Rektor Kenny Andersson menar att det hela är ett missförstånd. Foto: Enköpings KommunRektor Kenny Andersson menar att det hela är ett missförstånd. Foto: Enköpings Kommun

Rektor Kenny Andersson menar att det hela är ett missförstånd.

 Foto: Enköpings Kommun
Westerlundska gymnasiet i Enköping. Foto: Google MapsWesterlundska gymnasiet i Enköping. Foto: Google Maps
Westerlundska gymnasiet i Enköping. Foto: Google Maps

Rektor påstås vilja införa religionsförbud

Publicerad

Rektorn på en gymnasieskola i Enköping påstås ha sagt att skolan ska införa ett förbud mot religion och att elever som vill be måste lämna skolområdet.

Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen skolan – men rektor Kenny Andersson menar att det är ett missförstånd:

– Ett förbud mot att be går ju inte. Sen kan det vara mer eller mindre lämpligt var och när man ber.

I december förra året intervjuade Skolinspektionen några lärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping, skriver Upsala Nya Tidning.

"Det kommer en ny rektor till skolan i början på januari. Han har berättat för personalen på ett möte att det kommer att råda nolltolerans mot religion på skolan. Eleverna kommer inte att få be på skolan. Ska de be får de lämna skolområdet", står det i en tjänsteanteckning från Skolinspektionen.

Uttalandet har föranlett att diskrimineringsombudsmannen nu inleder en tillsyn på skolan.

Men enligt skolans rektor Kenny Andersson, är alltihop ett missförstånd som uppstod när han blev tillfrågad om hur utrymmen på skolan ska användas till bön.

Andersson ska då ha svarat att: "Här råder det nolltolerans mot att religionen skulle vara över skolan".

Han förklarar hur han menar:

– Man kan exempelvis inte gå från lektionen för att be fredagsbön. Men ett förbud mot att be går ju inte. Var och en har rätt till sin religion. Sen kan det vara mer eller mindre lämpligt var och när man ber.

"Religion är en privatsak"

Enligt Kenny Andersson har diskussionen inte med religion att göra. Det handlar om att skolan inte har möjlighet att förse eleverna med en särskild lokal eller ett utrymme för att be.

Ibland får eleverna stanna kvar i klassrummen efter lektioner för att be i lugn och ro. Men när en ny lektion börjar kan de inte nyttja klassrummet.

– Det blir en ordningsfråga: Att elever måste samsas om utrymmet som finns här på vintertiden när de inte kan vara utomhus. Då kan inte den här verksamheten gå före andra saker i skolan, säger han.

Westerlundska gymnasiet i Enköping.Foto: Google Maps

Skolan går alltid före religion, menar Kenny Andersson.

– Religion är en privatsak, sett ur en skolsynpunkt. Alla är överens om att det här är en skola och att det går först.

Frågan har inte diskuterats på skolan

Diskrimineringsombudsmannen, som fick anmälan av Skolinspektionen, har påbörjat en tillsyn av hur skolan arbetar med elevers rättigheter ur diskrimineringslagens perspektiv.

Innan den 5 oktober kan skolan svara på DO:s frågeformulär. När tillsynen är klar tar DO ställning till huruvida någon har blivit diskriminerad.

Enligt Kenny Andersson har frågan inte diskuterats på skolan förrän anmälan gjordes.

– Den här frågan har överhuvudtaget inte dykt upp under min tid här, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag