Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektor DO-anmäls efter arbetsintervju

Anmälaren hade sökt ett jobb som vikarie och även en tjänst som extrapedagog i skolans första klass. Bilden föreställer en annan skola.
Foto: Picasa / GRY THUNES

När en person, som identifierar sig som hen, gick på en arbetsintervju på en skola kallades personen genomgående för sitt kvinnliga namn.

Under intervjun ska skolans rektor också ha kommenterat personens kropp på ett kränkande sätt.

Personen upplevde det hela som diskriminering och anmälde händelsen till Distriktsombudsmannen som nu kommer att utreda händelsen.

Personen har ett dubbelnamn som består av ett manligt och ett kvinnligt namn. Själv har personen en icke-binär könsidentitet, vilket innebär att den inte ser sig själv som varken man eller kvinna.

Men när personen var på arbetsintervjun så blev den genomgående kallad för sitt kvinnliga namn, inte hela namnet. Det gjorde att personen kände sig kränkt och anmälde händelsen till Distriktsombudsmannen, något som Metro var första att rapportera om.

"Det satte sig djupt på min självkänsla, framför allt hur hon totalt gjorde klart för mig att jag inte skulle få bli kallad för mitt namn utan att hon kallade mig för det hon behagade vilket diskriminerar hela mig som människa, hela min existens. När jag kom hem så kände jag verkligen att jag inte dög till någonting. Genom hennes ord hade hon fått mig känna mig värdelös och som om jag inte borde få finnas", skriver personen i sin anmälan

Kallades för kvinnligt namn

Anmälaren hade sökt ett jobb som vikarie och även en tjänst som extrapedagog i skolans första klass. Innan intervjun hade personen mejlat med rektorn, som redan då kallade anmälaren för det kvinnliga förnamnet.

När personen sedan kom till skolan för sin intervju så presenterade den sig med hela sitt namn. Men rektorn hälsade på personen som kvinna och kallade personen bara för det kvinnliga förnamnet.

Rektorn: "Tung kropp"

Under intervjun så kom det också på tal att arbetet skulle innebära en del fysisk ansträngning, då ett av barnen var väldigt aktivt. Enligt anmälaren så ska rektorn då ha tittat på personens mage och ifrågasatt förmågan att kunna utföra arbetet då med en, vad rektorn kallade, "tung kropp".

"Denna enorma kränkning om mitt utseende fick mig verkligen att bli ofokuserad under resten av intervjun. Jag kände mig ledsen och funderade på om jag verkligen dög till jobbet, trots att jag visste att jag skulle kunna klara jobbet bra", skriver personen vidare i sin anmälan.

Har gjort en intern utredning

Skolan ligger i Örebro. Den berörda rektorn vill inte uttala sig om händelsen utan hänvisar till ordförande för skolans styrelse som säger:

– Vi ser ju allvarligt på sådana här händelser och välkomnar att diskrimineringsombudsmannen gör en utredning på det här. Vi själva har gjort en intern utredning där vi har pratat med både rektor och hen och i det har vi själva gjort ett yttrande som vi lämnat in till DO. Det är ungefär det jag kan säga just nu.

Enligt diskrimineringslagen får en arbetsgivare inte diskriminera en arbetssökande på grund av bland annat könsöverskridande identitet. Distriktsombudsmannen kommer att utreda ärendet och de samlar nu in information för att kunna ta ett beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.