Husdrömmar-parets knep – för att rädda kärleken

Gert Wingårdh och Anne Lundberg är programledare för ”Husdrömmar” i SVT. De får uppleva både sorg och lycka på nära håll.
Foto: Mattias Ankrah / SVT

Premium: I SVT:s ”Husdrömmar” förändras livet för de medverkande paren. 

För många förverkligas drömmen – men för andra blir livet en enda stor prövning. I flera fall har det slutat med skilsmässa.  

Hur håller man ihop sin relation under ett husbygge eller en jätterenovering?

Här har vi samlat svar från experter och tidigare deltagare. 

– Häng inte upp er så mycket på detaljerna, för då kan man bli ovänner med varandra och det är inte värt det, säger Jennie Vinterthun som tillsammans med maken Andreas har byggt ett hus i Veddige.  

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Alla avsnitt av SVT-succén ”Husdrömmar” inleds med högtflygande planer. Men ofta är det risk för en kraschlandning. 

Stressen vid husbygget eller renoveringen blir massiv och de medverkandes relationer testas till max. Vid flera tillfällen har det gått helt snett. 

Under säsongen 2015 fick man följa Linda och David som hade köpt en gammal skola på Österlen. De separerade under avsnittets gång.

Året innan hade Åsa och sambon Magnus stora problem när de renoverade ett gammalt fiskarhus på 58 kvadratmeter på Limhamn i Malmö. 

Paret valde att separera efter inspelningarna, vilket Åsa nyligen berättade om

– Vi tappade bort oss själva i allt detta. Det blev för mycket och vi kände att vi behövde ny luft, men inte under samma tak, säger hon.

Marie Olsson Nylander är ”Husdrömmars” kanske mest kända ansikte. Först fick man följa hennes och maken Bills renovering av kaptenshuset i Höganäs. Under arbetet med huset berättade Marie och Bill öppet om hur påfrestande det var på äktenskapet och till sist valde de att skilja sig.   

–Tv-tittare har både ringt och mejlat till SVT och velat veta hur det gått för oss, har Marie tidigare sagt till Kullaliv.

Marie Olsson Nylander och Bill Nylander var öppna med sin separation i ”Husdrömmar”, men sedan hittade de tillbaka till varandra.
Foto: Janne Danielsson / SVT
Kaptenshuset i Höganäs.
Foto: Esoft

Hittade tillbaka till varandra

Svaret är att Marie och Bill hittade tillbaka till varandra, nu är de omgifta och förverkligar nya drömmar i egna serien ”Husdrömmar Sicilien”. 

Marie och Bill är inte ensamma om att ha haft problem under inspelningen. Under premiärsäsongen 2014 var det tänkt att paret Tommy och Fredrika skulle bygga en skärgårdsdröm söder om Göteborg. Men under bygget gick relationen i kras och när huset stod klart hade paret separerat. 

Arkitekten Gert Wingårdh är en av programledarna för ”Husdrömmar”. När han började i branschen fick han ett tips av sina kolleger. 

– De sa att ”den gången du får rita en privatvilla så glöm inte att ta betalt i tid för de kommer skilja sig”. Det var mer regel än undantag att man skilde sig när man började planera gemensamma hus, säger han i avsnittet om skärgårdsdrömmen. 

Enligt Wingårdh finns det många skäl till det. 

– Att bygga ett hus är bland de största privata utgifterna man någonsin har och då kommer saker och ting på sin spets. Det kommer också fram mycket om maktförhållanden i familjen, vem som får stryka på foten med sina önskemål och vem som får igenom sitt. Det är många saker som blir tydliga och därför tror jag att många människor faktiskt skiljer sig när det nya huset är färdigt. 

Eva Sanner, parterapeut och författare, tror att många underskattar den ansträngning det är att genomföra stora projekt som husbyggen.
Foto: Zita Marias

Måste vara rimligt

Eva Sanner är parterapeut och författare till böcker om relationer. Hon tror att det är många som inte väljer den bästa tidpunkten för att genomföra en stor renovering eller bygga ett hus.

– Exempelvis är det många som renoverar när de har små barn, för de vill få klart huset och så blir det för mycket för man har en väldigt stor belastning redan som det är. 

Hon tycker att det måste vara rimligt att klara av projektet.

