Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Renas, 27, dog i flygkraschen – familjens sorg

27-åriga Renas omkom i flygolyckan – Expressens Arne Lapidus har träffat familjen
Renas Marki, 27, var en av de nio personer som omkom i flygolyckan i Örebro.
Foto: Privat
Renas Marki. För Expressen berättar familjen om en 27-årig man som älskade fallskärmshoppning.
Foto: Privat
Renas Marki. ”Han var inte bara min bror, han var min bäste vän”, säger den yngre brodern Batas Marki.
Foto: Privat
Renas Marki sparade ihop till sin fallskärmhopparlicens, och därefter för att köpa en fallskärm.
Foto: Privat
Från vänster föreningsledaren Martin Mestanza; vännen Michal Marchel; brodern Batas Marki och vännen Hama.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Föreningsledaren Martin Mestanza,
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Från vänster vännen Michal Marchel; brodern Batas Marki; vännen Hama och föreningsledaren Martin Mestanza
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
1 / 8

ÖREBRO. Renas Marki, 27, älskade fallskärmshoppning – och sade att han kände sig fri när han hoppade. 

Han blev en av de nio som omkom i flygkraschen i Örebro.

– Han var inte bara min bror, han var min bäste vän, säger den yngre brodern Batas Marki, 20, som tillsammans med familjen och många vänner sörjer hemma i Örebro.

Familjen, andra släktingar och många vänner samlas hemma hos familjen Marki i stadsdelen Vivalla i Örebro. De sörjer Renas Marki, 27, som miste livet i flygolyckan i Örebro i torsdags kväll.

– Han var en fin människa, en ängel som aldrig ville någon illa. Han gillade fallskärmshoppning mest av allt, han hoppade nästan dagligen. Jag saknar honom så, säger lillebror Batas Marki, 20.

Talar om den döde

Han sitter tillsammans med några barndomsvänner till Renas och talar om den döde. Deras ögon tåras när de berättar minnen, både från barndomen och från de sista dagarna före flyghaveriet.

– Han var inte bara min bror, han var min bäste vän. Han fick ut mig ur förortsbubblan. Han pushade mig till att plugga och jobba, säger Batas.

– Jag hoppade fallskärm en enda gång, i tandem med Renas när jag var 18. För några dagar sedan, på min födelsedag, talade vi om att göra det igen, säger han.

Inget svar i telefonen

Batas berättar att vänner som hört talas om kraschen försökte få tag i Renas. En ringde till Batas som ringde sin brors nummer några gånger, men utan svar. Då åkte han själv ut till flygplatsen.

Han är missnöjd med att polisen höll inne information, men till slut lyckades han få fram att Renas var ombord på planet. Det var ett tungt besked. Han säger att hans föräldrar, som också var där, bröt ihop.

– Renas var gudfader åt min son, han stod väldigt nära min familj, han hade inga barn själv. Han följde med på våra semesterresor, senast i söndags var vi och fiskade, säger Michal Marchel, 27, barndomsvän till Renas som växte upp med honom i Vivalla.

”Kände sig fri när han hoppade”

– Han kände sig så fri när han hoppade. Han var alltid glad, hamnade aldrig i bråk och konflikter. Han var min bäste vän, det finns inga ord för mina känslor, säger han.

Från vänster föreningsledaren Martin Mestanza; vännen Michal Marchel; brodern Batas Marki och vännen Hama.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL


Michal berättar att Renas hade många planer. De pratade om att planera årets semester tillsammans – och han planerade att vidareutbilda sig från elektriker till elkonstruktör.

Också Martin Mestanza, 57, sitter med vid bordet. Han är verksamhetsledare i föreningen Simon Viva som verkar i Vivalla för integration och för att vara en bro mellan invandrare och det svenska samhället.

”Renas var en förebild”

– Jag vill lyfta fram Renas som en förebild för andra ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Det är en svår miljö för vissa, men Renas och många andra har lyckats ta sig ur miljön, mycket tack vare föräldrarna som trots alla svårigheter kämpar för barnens villkor i livet, säger Martin Mestanza.

– Renas ville ha utmanande grejer som fallskärmshoppning. Han lyckades med allt han företog sig. Studier, arbete, fritidsaktiviteter, säger han.

Föreningsledaren Martin Mestanza.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vännerna beskriver Renas Marki som äventyrlig, framgångsrik och tävlingsinriktad. Flera understryker att han undvek bråk och konflikter, viktiga egenskaper i ett utsatt område som Vivalla.

– Han var äventyrlig, sportig, snabb och kreativ. Allmänbildad och väldigt duktig i skolan. Både school smart och street smart, hamnade inte i onödiga konflikter, säger Hama, 27, släkting och barndomsvän.

”Man lever bara en gång”

– Han ville folk väl och ställde alltid upp, man kunde alltid ringa honom. Han brukade säga att man lever bara en gång, det gäller att ta vara på tiden, säger Hama.

Barndomsvännen Morad, 26, berättar att Renas och han hoppade fallskärm i tandem för första gången för några år sedan. Det var första hoppet för båda – och ”Renas älskade det” medan han själv inte ville hoppa igen.

– Renas tog fallskärmshopparlicens, det kostade 30 000 kronor men han sparade ihop det. Och han sparade och sparade till en fallskärm som kostade runt 40 000 kronor, han älskade att hoppa, säger Morad.

– Han var klart medveten om riskerna. Men han dödades inte av fallskärmen utan av flyget, säger han.


Expressens Arne Lapidus och Hanna Brunlöf Windell.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Anhöriga fick besöka olycksplatsen: ”Det var en värdig och fin stund”

I en samlad insats fick anhöriga till de som omkom i flygolyckan besöka olycksplatsen

Det här vet vi om det kraschade planet i Örebro

Transportstyrelsen: Inga kända fel på flygplanet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.