och Anthony Heads undersöker under någrea dygn var spökena finns. Foto: PRIVAT
Spöken på Wenngarns slott. Föreningen Spook med (fr v) Jenny Larsson,
Patrik Hübinette, Marita Hesselgren och Anthony Heads
undersöker under någrea dygn var spökena finns. Foto: PRIVAT

Renoverade slottet – men spökerna är kvar

Publicerad

Affärsmannen Olle Larsson har köpt det gamla barockslottet Venngarn utanför Sigtuna och renoverat för 200 miljoner kronor.

Nu ser han den stora faran – alla gäster kan komma att skrämmas i väg.

Orsaken är spökerierna och under ett par dygn går nu professionella spökjägare igenom rum för rum.

– Vi har monterat upp infraröda kameror för att försöka fånga spöken på bild, säger spökjägaren Patrik Hübinette till Expressen.

Venngarns slott, som har varit "tork" för drogmissbrukare och inhyst flyktingar, har under åren förfallit. Först när Sigtuna kommun och affärsmannen Olle Larsson beslutade sig för att göra något åt saken och renovera slottet och göra det öppet för allmänheten, började slottet ta fason och bli det konferenshotell som det nu är.

Men det finns ett hinder, eller rättare sagt tre.

Olle Larsson är rädd för att spökerierna kan komma att skrämma bort nervsvaga gäster. Därför har han nu gett organisationen Spook (Stockholms paranormala organisation och kamratskap) order om att finkamma slottet.

– Jag har själv träffat människor som har sett spökena på slottet. De har varit rädda, men jag är inte rädd. Så fort som jag kommer in i ett rum försvinner spökena som en avlöning, säger Olle Larsson och berättar om de tre spökhistorierna som nu håller på att utredas.

Inmurad i vägg

1) – Konstnären Bo Ahlström har ateljé i slottet och han har berättat att han träffat greve Magnus Gabriel de la Gardie som dog i slottets bröllopssvit 1696. de la Gardie sade något i stil med att "jag är inte färdig än."

2) – Det går rykten om att en kvinna har blivit inmurad bakom en vägg i källaren. Och där finns faktiskt ett utrymme som vi inte vågar öppna, säger Olle Larsson.

3) – Magnus von Saxen var gift med Gustav Vasas dotter Sofia. Han hade ett utomäktenskapligt barn med en piga och när Magnus och Sofia var bortresta passade pigan på att dränka Magnus inomäktenskapliga barn. Dessa dränkta barn sitter uppe på nätterna och en del har hört deras gråt, säger Olle Larsson.

Nu är det skarpt läge för spökjägarna i Spook. Patrik Hübinette, chef för undersökningsgruppen, säger:

"Dörrar som slog igen"

– Vi var i kontakt med slottets förra ägare som hade problem med bland annat dörrar som slog igen av oförklarlig anledning, men då blev inte vår undersökning av. Nu är vi här under två dygn. Vi mäter bland annat den elektromagnetiska strålningen i rummen. Vi har hittat elektromagnetiska fält som rör sig och vi kan ännu inte förklara varför. Vi vet att där det förekommer många hemsökelser, där brukar det också vara rörliga elektromagnetiska fält.

Ni hade väl inte smakat alkohol innan ni gjorde era iakttagelser?

– Nej, absolut inte, säger Hübinette. Vi filmar och spelar in ljud också. Vi har satt upp fyra stationära infraröda kameror som kan filma i mörker. Vi vet dock inte ännu om det har fastnat något onormalt på filmen. Det måste i så fall undersökas noggrant innan vi kan säga att det är riktiga spöken, säger Patrik Hübinette.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag