Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektorn om barn med adhd: Ruttna äpplen

Greger von Sivers är rektor på Profilskolan.

Flera friskolor bryter mot lagen och sorterar bort elever med dåliga förutsättningar till förmån för mönsterelever.

Det avslöjar SVT:s reportrar Axel Gordh Humlesjö och Ali Fegan i kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning".

- Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, säger Greger von Sivers på Profilskolan om barn med adhd.

- Jag är på rak svenska förbannad, säger skolminister Jan Björklund till SVT efter att han har sett programmet.

I kvällens "Uppdrag granskning" avslöjar programmets reportrar hur flera svenska friskolor väljer bort vissa elever till förmån för elever med bättre förutsättningar - trots att lagen säger att skolan inte får göra skillnad på elever vid antagningarna.

Reportaget har gjorts med hjälp av dold kamera och bandningar av telefonsamtal med skolorna. En av reportrarna har kontaktat friskolorna och presenterat sig som pappa till en tolvårig flicka med toppbetyg. När hon fått ja till en plats, eller fått veta att det ser bra ut, har en annan reporter kontaktat skolorna som pappa till en lika gammal pojke - fast med dåliga betyg och behov av att byta skolmiljö.

Resultatet av granskningen är tydligt: I häften av fallen säger skolorna att det finns plats åt mönstereleven "Anna" medan "Alejandro" får kalla handen.

Hör inte av sig

Ett exempel är Pysslingenskolan Milstensskolan i Täby. Rektorn Karin Möller-David gör genast plats för Anna i sin sjundeklass. Hon lovar att återkomma med besked om Alejandro. Men efter nio dagar har hon fortfarande inte hört av sig. Då ringer SVT-redaktionen upp Karin Möller-David och möts av samma besked som på flera av de andra skolorna.

- Jag är jätteledsen att vi inte hört av oss men vi har bedömt det som att vi inte kan ta emot fler elever i den klassen just nu, säger hon till SVT.

SVT gör även ett besök hos Profilskolans rektor och ägare Greger von Sivers. Den här gången utger sig en av medarbetarna för att vara en musiklärare som söker jobb på skolan. Under anställningsintervjun konstaterar von Sivers att det visserligen är förbjudet att säga nej till elever - men att man lätt kommer runt det genom att säga att skolan inte har någon plats.

Han gör även klart för musikläraren att han inte vill ha någon "svart musik" på skolan, eftersom att det attraherar elever som han inte vill ha. Stökiga barn kallar Greger von Sivers för "cancersvulstar" och barn med adhd för "ruttna äpplen" som måste bort.

- Dom får inte beblanda sig med... man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola också. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig, säger han till SVT:s medarbetare.

"Helt taget ur luften"

Janne Josefsson konfronterar både Greger von Sivers och Karin Möller-David. När han läser upp von Sivers citat om ruttna äpplen och cancersvulstar nekar först friskoleägaren.

- Det är helt taget ur luften, säger han bestämt.

Efter ett tag väljer SVT-teamet att visa den dolda inspelningen. Då går allvaret upp för Greger von Sivers.

- Ja, jo, det stämmer att jag sade så. Det är så att om du får in elever som har ordningsproblem så tenderar det att sprida sig och lärarna har jättesvårt att hantera det, säger han till SVT.

Strax efter konfrontationen meddelar Greger von Sivers SVT att han skriver över sin skola på bolagets nye rektor och lämnar friskolebranschen.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) reagerar starkt på programmet. I en intervju med Janne Josefsson säger han att han är "förbannad" över skolornas agerande och han lovar att han ska ta upp SVT:s avslöjanden med skolinspektionen.

Björklund flaggar också för att det i framtiden kan bli tal om att ge skolinspektionen mer kraftfulla metoder för att komma åt friskolorna som bryter mot lagen.

- Inspektionen behöver ha mer offensiva undersökningsmetoder, kanske till och med i stil med Uppdrag granskning för att upptäcka detta, säger han till SVT.

