I december förra året intervjuade Skolinspektionen några lärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping, skriver Upsala Nya Tidning.
"Det kommer en ny rektor till skolan i början på januari. Han har berättat för personalen på ett möte att det kommer att råda nolltolerans mot religion på skolan. Eleverna kommer inte att få be på skolan. Ska de be får de lämna skolområdet", står det i en tjänsteanteckning från Skolinspektionen.
Uttalandet har föranlett att diskrimineringsombudsmannen nu inleder en tillsyn på skolan.
Men enligt skolans rektor Kenny Andersson, är alltihop ett missförstånd som uppstod när han blev tillfrågad om hur utrymmen på skolan ska användas till bön.
Andersson ska då ha svarat att: "Här råder det nolltolerans mot att religionen skulle vara över skolan".
Han förklarar hur han menar:
– Man kan exempelvis inte gå från lektionen för att be fredagsbön. Men ett förbud mot att be går ju inte. Var och en har rätt till sin religion. Sen kan det vara mer eller mindre lämpligt var och när man ber.
"Religion är en privatsak"
Enligt Kenny Andersson har diskussionen inte med religion att göra. Det handlar om att skolan inte har möjlighet att förse eleverna med en särskild lokal eller ett utrymme för att be.
Ibland får eleverna stanna kvar i klassrummen efter lektioner för att be i lugn och ro. Men när en ny lektion börjar kan de inte nyttja klassrummet.
– Det blir en ordningsfråga: Att elever måste samsas om utrymmet som finns här på vintertiden när de inte kan vara utomhus. Då kan inte den här verksamheten gå före andra saker i skolan, säger han.

Skolan går alltid före religion, menar Kenny Andersson.
– Religion är en privatsak, sett ur en skolsynpunkt. Alla är överens om att det här är en skola och att det går först.
Frågan har inte diskuterats på skolan
Diskrimineringsombudsmannen, som fick anmälan av Skolinspektionen, har påbörjat en tillsyn av hur skolan arbetar med elevers rättigheter ur diskrimineringslagens perspektiv.
Innan den 5 oktober kan skolan svara på DO:s frågeformulär. När tillsynen är klar tar DO ställning till huruvida någon har blivit diskriminerad.
Enligt Kenny Andersson har frågan inte diskuterats på skolan förrän anmälan gjordes.
– Den här frågan har överhuvudtaget inte dykt upp under min tid här, säger han.