– Många underskattar den ansträngning det är att genomföra såna här projekt och vilken tid det tar. Det är viktigt att gemensamt se till att det blir rimligt. 

Sen måste familjelivet fungera under tiden som projektet pågår. 

– Annars kan det skapa besvikelse och konflikter som kan leda till svårigheter i relationen. Jag tror tyvärr att det inte är så ovanligt. Det kan uppstå konflikter, man blir besviken på den andra och båda känner sig missförstådda. 

Men vad kan man som par göra för att undvika de här fällorna? 

– Det är viktigt att fira när man är klar med olika saker. Ett hus som renoveras blir ju aldrig färdigt, men när man har gjort klart badrummet till exempel kan det vara en idé att skåla för det och gratulera varandra till att man har klarat den delen. Det gör resan fram till målet lite mer lustfylld. Det får man hjälpas åt med att komma ihåg. 

Stressen var stundtals hög under Andreas och Jennie Vinterthuns husbygge. Men de lyckades freda sin relation och beskriver sig nu som ”kärare än någonsin”.
Foto: Privat
Familjen Vinterthuns hus i Veddige.
Foto: SVT

Stress under husbygget

Ett par som siktade högt under ”Husdrömmar”-säsongen 2021 var Jennie och Andreas Vinterthun. 

Trots heltidsjobb och fyra barn att ta hand om bestämde de sig för att bygga ett helt nytt hus uppe på en kulle i halländska Veddige. 

Det blev en tuff tid för paret. Under perioder blev Andreas, som är snickare och ansvarade för bygget, väldigt stressad. 

– Det var osäkerhet och oro. Det kunde handla om allt från ekonomin i projektet eller problem med leveranser, säger han. 

Men Jennie och Andreas känner varandra väl och hittade metoder för att lyfta Andreas. 

– När jag är stressad blir jag lite inåtvänd och grubblar och är kanske inte så himla trevlig. Men stressen beror på någonting och om jag bara får ventilera det på ett lugnt och städat sätt så är Jennie fenomenal på att komma med en ganska enkel lösning. Och det var precis det jag behövde i det läget, säger Andreas. 

Jennie fyller i: 

– Det viktiga är att lyssna, inte att prata. Att man hör och ser varandra. 

Enligt arkitekten Gert Wingårdh är tidspressen ett stort hot under nybyggen och renoveringar. Det berättar han i avsnittet om just Jennie och Andreas husbygge. 

– Det är lite synd att saker och ting alltid ska pressas fram, det är ju en sån fröjd att bygga egentligen. Byggprojekt är bland det största som finns och det ska vara en fest hela vägen, säger han.

Under byggets gång var Andreas periodvis mycket stressad.
Foto: SVT
Här får Andreas stöd av arkitekten Gert Wingårdh.
Foto: SVT
Jennie och Andreas stortrivs i huset: ”Vi trivs så oroligt bra. Det är världsklass”, säger Jennie.
Foto: Privat

Tipset: Drick vin och hångla

Det tog på krafterna, men Jennie och Andreas lyckades få upp det massiva trähuset på kullen i Halland och nu bor hela familjen där med utsikt över Viskan som rinner förbi nedanför. 

När de får frågan om hur de fick relationen att blomstra trots stressen under husbygget skrattar de först. 

– När vi bestämde oss för att bygga hus kunde vi väl inte att ana att vi skulle bli några relationscoacher, säger Andreas. 

Men sen kommer ändå med några tips:  

– Man kan inte bygga hus för att lappa ihop något som inte fungerar. Det är precis som de som skaffar barn för att det svajar lite i förhållandet. Det funkar inte. Bygg inte hus om inte relationen är på topp, säger Jennie. 

Andreas tycker det är viktigt att inte ta allting så allvarligt. 

– Det kanske låter konstigt att säga så här men det är ju faktiskt bara ett hus. Jag vet att folk lägger ner enorma pengar och att det kan vara något självförverkligande att bygga hus, men det är inte värt ett enda piss om inte relationen håller. Att sitta i sin lyxvilla och gråta är inte roligt. Det finns saker som är mycket viktigare i livet. 

– Ett tips är också att man emellanåt bara måste dricka vin och hångla lite.

TV: Gert Wingårdhs lyxiga uppdrag

"Behöver aldrig reflektera över pengar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”