Som ett resultat av granskningen har skolföretaget Academedia, som äger Pysslingen och Vittraskolan som också granskas, nu skickat ut en ny antagningspolicy till sina 93 grundskolor.

Tomas Oskarsson, 45, är pappa till två barn på en av skolorna i reportaget, Milstensskolan i Täby.

- Jag blir besviken och ledsen. Är det något de här skolorna behöver så är det mindre segregering, säger han.

Uppdrag Granskning sänd i SVT i kväll.

Så uttalade sig friskolerektorerna framför dolda kameran

Greger von Sivers:

Men bland dom här så fanns det 10-15 elever med adhd. Vet du vad det är?

UG:s reporter:

Ja, ja visst.

Greger von Sivers:

Jag trodde bara, för jag har ju ingen skolbakgrund... ja, jag skiter i väl dom har för bokstavskombinationer. Det är väl bara att sätta ungarna på plats om det behövs. Men det här var långt utöver det. Och jag anställde bara behöriga lärare då så att det här kommer bli som en 'walk in the park'. Men dom bröt sönder hela skolan. Det var sånt liv hela tiden. Och det som händer då det är att dom fina eleverna slutar och dom andra...

UG:s reporter:

Får dåligt rykte?

Greger von Sivers:

Ja, får dåligt rykte och... men i dag hade jag omedelbart om jag sett dom här eleverna: SWISCH - särskild grupp, där ska ni vara! Dom får inte beblanda sig med... man måste skydda dom fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola också. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig.

Greger von Sivers:

Man beter sig illa mot alla och mot lärare, och mot sina kompisar. Jag vill inte vara i det, va fan ska jag ha det för? Jag är över 60 år nu, jag vill inte hålla på med det. Jag vill inte vara där. Vad ska jag med det för? För det där blir som en cancersvulst. För dom här är ju ganska tuffa dom här killarna. Dessutom en del av dom är ju riktigt smarta, intelligenta, och då får dom, dom får lite såna här hangarounds. Och så sprider det sig, det är som att få in ett ruttet äpple i äppelkorgen, det måste man bara swisch! Bort med dom direkt.


Karin Möller-David, Milstensskolan i Täby

Jag är jätteledsen att vi inte hört av oss men vi har bedömt det som att vi inte kan ta emot fler elever i den klassen just nu.

 

Fredrik Nordbrandt, bitr. rektor Montessoriskolan Skäret i Göteborg

Ja det beror ju på om det blir nån ledig där så att... just nu så är det ju ingen plats ledig. Så vi har haft den antagningen. Sen har ju vi en kö här då.


Annika Palm, rektor Wallbergsskolan Halmstad

Vi har kö och just nu är det fullt i den klassen. Det är ett tiotal i kö där före.

Annika Simonsson Bergquist, rektor Vittra Göteborg

Vi gör inget mer intag till hösten för att vi har tagit in dom eleverna som vi ska och vi har kö dessutom så att jag tror inte att chanserna är så stora faktiskt.

FAKTA

"Anna"

  • Har svensk förälder.
  • Ambitiös.
  • Har bra betyg.
  • Just flyttat hem från London.

"Alejandro"

  • Har förälder med utländsk brytning.
  • Har dåliga betyg.
  • Har ett utländskt klingande namn.
  • Har sociala problem och behöver miljöbyte.

Så här gick granskningen till

SVT valde ut 50 friskolor i landet. En del av dem tillhörande de stora skolkoncernerna och en del fristående skolföretag.

Under pågående termin, i våras och under hösten i år, fick skolorna ett mejl från en fingerad förälder till en 12-årig studiemotiverad flicka med bra betyg. 27 av skolorna sade antingen ja till flickan eller att hon hade en bra chans att få en plats.

Kort därefter kontaktas skolorna av en fingerad pappa till en lika gammal pojke med dåliga betyg och ett behov av miljöbyte.

I hälften av fallen stötte SVT:s reporterteam team på patrull - eller så fick de ett direkt nej av skolorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.