Greger von Sivers är rektor på Profilskolan.
Greger von Sivers är rektor på Profilskolan.

Rektorn om barn med adhd: Ruttna äpplen

Publicerad

Flera friskolor bryter mot lagen och sorterar bort elever med dåliga förutsättningar till förmån för mönsterelever.

Det avslöjar SVT:s reportrar Axel Gordh Humlesjö och Ali Fegan i kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning".

- Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, säger Greger von Sivers på Profilskolan om barn med adhd.

- Jag är på rak svenska förbannad, säger skolminister Jan Björklund till SVT efter att han har sett programmet.

I kvällens "Uppdrag granskning" avslöjar programmets reportrar hur flera svenska friskolor väljer bort vissa elever till förmån för elever med bättre förutsättningar - trots att lagen säger att skolan inte får göra skillnad på elever vid antagningarna.

Reportaget har gjorts med hjälp av dold kamera och bandningar av telefonsamtal med skolorna. En av reportrarna har kontaktat friskolorna och presenterat sig som pappa till en tolvårig flicka med toppbetyg. När hon fått ja till en plats, eller fått veta att det ser bra ut, har en annan reporter kontaktat skolorna som pappa till en lika gammal pojke - fast med dåliga betyg och behov av att byta skolmiljö.

Resultatet av granskningen är tydligt: I häften av fallen säger skolorna att det finns plats åt mönstereleven "Anna" medan "Alejandro" får kalla handen.

Hör inte av sig

Ett exempel är Pysslingenskolan Milstensskolan i Täby. Rektorn Karin Möller-David gör genast plats för Anna i sin sjundeklass. Hon lovar att återkomma med besked om Alejandro. Men efter nio dagar har hon fortfarande inte hört av sig. Då ringer SVT-redaktionen upp Karin Möller-David och möts av samma besked som på flera av de andra skolorna.

- Jag är jätteledsen att vi inte hört av oss men vi har bedömt det som att vi inte kan ta emot fler elever i den klassen just nu, säger hon till SVT.

SVT gör även ett besök hos Profilskolans rektor och ägare Greger von Sivers. Den här gången utger sig en av medarbetarna för att vara en musiklärare som söker jobb på skolan. Under anställningsintervjun konstaterar von Sivers att det visserligen är förbjudet att säga nej till elever - men att man lätt kommer runt det genom att säga att skolan inte har någon plats.

Han gör även klart för musikläraren att han inte vill ha någon "svart musik" på skolan, eftersom att det attraherar elever som han inte vill ha. Stökiga barn kallar Greger von Sivers för "cancersvulstar" och barn med adhd för "ruttna äpplen" som måste bort.

- Dom får inte beblanda sig med... man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola också. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig, säger han till SVT:s medarbetare.

"Helt taget ur luften"

Janne Josefsson konfronterar både Greger von Sivers och Karin Möller-David. När han läser upp von Sivers citat om ruttna äpplen och cancersvulstar nekar först friskoleägaren.

- Det är helt taget ur luften, säger han bestämt.

Efter ett tag väljer SVT-teamet att visa den dolda inspelningen. Då går allvaret upp för Greger von Sivers.

- Ja, jo, det stämmer att jag sade så. Det är så att om du får in elever som har ordningsproblem så tenderar det att sprida sig och lärarna har jättesvårt att hantera det, säger han till SVT.

Strax efter konfrontationen meddelar Greger von Sivers SVT att han skriver över sin skola på bolagets nye rektor och lämnar friskolebranschen.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) reagerar starkt på programmet. I en intervju med Janne Josefsson säger han att han är "förbannad" över skolornas agerande och han lovar att han ska ta upp SVT:s avslöjanden med skolinspektionen.

Björklund flaggar också för att det i framtiden kan bli tal om att ge skolinspektionen mer kraftfulla metoder för att komma åt friskolorna som bryter mot lagen.

- Inspektionen behöver ha mer offensiva undersökningsmetoder, kanske till och med i stil med Uppdrag granskning för att upptäcka detta, säger han till SVT.

Som ett resultat av granskningen har skolföretaget Academedia, som äger Pysslingen och Vittraskolan som också granskas, nu skickat ut en ny antagningspolicy till sina 93 grundskolor.

Tomas Oskarsson, 45, är pappa till två barn på en av skolorna i reportaget, Milstensskolan i Täby.

- Jag blir besviken och ledsen. Är det något de här skolorna behöver så är det mindre segregering, säger han.

Uppdrag Granskning sänd i SVT i kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag