Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Renkalvar i Stekenjokk dör när turister tar selfies

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Turisterna stressar renar genom att komma alldeles för nära. Bilden ovan är tagen i Härjedalen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Turister som tar selfies med renkalvar skapar allvarliga problem för rennäringen i Stekenjokk rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Länsstyrelsens naturbevakare slår larm om att renkalvar som skiljts från sina vajor har fått avlivas och att andra drunknat på grund av stress.

Enligt naturbevakare Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland är det fem gånger så mycket turister som vanligt längs Vildmarksvägen. Ett område på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län där flera samebyar har sina betesmarker. 

– Det är kaos här, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Berglund till SVT Nyheter Jämtland. 

Turister stressar renarna

Han och hans kollega Jan-Erik Jonsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Västerbotten, har aldrig varit med om något liknande.

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger Håkan Berglund till SVT Nyheter Jämtland.

Turisterna orsakar störningar när de stressar renarna. Naturbevakarna berättar för SVT att de sett turister som närmar sig med bil, till fots och på cykel för att ta selfies med renarna.

Turistnäringen i Sverige förlorar 316 miljoner kronor per dag på grund av den minskade turismen under coronakrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.