Remissinstanserna rasar mot förslaget

Publicerad
Uppdaterad
Svenskar som vill byta kön kan tvingas operera bort sina äggstockar eller testiklar.
Det föreslår en omtvistad utredning om könstillhörighet.
- Det är fruktansvärt och ett väldigt tydligt ingrepp i den personliga integriteten och kroppsautonomin, säger Felix König, förbundsordförande för RFSL ungdom.
En person som vill utföra en könskorrektion måste i dag sterilisera sig – med hjälp av ständiga hormontillskott. Hormonbehandlingen kan dock avbrytas och om personen inte opererat bort sina könskörtlar så finns det en chans att få biologiska barn.
Men enligt det lagförslag som utredningen för könstillhörighet lämnat till regeringens socialminister Göran Hägglund så blir sterilisering inget krav i framtiden.

Remissinstanserna rasar

I stället måste transsexuella personer som vill korrigera sin könstillhörighet operera bort sina könskörtlar, det vill säga äggstockar eller testiklar.
Detta har fått lagförslagets remissinstanser att gå i taket – så väl RFSL, JämO och flera patientföreningar protesterar.
– Förslaget är inte så fasligt långt från de tvångskastreringar som gjordes så sent som på 60-talet på olika grupper. Det har man avskaffat, men för transsexuella ska det tydligen finnas kvar. Det är upprörande, säger Felix König, förbundsordförande för RFSL ungdom.
Många som väljer att genomgå en könskorrektion väljer att operera bort sina könskörtlar, men det räcker inte för att lagstadga operationen, anser Felix König.
– Om man lagfäster att de ska bort så står man plötsligt inför en oerhörd problematik om personen inte vill ta bort dem. Hela könskorrektionsprocessen är inget som man gör för att det är kul, utan det är för många en livsnödvändig process. Att då ställa såna krav är verkligen inte okej, säger han.

Färdigt förslag 2009

Utredningens lagförslag har som syfte att ändra den gamla lagen från 70-talet om könstillhörighet. Den tar också upp saker som välkomnas av flera intressegrupper. Bland annat ska en person som byter könstillhörighet inte längre skilja sig från sin eventuella hustru eller make.
Utredaren Lars Göran Abelson trodde att lagen skulle träda i kraft den 1 juli i år.
Men så blev det inte.
Socialminister Göran Hägglunds pressekreterare meddelar att lagrådet kan räkna med ett färdigt förslag våren 2009, uppger Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag