I kvällens "Uppdrag granskning" avslöjar programmets reportrar hur flera svenska friskolor väljer bort vissa elever till förmån för elever med bättre förutsättningar - trots att lagen säger att skolan inte får göra skillnad på elever vid antagningarna.
Reportaget har gjorts med hjälp av dold kamera och bandningar av telefonsamtal med skolorna. En av reportrarna har kontaktat friskolorna och presenterat sig som pappa till en tolvårig flicka med toppbetyg. När hon fått ja till en plats, eller fått veta att det ser bra ut, har en annan reporter kontaktat skolorna som pappa till en lika gammal pojke - fast med dåliga betyg och behov av att byta skolmiljö.
Resultatet av granskningen är tydligt: I häften av fallen säger skolorna att det finns plats åt mönstereleven "Anna" medan "Alejandro" får kalla handen.
Hör inte av sig
Ett exempel är Pysslingenskolan Milstensskolan i Täby. Rektorn Karin Möller-David gör genast plats för Anna i sin sjundeklass. Hon lovar att återkomma med besked om Alejandro. Men efter nio dagar har hon fortfarande inte hört av sig. Då ringer SVT-redaktionen upp Karin Möller-David och möts av samma besked som på flera av de andra skolorna.
- Jag är jätteledsen att vi inte hört av oss men vi har bedömt det som att vi inte kan ta emot fler elever i den klassen just nu, säger hon till SVT.
SVT gör även ett besök hos Profilskolans rektor och ägare Greger von Sivers. Den här gången utger sig en av medarbetarna för att vara en musiklärare som söker jobb på skolan. Under anställningsintervjun konstaterar von Sivers att det visserligen är förbjudet att säga nej till elever - men att man lätt kommer runt det genom att säga att skolan inte har någon plats.
Han gör även klart för musikläraren att han inte vill ha någon "svart musik" på skolan, eftersom att det attraherar elever som han inte vill ha. Stökiga barn kallar Greger von Sivers för "cancersvulstar" och barn med adhd för "ruttna äpplen" som måste bort.
- Dom får inte beblanda sig med... man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola också. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig, säger han till SVT:s medarbetare.
"Helt taget ur luften"
Janne Josefsson konfronterar både Greger von Sivers och Karin Möller-David. När han läser upp von Sivers citat om ruttna äpplen och cancersvulstar nekar först friskoleägaren.
- Det är helt taget ur luften, säger han bestämt.
Efter ett tag väljer SVT-teamet att visa den dolda inspelningen. Då går allvaret upp för Greger von Sivers.
- Ja, jo, det stämmer att jag sade så. Det är så att om du får in elever som har ordningsproblem så tenderar det att sprida sig och lärarna har jättesvårt att hantera det, säger han till SVT.
Strax efter konfrontationen meddelar Greger von Sivers SVT att han skriver över sin skola på bolagets nye rektor och lämnar friskolebranschen.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) reagerar starkt på programmet. I en intervju med Janne Josefsson säger han att han är "förbannad" över skolornas agerande och han lovar att han ska ta upp SVT:s avslöjanden med skolinspektionen.
Björklund flaggar också för att det i framtiden kan bli tal om att ge skolinspektionen mer kraftfulla metoder för att komma åt friskolorna som bryter mot lagen.
- Inspektionen behöver ha mer offensiva undersökningsmetoder, kanske till och med i stil med Uppdrag granskning för att upptäcka detta, säger han till SVT.
Som ett resultat av granskningen har skolföretaget Academedia, som äger Pysslingen och Vittraskolan som också granskas, nu skickat ut en ny antagningspolicy till sina 93 grundskolor.
Tomas Oskarsson, 45, är pappa till två barn på en av skolorna i reportaget, Milstensskolan i Täby.
- Jag blir besviken och ledsen. Är det något de här skolorna behöver så är det mindre segregering, säger han.
Uppdrag Granskning sänd i SVT i kväll.