Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektorn: SD-politikern stoppade luciatåget – för att det inte fanns en kvinnlig lucia

I sista sekund ställdes luciatåget som Bollnäs folkhögskola skulle ha för regionfullmäktige i Gävleborg i dag in.
Mattias Eriksson Falk.
Foto: SVEN LINDWALL
Luciatåget i Gävleborg stoppades. OBS! Genrebild.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

I sista sekund ställdes luciatåget som Bollnäs folkhögskola skulle ha för regionfullmäktige i Gävleborg i dag in. 

– Förklaringen jag fick från fullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) är att han ansåg att det inte var ett traditionellt luciatåg då vår lucia inte identifierar sig som kvinna, säger Lotta Skärberg, rektor på skolan.

I dag på förmiddagen skulle Bollnäs folkhögskola framföra ett luciatåg för regionfullmäktige i Gävleborg, ett arrangemang som varit planerat sedan länge. 

– Vi har en stor och välrenommerad musiklinje och hade blivit ombedda att framföra ett luciatåg på regionfullmäktiges sammanträde i dag på morgonen, säger Lotta Skärberg, rektor på Bollnäs folkhögskola.

Men kort innan framförandet ställdes det in, vilket P4 Gävleborg var först att rapportera om. 

– Strax innan vi skulle samlas vid klockan nio i morse kom en medarbetare i regionfullmäktiges stab, en tjänsteperson, och säger till mig att luciatåget är inställt. Och att det är ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) som har tagit det beslutet, och att anledningen skulle vara att det inte var ett traditionellt luciatåg, säger Skärberg och fortsätter:

– Jag fick syn på Mattias Eriksson Falk och gick då undan och pratade med honom och berättade att det är ett luciatåg med väldigt hög musikalisk kvalitet och traditionella luciasånger. Men han menade att det inte var traditionellt för att vår lucia är en person som inte uppfattar sig som kvinna, och då var det i hans ögon ett icke traditionellt luciatåg och som de inte ville ha. 

”De är bestörta och ledsna”

Lotta Skärberg berättar att eleverna som skulle framföra luciatåget har tagit illa vid sig av beslutet att ställa in framträdandet. 

– De är bestörta och ledsna över att luciatåget ställdes in av den anledningen som gavs. Region Gävleborg är väldigt tydliga med att vi ska jobba med lika behandling, icke-diskriminering och en inkluderande verksamhet. Regionen har också haft som ambition att verksamheterna ska vara hbtqi-certifierade, Bollnäs folkhögskola blev det 2018 och vi förnyade den certifieringen förra året. Det är väldigt tydligt vad vi står för, säger Skärberg. 

”Gör mig riktigt förbannad”

Magnus Svensson (C), regionråd och ordförande för länets folkhögskolor i Gävleborg om dagens beslut att ställa in luciatåget:

”Det är skrämmande hur det högerkonservativa styret i Region Gävleborg väljer att ställa in ett luciatåg bara för att folkhögskolan valt en person som inte identifierar sig som kvinna till lucia. Det här skickar en tydlig och oroande signal till Gävleborgs invånare. Som ordförande för länets folkhögskolor gör det mig riktigt förbannad”, skriver Svensson i ett mejl. 

Expressen har sökt regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk. 

Expressens julkalender:
Lucka 13: ”Min favorit bland alla julkalendrar”

Väljer bort ”Sunes jul” för en nyare julkalender.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.