Rektorn på skolan, Inger Karlsson, anmäls efter Uppdrag Gransknings reportage om våldtäkten på 14-åriga Linnea. Foto: Uppdrag Granskning/Svt
Rektorn på skolan, Inger Karlsson, anmäls efter Uppdrag Gransknings reportage om våldtäkten på 14-åriga Linnea. Foto: Uppdrag Granskning/Svt

Rektorn på Linneas skola anmäls

Publicerad
Uppdaterad
"Uppdrag Gransknings" reportage om våldtagna Linnea upprör.
Nu anmäls rektorn på Linneas skola, Inger Karlsson, och prästen Lennart Kempe som medverkade i programmet.
Prästen Lennart Kempe har anmälts till domkapitlet i Härnösand efter ”Uppdrag Gransknings” reportage om Linnea på onsdagskvällen.
Anmälaren skriver bland annat:
”Enligt mig har Lennart Kempe invaggat församlingsborna i Bjästa om att anmält, och även i tings- och hovätt fälld gärning, ej skall ha skett, och därmed medverkat till att gärningsmannen samma kväll som han välkomnades till kyrkan, och som Lennart Kempe uttryckte det, tilläts att ha en tyst demonstration, ytterligare fullbordat en våldtäkt, även den senare lagförd i tings- och hovrätt.”
En anmälan kan i värsta fall leda till att Lennart Kempe förlorar sin rätt att verka som präst.
Härnösands stift har även fått ta emot en proteststorm från människor som är upprörd över hur Linnea behandlats.
Efter att programmet sändes har det kommit in minst 21 stycken mejl från upprörda människor till stiftet.

Rektorn kommer granskas

Även rektorn och den ”mobbingansvarige” på den skolan där Linnea gick kommer att granskas. En person har anmält dem till justitieombudsmannen, JO, för att ha brutit mot skollagen.
”Deras brott är så uppenbart både genom vad som refererades och vad rektorn själv avslöjade att de måste bestraffas”, skriver anmälaren.
”Uppdrag Granskning” handlade om Linnea som våldtogs på en skoltoalett på Bjästaskolan i Örnsköldsvik.

Hyllades

Gärningsmannen dömdes senare för brottet – men trots det fick Linnea inget stöd från varken skolan eller kyrkan.
På skolavslutningen i kyrkan gav prästen Lennart Kempe den dömde våldtäktsmannen rätt att komma.
Där hyllades han med applåder.
– En fin demonstration, sa Lennart Kempe i programmet.
Expressen talade med Lennart Kempe i går onsdag.
– Jag är besviken på mig själv, sa han då.
Expressen.se har sökt rektorn på skolan, Inger Karlsson, men hon har inte gått att nå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag