Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn: Krismöte för skolungdomarna

En svenskregistrerad buss med ungdomar körde av vägen ungefär tio kilometer utanför staden Legnica, i närheten av Wroclaw i södra Polen. Minst fem personer skadades, varav två svenska ungdomar. Foto: Piotr Krzyżanowski/ <a title="Gazeta Wrocławska" href="http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3399095,wypadek-szwdzkiego-autokaru-na-autostradzie-a4-ranne-dzieci-zdjecia,1,3,id,t,sm,sg.html#galeria-material"><strong>Gazeta Wrocławska</strong></a>
En svenskregistrerad buss med ungdomar körde av vägen ungefär tio kilometer utanför staden Legnica, i närheten av Wroclaw i södra Polen. Minst fem personer skadades, varav två svenska ungdomar. Foto: Piotr Krzyżanowski/ <a title="Gazeta Wrocławska" href="http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3399095,wypadek-szwdzkiego-autokaru-na-autostradzie-a4-ranne-dzieci-zdjecia,2,13,id,t,sm,sg.html#galeria-material"><strong>Gazeta Wrocławska</strong></a>
En svenskregistrerad buss med ungdomar körde av vägen ungefär tio kilometer utanför staden Legnica, i närheten av Wroclaw i södra Polen. Minst fem personer&nbsp; skadades, varav två svenska ungdomar. Foto: Piotr Krzyżanowski/ <a title="Gazeta Wrocławska" href="http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3399095,wypadek-szwdzkiego-autokaru-na-autostradzie-a4-ranne-dzieci-zdjecia,2,13,id,t,sm,sg.html#galeria-material"><strong>Gazeta Wrocławska</strong></a>

Kulturskolans biträdande rektor Thomas Zätterman var ombord på bussen med orkesterungdomarna och uppger att tre svenskar just nu vårdas på sjukhus.

Vid lunchtid under fredagen hölls ett krismöte för de som var med i kraschen på morgonen.

Under fredagsmorgonen körde en svenskregistrerad buss med musikelever ombord av vägen utanför staden Legnica, i närheten av Wroclaw i södra Polen, som Expressen.se berättat.

Ombord på bussen fanns elever från Kulturskolan i åldrarna 14-23 år, från högstadiet, gymnasiet, och högskolan, och med på bussen fanns även ledare, bland andra skolans biträdande rektor Thomas Zätterman.

"Det är mest skärsår"

Han berättar att tre svenskar nu vårdas på sjukhus för sina skador.

– Det är fem skadade totalt, varav tre är svenskar. Det är mest skärsår, från splittrade fönsterrutor, säger Kulturskolans biträdande rektor Thomas Zätterman som var ombord på bussen till Expressen.se.

Enligt honom tycks olyckan ha skett då bussens chaufför inte såg att vägfilen tog slut, varpå bussen körde ner i diket.

– Vi åkte på en motorväg utanför Legnica i Polen, och var på väg till Slovakien. Filen vi körde på tog slut vilket chauffören väl inte såg, utan körde rakt fram och rakt ner i ett dike. Vi landade ganska mjukt, men det är lite skärsår och sådana skador, säger han.

Vid lunchtid hölls ett krismöte

I kraschen krossades fönsterrutor och mycket av skadorna kommer från glaskross.

En amerikan uppges vara allvarligt skadad, och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

– Honom vet jag inte riktigt vet hur det har gått med. Men han var inte svensk medborgare, han var en medresenär, säger Thomas Zätterman.

Vid lunchtid hölls under fredagen ett krismöte på det hotell där de chockade passagerarna som inte behöver läkarvård nu befinner sig.

– Nu har vi precis haft ett krissamtal som jag har missat. Vi ska flytta till ett annat hotell i väntan på att få de andra till oss, och ska försöka åka hem i morgon. Ambassaden har varit i kontakt med oss, borgmästaren är här, och mängder av poliser, säger Thomas Zätterman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.